Hlavní navigace

Nástroj BFF vám prozradí, jestli máte zabezpečený Facebook? Na hoax opět skočily tisíce lidí

12. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: gettyimages

Internetem se šíří další falešná zpráva, která přináší „zaručený“ návod na zjištění zabezpečení Facebookového účtu. Stačí do komentářů napsat zkratku BFF, a pokud zezelená, máte svůj účet v pořádku.

Na první pohled je to lež, respektive hoax, ale přesto se i na takovou banalitu nachytalo tisíce lidí. Jejich stovky komentářů pod každým příspěvkem s tímto textem budí smutný pohled. Hoax dokonce zmiňuje, že slovo BFF vymyslel generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg.

screenshot-2018-04-12-10-51-29

Žádný tajný nástroj neexistuje a tvůrce tohoto výmyslu se teď nejspíše dobře baví. Uživatelé, kteří na tohle skočili, by si spíše měli najít, co znamená slovo BFU. BFF patří k několika klíčovým slovům, kterým Facebook automaticky změní barvu a po kliknutí na ně provede nějakou animaci.

Kromě BFF (což znamená Best Friends Forever) patří k takovým slovům třeba Gratuluji, To dáš, xo, Best Wishes nebo You're the best a jejich české varianty. Facebook nikdy na bezpečnost příliš ohled nebral, sám je založen na sbírání co nejvíce dat o jeho uživatelích. Jeho programátoři místo skutečných nástrojů tvoří spíše tahle animovaná slova.

 

CS24

Nejlépe si Facebook zabezpečíte tak, když na něm nebudete zveřejňovat všechno, nedáte mu svoje telefonní číslo a nebudete klikat na pochybné soutěže. Jistotu, že je váš Facebookový účet v bezpečí nemáte prakticky nikdy. Pokud vaše data nabude dolovat Cambridge Analytica, bude je dolovat samotný Facebook.

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.