Hlavní navigace

NEC: 3× rychlejší rozhraní než USB 3.0

18. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rychlé USB 3.0 se teprve začíná objevovat na nejmodernějších základních deskách, japonský NEC už pomalu pracuje na nástupci nebo možné alternativě. Výrobce včera ohlásil vývoj a úspěšný test vysokorychlostního přenosu s rychlostí až 16 Gb/s (USB 3.0 má 4,8 Gb/s, jedna linka PCI Express 2.0 pak 4 Gb/s). Nejedná se přitom o nové rozhraní, jen o způsob, jak se při vyšších frekvencích (rychlostech a délkou přenosu) vyrovnat se zkreslením signálu.

Možná jste si všimli, že USB 3.0 má o čtyři kontakty více než předchůdci. Jde o zajištění zpětné vazby při přenosu signálu. Zatímco verze 2.0 a starší pracovaly pouze v režimu half-duplex (přenos signálu pouze jedním směrem současně), nová čtveřice kontaktů posílá odezvu zpět na vstup (full-duplex). Čím je rychlost přenosu vyšší, tím jsou kladeny vyšší nároky na řadič, který musí v kratším čase provádět korekci dat. NEC situaci vyřešil tím způsobem, že do zpětné odezvy vkládá určité zpoždění. Přesnější výklad se zatím nenabízí, vysvětlení výrobce je poněkud vágní a úplnou specifikaci neznáme.

MMF24

Každopádně reálného nasazení se v nejbližší době určitě nedočkáme. Minimálně do doby, než stačí zrychlit i ostatní komponenty v počítači. I když už několik sběrnic pracuje při vyšších rychlostech, úzké hrdlo (v angličtině bottleNECk :)) je na straně periferií, úložných zařízení apod. Protože je NEC jedním z hlavních členů USB-IF (Implementers Forum, starající se o vývoj USB), lze očekávat, že v příštích verzích standardu bude nová technologie použita. Pokud HP, Intel, LSI, Microsoft a ST-Ericsson nebudou proti.

Zdroj: Electronista, NEC

Autor článku