Hlavní navigace

Nákupní rádce: Jak si bez obtíží vybrat vhodný all-in-one?

12. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

All-in-One počítač by se dal označit za kompromis mezi notebookem a běžným stolním počítačem. Z velké části v nich najdete notebookové komponenty, avšak nabízí pohodlí plnohodnotného displeje s úhlopříčkou klidně 27". Podobná situace panuje i u programového vybavení těchto zařízení. Stejně jako u notebooků, i zde na vás čeká předinstalovaný systém i s dalšími aplikacemi.

Pokud si však připlatíte a do počítače investujete více, než dvacet tisíc korun, dočkáte se výkonného stroje s dospělými komponenty a kvalitním displejem. Výrobci také často myslí na příslušenství jako jsou DVB-T tunery. Takový počítač vše-v-jednom pak opravdu děla čest svému jménu, může totiž fungovat také jako plnohodnotná televize.

A samozřejmě nesmí chybět dotykové obrazovky. Pokud toužíte po ovládání počítače dotykovými gesty prováděnými přímo na displeji, každý výrobce má minimálně dva takovéto modely. Většinou je tato technologie založena na snímacích senzorech umístěných u okrajů displeje. Nejedná se tedy o stejné dotykové displeje, jaké znáte z mobilů či tabletů. V případě, že musíte mít stroj vyhovující nejnovějším trendům, v internetových obchodech najdete i počítače s 3D displejem.

All-in-one vs. notebook

All-in-one počítače nejsou pro každého. Stejně jako při výběru další elektroniky, i výběr mezi tímto řešením a notebookem je především o prioritách daného uživatele. DTR notebooky nabízí prakticky to stejné, jako All-in-one počítače. Výkonný hardware schopný nahradit stolní sestavu i základní multimediální výbavu. Navíc přidává možnost snadného přenášení a také práci na baterii.

 

All-in-one počítače však mají jasně navrch při srovnání displejů. Zatímco u notebooků se často nesetkáte s úhlopříčkou 21", mezi All-in-one je to většinou spodní hranice. Velikost však není vše. Notebooky od nepaměti, až na výjimky, trpí mizernou kvalitou displejů. Na vině je jak snaha ušetřit při výrobě, nutnost nízké spotřeby a také potřeba tenkého provedení. U All-in-one počítače se na spotřebě a rozměrech šetřit nemusí a pokud je vaším požadavkem kvalita displeje, najdete zde vhodný model mnohem snadněji, než mezi notebooky.

Zajímavější jsou také dodávané doplňky. Výrobce se často snaží udělat z počítače multimediální centrum a tak najdete v krabici přibalen i dálkový ovladač, tuner pro příjem digitálního vysílání a speciální multimediální software. Konektorová výbava často bývá doplněna o digitální výstupy, které byste čekali spíše u televize.

Do kanceláře i na hraní

V obrovském portfoliu počítačů vše v jednom, které za poslední dva roky zaplavilo trh, si vybere opravdu každý. Pokud zrovna vybavujete moderní kancelář nebo pracovnu a nemáte zájem o nudnou krabici pod stolem, čeká na vás kategorie nejlevnějších All-in-one počítačů.

V luxusním těle monitoru se mohou skrývat i výkonné komponenty pro hraní her

V útrobách se většinou nachází procesor typu Intel Atom nebo AMD Zacate a o grafický výkon se stará integrovaná grafická karta, stejná jako v notebocích. Největší slabinou, kterou však v kanceláři zaznamenáte maximálně při ranním spuštění stroje a zapnutí Excelu, je pomalý pevný disk. Ten má většinou 5 400 otáček za minutu a jedná se o největší brzdu systému. Čekat můžete horší zpracování a ne zrovna nápaditý design. V balení najdete maximálně klávesnici a myš.

Na druhé straně barikády naopak najdete stroje s běžnými stolními komponentami. Výjimkou nejsou čtyřjádrové procesory ani dedikované grafické karty, které nabídnou výkon potřebný pro hraní náročných her. A navíc díky vlastní paměti neukrajují kapacitu RAM. Setkat se můžete i s vestavěnou Blu-ray mechanikou.

U této kategorie se však mohou projevit potíže spojené s minimalizací rozměrů. Pro chlazení výkonných komponent jsou často použity aktivní chladiče, které se při vysokém výkonu roztáčí na několik tisíc otáček za minutu. Můžete si být jisti, že o takovém větráku budete moc dobře vědět. Stejně tak spotřeba se již podobá stolním počítačům a nikoliv notebookům, což se dá říct o předchozí kancelářské kategorii. Za takový stroj si také připlatíte částky pohybující se v řádech tisíců korun.

