Hlavní navigace

Nástroj BFF vám prozradí, jestli máte zabezpečený Facebook? Na hoax opět skočily tisíce lidí

12. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: gettyimages

Internetem se šíří další falešná zpráva, která přináší „zaručený“ návod na zjištění zabezpečení Facebookového účtu. Stačí do komentářů napsat zkratku BFF, a pokud zezelená, máte svůj účet v pořádku.

Na první pohled je to lež, respektive hoax, ale přesto se i na takovou banalitu nachytalo tisíce lidí. Jejich stovky komentářů pod každým příspěvkem s tímto textem budí smutný pohled. Hoax dokonce zmiňuje, že slovo BFF vymyslel generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg.

screenshot-2018-04-12-10-51-29

Žádný tajný nástroj neexistuje a tvůrce tohoto výmyslu se teď nejspíše dobře baví. Uživatelé, kteří na tohle skočili, by si spíše měli najít, co znamená slovo BFU. BFF patří k několika klíčovým slovům, kterým Facebook automaticky změní barvu a po kliknutí na ně provede nějakou animaci.

Kromě BFF (což znamená Best Friends Forever) patří k takovým slovům třeba Gratuluji, To dáš, xo, Best Wishes nebo You're the best a jejich české varianty. Facebook nikdy na bezpečnost příliš ohled nebral, sám je založen na sbírání co nejvíce dat o jeho uživatelích. Jeho programátoři místo skutečných nástrojů tvoří spíše tahle animovaná slova.

 

KL24

Nejlépe si Facebook zabezpečíte tak, když na něm nebudete zveřejňovat všechno, nedáte mu svoje telefonní číslo a nebudete klikat na pochybné soutěže. Jistotu, že je váš Facebookový účet v bezpečí nemáte prakticky nikdy. Pokud vaše data nabude dolovat Cambridge Analytica, bude je dolovat samotný Facebook.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.