Hlavní navigace

Nejrychlejší grafika pro AGP

13. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak jak se zdá, žádný Radeon HD 4770 pro AGP nakonec není a v blízké době ani nebude. Vše byla pouze chyba Amazonu, který dnes nabízel ve svém e-shopu neexistující kartu. Za vyvolání případných planých nadějí na rychlejší grafiku se majitelům AGP slotu omlouváme.

PowerColor se odhodlal k netradičnímu kroku. V době rozhraní PCI Express druhé generace vydal Radeon HD 4770 pro již pomalu zapomínané rozhraní AGP. Poslední vydanou (výkonnou) kartou pro AGP přitom byl Radeon HD 3850, která následovala po Radeonu X1950 Pro. Pokud byste si pro toto rozhraní chtěli dopřát grafiku od Nvidie, tak se budete muset spokojit s maximálně GeForce 7900 GS (či 7800 GS anebo 7600 GT, v obchodech seženete ale spíše max. grafiky z řady GeForce 6).

Nový Radeon je osazen 512 MB paměti GDDR5, které tikají na 3200 MHz efektivně. Samotné jádro grafiky je pak taktováno na 750 MHz, tedy stejně, jako u jejího vzoru pro moderní rozhraní PCI Express 2.0. Protože GPU nepodporuje rozhraní AGP přirozeně, byl PowerColor nucen na kartu osadit speciální můstek Rialto. Ačkoli PowerColor zatím nemá na svých stránkách o kartě žádné bližší informace, na Amazonu se již vesele nabízí za solidních 99 USD.

Je otázkou, zda potenciál této karty bude v nějakém systému s AGP využit, konfigurace s dvoujádrovými Athlony 64 X2 však ještě nemusí jít nutně do šrotu. Zajímavější bude, co grafice dovolí dokázat mnohem pomalejší rozhraní AGP.

Přečtěte si také
Recenze Radeonu HD 4770: hry naplno s kartou za 2500 Kč

CS24

Zdroj: TweakTown, TC Magazine

Autor článku