Hlavní navigace

Nejlevnější smartphony pod stromeček. Co koupit do 5000 Kč?

13. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Vybrat smartphone za dvacet tisíc je hračka. Všechny umí skoro totéž, stačí se orientovat jen podle vzhledu, oblíbenosti značky nebo drobných detailů, kterými se telefony odlišují. Ale za „bůra“? Mobily do 5000 Kč mají spoustu kompromisů a vy budete muset něco obětovat. Nelze skloubit dobrý výkon, elegantní vzhled, kvalitní foťák, bohatou výbavu, a ještě slušnou softwarovou podporu. U některých mobilů je ale těch kompromisů méně. Do pěti tisíc zapomeňte na iPhony. Možná seženete výběhový model 5S, ale ten je už příliš starý. Budeme se proto pohybovat jen v říši Androidu. A tam rozhodně chtějte alespoň 2 GB RAM a úložiště s kapacitou 16, ale raději 32 GB. Cokoliv slabšího vás bude trápit, a pokud budete chtít mobil i k něčemu jinému než telefonování, časem vás nedostatečná kapacita dožene. Co tedy vybrat? Aktualizováno: Do článku byla doplněna Nokia 5.1, která je teď v zajímavé akci. Dále je opraveno tvrzení, že Redmi Note 5 a Redmi 5 Plus jsou totožné.

Xiaomi Redmi 6 (3/32 GB)

Xiaomi Redmi 6 Xiaomi Redmi 6

Redmi 6 je spolehlivý základ se skvělým poměrem cena/výkon. Má 5,45" IPS displej s rozlišením HD+, osmijádrový procesor a duální foťák, který za dobrého světla dokáže kreslit hezké snímky. V dané cenové hladině potěší čtečka otisků, relativně čerstvý Android 8.1 s nadstavbou MIUI, o kterou se Xiaomi dokáže dlouhodobě starat. Šetřílci mohou sáhnout i po modelu Redmi 6A, který lze leckdy koupit pod 2500 Kč. Má ale jen čtyřjádrový procesor, chybí mu čtečka otisků a je dostupný v kapacitě 2/16 GB. Raději ale pár stovek připlaťte za neáčkový model.

Cena: od 2800 Kč

Nokia 5.1 (2/16 GB)

Nokia 5.1 Nokia 5.1

Alternativou k Xiaomi může být Nokia 5.1. Nabízí podobný osmijádrový procesor, avšak základní varianta je pouze v kapacitě 2/16 GB. Proč tedy uvažovat o Nokii? Má 5,5" displej, avšak ve vyšším rozlišení FHD+. Disponuje celokovovým tělem, podporuje i 5GHz Wi-Fi, má NFC, v dané kategorii dobrý foťák a čistý Android One s pravidelnými aktualizacemi. Na trhu jsou single- i dualSIM edice, za poměrně vysoký příplatek můžete sehnat i 3/32GB variantu. Nejatraktivnější je momentálně nabídka Alzy, kde seženete 2/16GB singleSIM variantu jen za 2900 Kč.

Cena: od 2900 Kč

Samsung Galaxy J5 (2017)

Samsung Galaxy J5 2017 Samsung Galaxy J5 2017

Nejlevnější telefon s AMOLED displejem s perfektní černou a sytými barvami. Galaxy J5 má 5,2" HD obrazovku uloženou v pevném hliníkovém těle. Má dostatečný osmijádrový procesor, ale 2 GB RAM a 16GB úložiště vás možná bude někdy limitovat. Díky čtečce karet ale můžete část dat odložit na paměťovku. Galaxy J5 má ucházející foťák a ve své třídě netradičně nabídne i Wi-Fi 802.11ac nebo NFC, což se vzhledem k rozšiřující se podpoře mobilních plateb bude hodit.

