Hlavní navigace

nForce 730i: pořádná grafika pro Intel

15. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení nového čipsetu

Čipové sady nForce 730i (Nvidia je označuje i jako MCP7A nebo GeForce 9) představují jednočipová řešení, stejně jako předchozí modely nForce 630i. V jednom čipu jsou tak integrované veškeré řadiče a grafické jádro GeForce 9300, nebo GeForce 9400 (lišící se od sebe frekvencí GPU a shader procesorů). Čipová sada je určena pro procesory Intel do patice LGA 775, tedy Core 2 Duo, Pentium D, Pentium 4, Celeron D a Celeron. S procesorem komunikuje čipset přes FSB sběrnici taktovanou na 1333 MHz.

Pokud se podíváte na čipovou sadu podrobněji, zjistíte, že podporuje rozhraní PCI Express 2.0 (jeden slot PCIe ×16 a čtyři PCIe ×4), paměti DDR2-800 nebo DDR3-1333, HD audio kodek a gigabitovou síťovku. U ní nechybí firemní technologie FirstPacked, kterou Nvidia již nějaký ten pátek u svých čipsetů používá. Oproti předchozím verzím bylo odstraněno PATA rozhraní, čímž se Nvidia vzdálila AMD a přiblížila na stranu Intelu. Největším lákadlem nForce 730i jsou ale její integrované grafické jádra 9300 a 9400, které by měly přinést hratelnost i na integrované grafiky. Více se o nových grafikách dočtete v samostatných kapitolách.

GeForce 9 plně zapadá do kastlíku Optimized PC, kterým chce Nvidia ukázat, jaký blahodárný vliv má na výkon její grafika oproti výše taktovanému procesoru. Pravdou je, že u specializovaných aplikací (Badaboom, hraní her) je výkonnostní nárůst oproti kombinaci Intelu značný, na druhou stranu v ostatních případech vám budou megahertze navíc chybět. Trochu nefér je také porovnání GeForce 9300 se starou Intel G31, když je na trhu již nějakou dobu Intel G43. Pořádná marketingová masáž se zkrátka nezastaví před ničím.

GeForce 9 také přináší do integrovaných grafik dosud nevídaný prvek – CUDA. Ta byla doposud doménou pouze dedikovaných grafik. Díky CUDA tak může některé operace místo procesoru provádět grafická karta. Na CUDU samozřejmě nelze hodit vše, ale např. pro převod videa se hodí skvěle. Na světě je již betaverze převaděče Badaboom, který ale potěší jen majitelé zařízení od Applu. Nicméně již jsou připraveny plug-iny pro Adobe Photoshop a Premiere, kde by se měla CUDA uplatnit podstatně více. Některé zdroje uvádějí, že by se nové plug-iny měly týkat ale pouze grafických karet ze série Quadro. Tím by ale Nvidia CUDU na hony vzdálila běžnému nasazení.

Blokové diagramy čipsetů GF9300, GF9400, Intel G45 a AMD 780G

V této kapitole si můžete sami porovnat rozdíly mezi největšími rivaly čipových sad GeForce 9300 a 9400. Samotné čipsety GeForce 9 se od sebe liší jen v rychlosti integrované grafiky. Stejně jako v případě Intelu, upustila Nvidia už od starého PATA rozhraní, které tak najdete jen v čipsetu AMD. AMD má navíc v rukávu trumf v podobě paměti SidePort, který se ale začal uplatňovat až u čipsetu 790GX. Jedinou firmou, která nasadila SidePort paměť u desek s čipsetem AMD 780G byla myslím J&W, která se ale u nás neprodává.

Dalším podstatným rozdílem mezi platformami Intel a AMD je integrovaný paměťový řadič v procesoru u AMD. K tomuto kroku přistupuje Intel až u v příštích týdnech uváděné platformy Nehalem. To logicky vylučuje novinku Nvidie z nasazení s touto platformou. Zřejmě nejmarkantnějším rozdílem, kterého si všimne asi každý, je, že Nvidia je jednočipové řešení, kdežto AMD i Intel spoléhají na oddělený severní a jižní můstek. V ostatních parametrech (když pominu parametry integrované grafiky) jsou již čipsety velmi podobné.