Abychom nezůstali jen u strojů s Windows, musíme zmínit průkopníka All-in-one kategorie. Tím je samozřejmě Apple. Vždyť právě slavný Macintosh byl jedním z prvních komerčně úspěšných All-in-one počítačem. Moderní iMac se pak stal pro řešení vše v jednom téměř synonymem a první stroje na platformě Windows ostatních výrobců se učili právě od těchto jablečných počítačů.

Ve druhé kapitole na vás čeká šest našich tipů na all-in-one počítače ve všech cenových relacích.

Podle čeho vybrat all-in-one?

Šest tipů na all-in-one

Lenovo IdeaCentre A320

Zástupce All-in-one počítačů, který patří spíše do kanceláře nabídne dostatečně výkonný procesor a vysokou kapacitu pevného disku (1 TB). Protože procesor Intel Core i3 patří k těm nejúspornějším a grafickou kartu zde najdete pouze integrovanou, nijak zvlášť tento model nezatíží ani váš účet za elektřinu.

Parametry
displej 21,5"
procesor Intel Core i3 2120
pevný disk 1 TB
operační systém Windows 7

Graf ceny produktu Lenovo IC A320, 57301985 poskytuje server Heureka.cz

HP TouchSmart Elite 7320

Požadujete-li All-in-one počítač do dvaceti tisíc s dostatečným výkonem a zároveň toužíte po dotykové obrazovce, výborným kandidátem je HP TouchSmart Elite 7320. Vzhledem k vysokému rozlišení  1920 × 1 080 bodů na úhlopříčce 21,5" se můžete těšit na jemný displej.

Parametry
displej 21,5"
procesor  Intel Pentium G850
pevný disk  500 GB
operační systém Windows 7

Graf ceny produktu HP TouchSmart Elite 7320, LH176EA poskytuje server Heureka.cz

Asus EeeTop PC ET2203T

Střední třídu, která se hodí do běžné domácnosti zastupuje model Asusu. Nabídne Full HD displej s dostatečnou úhlopříčkou, rychlý procesor a především dedikovanou grafickou kartu. I když se jedná pouze o notebookový model, i přesto nabídne výkon na příležitostné hraní.

Parametry
displej 24"
procesor Intel Core i3 550
pevný disk 1 TB
operační systém Windows 7

Graf ceny produktu Asus EEE TOP ET2203T-B008L poskytuje server Heureka.cz

Apple iMac 21,5"

V našem výčtu nesmí chybět model s Mac OS X. Nejlevnější model pořídíte už za 28 000 a v kombinaci s kvalitním IPS displejem, procesorem Intel Core i5 a výkonou grafikou je to cena, za kterou by se nemusela stydět ani sestava s Windows. Nové modely navíc podporují rychlé rozhraní Thunderbolt.

Parametry
displej 21,5"
procesor Intel Core i5
pevný disk 500 GB
operační systém Mac OS X Lion

Graf ceny produktu APPLE iMac z0m5000t3/cz poskytuje server Heureka.cz

MSI Wind Top AE2420-3D

Chcete-li se držet nejnovějších trendů, nesmí chybět na vašem počítači dotyková obrazovka ani 3D. Kromě toho nabízí MSI i vysoký výkon dostačující i pro hraní náročnějších her. Pro lepší zážitky navíc zakomponoval do těla stroje výrobce i subwoofer, který doplňují běžné repráky.

Parametry
displej 23,6"
procesor Intel Core i5 650
pevný disk 1 TB
operační systém Windows 7

Graf ceny produktu MSI WIND TOP AE2420 3D-019CS poskytuje server Heureka.cz

Acer Aspire AZ5763

Tento model patří k tomu nejvýkonnějšímu, co v oblasti All-in-one řešení můžete pořídit. Komponenty, jež směle konkurují desktopovým strojům bez problému stačí i na nejnovější hry a výpočetně náročnou práci s počítačem. A samozřejmě nesmí chybět 3D.

CS24

Parametry
displej 23"
procesor Intel Core i7 2600S
pevný disk 1,5 TB
operační systém Windows 7

Graf ceny produktu Acer Aspire Z5763, PW.SFNE2.043 poskytuje server Heureka.cz

Autor článku