Cena: od 3600 Kč

Huawei P Smart

Huawei P Smart Huawei P Smart

Číňan s kovovým tělem má 5,65" FHD+ displej, osmijádrový procesor, 3 GB RAM a 32 GB ROM. Vepředu i vzadu jsou duální foťáky, které za horšího světla raději ani nezkoušejte, za jasného dne ale neurazí. Huawei i této třídě minimalizoval rámečky, takže telefon působí, jako by měl stát víc. I zde najdete čip NFC vhodný pro bezkontaktní placení. Kdo by nechtěl kovové tělo, ale stylovější skleněné, ten může sáhnout po dvojčeti v podobě telefonu Honor 9 Lite. Umí totéž a stojí stejně.

Cena: od 4000 Kč

Xiaomi Redmi 5 Plus (4/64 GB)

Xiaomi Redmi 5 Plus Xiaomi Redmi 5 Plus

Telefon s kovovým tělem má výborný šestipalcový displej s rozlišením FHD+. Osmijádrový procesor u něj doplňuje 4 GB RAM a 64GB úložiště, které lze ještě rozšířit pomocí paměťové karty. Telefon má slušný zadní foťák, skvělou výdrž (díky 4000mAh akumulátoru) a výbornou softwarovou podporu výrobce i komunity. O pár stovek víc stojí novější verze Redmi Note 6 Pro, která má protažený displej s výřezem, lepší procesor i foťák a podporuje Wi-Fi 802.11ac. Za cenu Redmi 5 Plus najdete i Redmi Note 5, který ale má o něco rychlejší procesor, Wi-Fi ac a sekundární zadní foťák (pomáhá u portrétů), ale zase nabízí jen 32 GB RAM a 32 GB flash paměti.

Cena: od 3800 Kč

Asus Zenfone Max Pro (M1)

Asus Zenfone Max Pro M1 Asus Zenfone Max Pro M1

Zenfone dostojí názvu, je to opravdu macek. Obsahuje šestipalcový FHD+ displej a akumulátor s kapacitou 5000mAh, takže výdrž může u méně náročných uživatelů pokořit i sedmidenní hodnotu. Asus nabídne osmijádrový Snapdragon 636 a rovnou 4 GB RAM a 64 GB flash paměti. Duální zadní foťák je fajn, ale opět po něj nechtějte fotky za šera. Asus potěší i čistým Androidem 8.1, podporou Bluetooth 5 a kovovými zády. Zamrzí snad jen chybějící 5GHz Wi-Fi.

Cena: od 4500 Kč

Aligator RX700

Aligator RX700 Aligator RX700

Sehnat odolný telefon pod 5000 Kč není snadné, Aligator ale jedno řešení má. RX700 dostal outdoorové tělo slibující voděodolnost (IP64), vyztužený rámeček a tvrzené sklo chránící displej. I výdrž bude díky 4300mAh akumulátoru velmi dobrá, navíc zde mám konektor USB-C. Displej s úhlopříčkou 5,7" má ale jen slabší rozlišení HD+, procesor je jen čtyřjádrový a foťák bude spíš do počtu. Nadstandardem je podpora NFC. Pokud telefon netopíte každý den ve vodě, poohlédněte se raději jinde a dokupte si kvalitní pouzdro.

Cena: od 4600 Kč

KL24

Xiaomi Mi A2 (4/64 GB)

Xiaomi Mi A2 Xiaomi Mi A2

Nejrychlejší telefon ve výběru. V Mi A2 najdete osmijádrový Snapdragon 660, jenž by neudělal ostudu ani v dvakrát dražším mobilu. Xiaomi sáhlo po kovovém těle, šestipalcovém FHD+ displeji a velmi dobrém zadním duálním foťáku. Základní varianta má 4 GB RAM a 64GB úložiště, které ale nerozšíříte, protože čtečka karet chybí. Zmizel bohužel i sluchátkový jack. Mobil ale potěší oboustranným USB-C, podporou Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5 a hlavně čistým a dobře aktualizovaným Androidem One.

Cena: od 4800 Kč