Hlavní navigace

Netbook VIA + nVidia nebude

4. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v dubnu/apríli byla oznámena spolupráce VIA s Nvidií. Tyto dvě společnosti měly vytvořit mobilní platformu skládající se z procesoru VIA C7 nebo Nano a čipsetu Nvidia MCP79, která by mohla odvážně konkurovat Atomu od Intelu. Dávalo to velký smysl: Atom nepořídíte jinak než s předpotopním integrovaným jádrem GMA950 a právě na tuto slabinu by platforma označovaná VN mohla zaútočit moderním čipsetem od Nvidie. Nicméně, podle DigiTimes se smělý plán nedočká realizace.

Server se odvolává na zdroje uvnitř VIA, které tvrdí, že vývoj společné platformy pro „netbooky“ a MID (Mobile Internet Devices) byla pozastavena. Celá lovestory ale podle všeho nekončí, na veletrhu CES (Consumer Electronics Show) 2009, tedy již počátkem ledna/januára, by měly být představeny společně vyvinuté desktopové počítače.

Proč byl zrušen projekt platformy VN, o tom se můžeme pouze dohadovat. Důvody by ovšem mohly mít obě zúčastněné společnosti. VIA by spoluprací s Nvidií škodila vlastním čipsetům, Nvidia má zase v segmentu přenosných internetových zařízení vlastní produkty řady Tegra, které integrují procesory architektury ARM.

Zdroj: DigiTimes

Autor článku