Hlavní navigace

Nekřesťansky drahé Radeony, kdy se zastaví...

9. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeony série HD 5000 jsou s námi na světě již skoro čtvrt roku, hledání jejich vlastníků na fórech je však přibližně stejně obtížné, jako hledání jehly v kupce sena. Starý známý důvod o tom, proč zde Radeony nejsou a kdo za to může, je jistě všem známý, růst cen však nemusí být natolik viditelný (pokud denně nesledujete cenový vývoj v internetových obchodech).

Server FiringSquad.com se pustil do porovnání cen při uvedení Radeonů se současnými cenami na Newegg.com. Já jsem si vyhledal doporučené koncové ceny a srovnal jsem je se situací na českém trhu (zvolil jsem dva velké české e-shopy, které mají šanci Radeony získat alespoň v pár kusech: na levné malé e-shopy se jen tak nedostane). Zřejmě nejmarkantnější cenový nárůst můžeme zaznamenat u nebohého Radeonu HD 5850, který se jevil jako vynikající vánoční koupě.

Doporučená koncová cena Radeonu HD 5850 je $279–299, horní hranice by tedy měla být cca 5500 Kč. Realita je však krutě odlišná: na oblíbeném e-shopu Alfa Computer se prodává nejlevnější HD 5850 za 6835 Kč (výrobce Powercolor), Asus se očividně snaží pobavit cenou 7690 Kč. A samozřejmě, všechny HD 5850 jsou v tuto chvíli nedostupné. CzechComputer.cz je na tom lépe (pouze cenově, dostupností je na tom shodně), nejlevnější je model od Gigabyte za 5950 Kč.

Ani výkonný Radeon HD 5870 není zrovna výhodný: správně by měl být k mání za $379–399, horní hranice tedy nějakých 7200 Kč. AlfaComp.cz jej nabízí nejlevněji za 8940 Kč, nejdráž poté za 9940 Kč (Sapphire s chladičem Vapor-X). Ani CzechComputer.cz na tom není o mnoho lépe, nejlevněji nakoupíte za 8294 Kč a nejdráž poté za 9698 Kč.

Srovnání Radeonu HD 5970 vynechám, neb je na trhu krátce a zajímá pouze malé procento potenciálních kupců. Z mé malé sondy lze však vyčíst jistou paralelu s uvedením GeForce 8800 GT na podzim roku 2007. I ta se měla prodávat za podstatně nižší ceny, než byla reálná a i na tu se stály dlouhé fronty. To však bylo způsobeno nečekaným zájmem ze strany zákazníků a Nvidia vcelku rychle zvýšila množství objednávek u TSMC (a oslovila UMC).

MMF24

Současná situace je jiná. TSMC stále nezvládá 40nm výrobní proces pro větší grafické čipy a jediné, co máme, jsou sliby, že už to brzy půjde vše, jak má. Ze současné situace vycházíme nejhůř my, zákazníci: zakoupit (nebo se o to aspoň pokusit) nad očekávání výrazně dražší Radeon, nebo ve stínu schovanou GeForce (kde vyšší modely mimochodem také skoro nelze sehnat)? Nejlepší asi bude odložit nákupy na rok 2010. Koneckonců většina z vás se v anketě vyjádřila, že je buď aktuální hry novou grafiku koupit nenutí anebo si počkáte, co udělá s trhem Nvidia Fermi.

Zdroj: FiringSquad (námět) & X-bit Labs (tabulka cen)

Autor článku