Hlavní navigace

Nejoblíbenější prohlížeč Evropy: Firefox 3

4. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv podle Evropské Unie a Opera Software by se všechny konkurenční prohlížeče (vůči Internet Exploreru) měly plížit někde v nížinách grafu procentuálního zastoupení na trhu, Mozilla Firefoxu 3 se daří a dokonce překonává „zlý“ Internet Explorer 7.

Už letmý pohled na zmíněný graf prozradí mnohé: Zatímco redmondský prohlížeč pozvolna klesal, červená panda stoupala na jeho úkor. A protože se tyto dráhy nacházejí v kolizním směru, nastalo nevyhnutelné: Firefox 3 se vyhoupnul na první místo a zanechal IE 7 asi půl procenta pod sebou, přičemž se dá očekávat, že dále poroste.

Pokud se podíváme na graf podrobněji, postřehneme relativně výrazný podíl stařičkého IE 6 a mizivé procento nejčerstvějšího IE 8. To svědčí o jediném: Uživatelé modrého E se do aktualizování příliš nehrnou na rozdíl od Firefoxu, jehož postarší druhá verze nabývá podstatně menších výšin.

CS24

Důležitější však zůstává situace zahrnující všechny možné verze daného prohlížeče: Sečteme-li veškeré verze IE a veškeré verze Firefoxu, zachová si první jmenovaný stále zhruba desetiprocentní náskok. Ovšem právě výše zmíněná špatná adaptace nových verzí je oním balvanem, který potápí IE 7 (i kdyby jen čtvrtina IE 6 uživatelů přešla na IE 7, zachoval by si své první místo) a činí Firefox 3 nejoblíbenějším prohlížečem Evropy.

Zdroj: TechRadar