Hlavní navigace

Návštěva centrály Asusu a Design centra

9. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Centrála Asusu se nachází v severní okrajové části Taipeie. Pokud se zahledíte z jednoho z oken, tak můžete vidět, jak daleko centrum města leží. Metrem je to ale vzdálenost poměrně dosažitelná a do centra dorazíte během půl hodinky.

Hned ve vestibulu narazíte na dvoumetrový obraz Mony Lizy vytvořený z částí základních desek. Při bližším pohledu se může obraz zdát i jako malý model většího města.

Ihned po příchodu je třeba se ochladit, protože venkovní podmínky jsou pro středoevropany jen těžko snesitelné. Teploty kolem 27 °C a vysoká vlhkost, kdy lze vzduch téměř kousat, si vybírají daň v podobě dehydratovaných těl novinářů. Po osvěžení nastoupila první vlna prezentací přibližující hlavní milníky Asusu, představení hlavních výhod a produktových řad i dalších poměrně zajímavých informací týkajících se vnitřní struktury společnosti.

Po úvodní prezentaci jsme již mohli vstoupit do míst, kam do tohoto okamžiku mohly vstoupit pouze osoby zde pracující, natož pak banda novinářů s fotoaparáty a hladovými paměťovými kartami. Jak jsme se později dověděli, naše skupina byla skutečně první, jíž bylo umožňeno v těchto prostorách fotit a volně se pohybovat.

Ve zdejším design centru pracuje kolem šedesáti zaměstnanců, kteří se podílí na vzhledu i funkčnosti jednotlivých produktů Asusu. Na následujících snímcích najdete ukázku vzorkovny, kde si mohou designéři pohrát s nejrůznějšími typy materiálů, které pak poslouží k navrhnutí finálních produktů. Na fotkách pak můžete objevit i celkem zajímavé a netradiční prototypy myší, které se do prodeje nikdy nedostaly.

         

V rámci vzorkovny nechybí ani ukázky úspěšných produktů, jakými jsou např. notebooky potažené kůží, bambusem i jinými materiály, Eee keyboard nebo nejrůznější počítačové skříně.

Poměrně velká pozornost byla věnována i jedné z posledních novinek – notebooku Asus NX90. Ten má osazeny reproduktory Bang & Olufsen, které vynikají na notebook nezvykle kvalitní reprodukcí zvuku. Reproduktory tak nejsou klasicky umístěny v těle notebooku, ale po stranách displeje. Specialitou je i tělo z leštěného hliníku.

     

Pokud chcete nahlédnout trochu do budoucnosti, tak k tomu účelu zde poslouží Origami design, který by se měl týkat menších notebooků. Díky promyšlené konstrukci by měly tyto notebooky nabídnout sešikmenou klávesnici a speciální výměnné papírové obaly. První funkční prototypy by se snad mohly objevit koncem letošního roku.

No a aby nebyly kreativní mozky ubíjeny jen tvrdou prací, mohou zaměstnanci Design centra občas vyměnit stůl psací za pingpongový. Přece jen i zde platí, že ve zdravém těle, zdravý duch, o kreativních nápadech nemluvě.

CS24


Autor článku