Hlavní navigace

Nastavujeme video místo statického profilového obrázku ve Windows 8

18. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešní tip neberte úplně vážně, protože ho prostě nelze brát jinak než jako takovou malou legrácku. Někteří z nás si libují v různých úpravách. Operační systémy od Microsoftu vždy poskytovaly široké možnosti, byť ne vždy šlo o zrovna oficiální postupy. Microsoft se na podobné modifikace, obcházející posvěcené možnosti, dívá spíše s nelibostí. Hrátky s registrem ostatně mohou dopadnout špatně. Není ani radno zaměňovat původní systémové soubory za jiné, abyste například mohli měnit motivy vzhledu. S tím jsme si hodně užili ve Windows XP.

Nepřehlédněte: Aero Lite nezemřelo. Jak tento motiv zapnout ve Windows 8 RTM?

Když na trh přišla Windows Vista, skoro jednohlasně jsme se pomlaskávali nad krásným průhledným prostředím, hýřícím grafickými efekty. V tu chvíli jsme již jiné motivy nepotřebovali. Kdoví, možná se tato potřeba vrátí s Windows 8, případně jejich nástupcem. S tím, jak bylo prostředí zjednodušeno a ochuzeno o průhlednost, se nám možná vrátí chuť do pořádného tuningu. Necháme čas, aby případně odhalil, co skutečně chceme. Již jsme si pohrávali s motivem Aero Lite, který mimochodem nelze nedoporučit.

 

Tentokrát se ale podíváme na to, jak na místo statického profilového obrázku přidat video. Následující návod se týká čistě Windows 8. Z toho, co víme, nic podobného v Sedmičkách provést nelze. Ostatně, ani v jejich nástupci nefungují pohyblivé obrázky zcela dokonale. Microsoft nám ale nechal pootevřené dveře. Jen dva prstíčky do mezery strčíme. Vybavte se ale webkamerou.

Klepněte na Změnit obrázek účtu
Klepněte na Změnit obrázek účtu

Pohyblivé obrázky místo statického avatara

Otázka zní, kdo by chtěl video místo obyčejného obrázku. Pokud vás nějaký rozumný či nerozumný důvod napadá, čtete dál. V první řadě otevřete Úvodní obrazovku. V pravém horním rohu byste měli vidět svého aktuálního avatara. Klepněte na něj a z nabídky vyberte Změnit obrázek účtu.

Otevře se doteková verze Ovládacích panelů. Na čelním místě byste nyní měli vidět stávající fotku, pod ní případně historii dříve použitých snímků. Kdyby se vám experimentování vymklo z rukou, můžete se tedy vždy snadno vrátit k původnímu avataru, stačí když na něj klepnete myší. Pod nadpisem Vytvořit obrázek účtu uvidíte až několik položek. My si vybereme kameru. Pokud jí nedisponujete, nemůžete žádné video natočit.

Zvolte kameru, na kterou natočíte video
Zvolte kameru, na kterou natočíte video

V prostinké dotekové aplikaci vaši pozornost ani nemůže upoutat nic jiného než spodní nástrojová lišta. Když klepnete do volného prostoru, budete vyfoceni. My ale chceme být natočeni, takže klepněte na ikonu Režim videa. Pak už můžete klepnout na obraz z kamery, v rohu obrazovky se bude ukazovat, kolik materiálu jste natočili. Nebojte se, za pár okamžiků dojde ke stříhání, takže můžete natočit delší úsek a pak z něj vybrat tu nejlepší část.

Přepněte se na Režim videa
Přepněte se na Režim videa

Dalším klepnutím zastavte nahrávání. Objeví se nejjednodušší editor videa, jaký si dokážete představit. Pomocí dvou teček určete začátek a konec videa, tedy část, jíž chcete použít. Kdyby se vám záznam nelíbil, můžete začít znovu. V takovém případě klepněte na Natočit znova. Jinak potvrďte klepnutím na tlačítko OK.

Záznam lze lehce sestříhat
Záznam lze lehce sestříhat

CS24

Ocitnete se zpět v nastavení obrázku účtu. Nyní se dostáváme k omezením, které vám jednoduše nedovolí sledovat video za každých okolností. Náhled vám ho ukáže, ovšem s dalším přeháním si dá na čas. To stejné platí o desktopové verzi Ovládacích panelů. Pohyblivého avatara si také užijete především na přihlašovací stránce. Než zadáte heslo ke svému účtu, můžete sledovat krátké vystoupení, které jste nahráli. Bohužel se animace vyhýbá Úvodní obrazovce, kde se musíte dívat na statický snímek.

Z našeho obrázku nepoznáte, že se avatar ve skutečnosti hýbe
Z našeho obrázku nepoznáte, že se avatar ve skutečnosti hýbe