 

Jak budou vypadat základní desky

Při mém prvním setkání s GeForce 9 byla čipová sada osazena na testovací desce přimo od Nvidie, která s komerčními verzemi základních desek příliš společného neměla. Na čipové sadě trůnil mohutný pasiv ofukovaný aktivním větráčkem, který od prvního pohledu budil nedůvěru v podobě vysoké spotřeby a zahřívání čipsetu. To se naštěstí při pozdějších měřeních nepotvrdilo.

 

Mezi tradiční partnery Nvidie patří při uvádění nových čipsetů Asus. Jinak tomu není ani v tomto případě. Asus bude mít k dispozici MicroATX desku P5N7A-VM, která vypadá velmi povedeně. K dispozici jsou v zadním bloku konektorů čtyři videovýstupy (zapojit můžete dva monitory) i optický audiovýstup.

FullATX desku najdete v portfoliu značky ECS, která ji bude prodávat pod označením MCP7AT-A. její rozložení je trochu netradiční, vadí mi zejména vysoko položená patice procesoru a nestandardní rozložení SATA konektorů. Chybí také DVI a Display Port.

S čipovou sadou MCP7A budou k dostání i MicroATX desky, které najdou uplatnění v minipočítačích nebo malých HTPC.

 

Gigabyte si na uvedení připravil MicroATX desku GA-E7AUM-DS2H, která je doslova napěchovaná k prasknutí.

Poslední ukázka patří desce MSI, která sází také na microATX formát a bohatou výbavu. Chybí snad jen vyvedený DisplayPort.

 

Současně s uvedením čipové sady by se měly na trhu objevit základní desky od firem Asus, eVGA, Gigabyte, J&W (u nás nedostupné, nejblíže v Rakousku), Biostar, ECS, Foxconn nebo MSI.

Integrovaná grafika – představení

Integrovaná grafika se představuje

Co si ale budeme nalhávat – největším tahákem Force 730i jsou její integrovaná grafická jádra GeForce 9300 a 9400. Ta se od sebe v podstatě liší jen svým výkonem, který určuje frekvence jádra 450/580 MHz a shader procesorů 1200/1400 Mhz. V čipu najdete celkem 16 shader procesorů, tedy stejné množství, jako nabízí grafická karta GeForce 9400 GT. Ta má v porovnání s integrovanou GeForce 9400 i stejný takt shader procesorů, liší se ale taktem jádra, který má dokonce o 30 MHz nižší.

Hlavní nevýhodou integrované GeForce je absence vlastní paměti. Nvidia bohužel nepoužila SidePort a ani o něm v nejbližší době neuvažuje. Grafické jádro si tak paměť krade z paměti operační. otázkou tedy je, jak moc se projeví přístup integrované grafiky až do hlavní paměti na celkovém výkonu.

Monitory, projektory nebo televize můžete k desce připojit přes kterékoli ze čtyř rozhraní. K dispozici je analogový D-Sub, digitální DVI, HDMI i DisplayPort. Připojit můžte maximálně dva monitory. Nejste všakomezeni jedním analogovým a jedním digitálním výstupem, ale můžete zvolit libovolnou kombinaci, třeba i HDMI a DisplayPort. Rychlost GPU by měla vést k možnosti zapnutí většího množství detailů, což Nvidia ilustruje na několika obrázcích v prezentaci. Jak moc je to přitažené za vlasy uvidíme v reálném testu.

 

Součástí integrované grafiky je i podpora PhysX. Ta se neomezuje pouze na použití s integrovanou grafikou, ale jde ji v BIOSu zapnout jako podpůrnou grafiku pro hlavní dedikovanou grafiku, která se tak bude moci věnovat především grafickým výpočtům. Tato tehcnologie pod označením Hybrid PhysX funguje nejlépe se slabšími grafikami, jako jsou GeForce 9400 GT nebo 9500 GT. U rychlejších grafik naopak může dojít je snížení počtu snímků/s vlivem pomalé integrované grafiky. Jestli je možné použít v tomto případě Hybrid PhysX i s kartami ATI, o tom materiály Nvidie zatím taktně mlčí.

Se samostatnými grafikami GeForce 8400 GS nebo 8500 GT si můžete užít i GeForce Boost, který přinese oproti samotné integrované grafice několik desítek procent výkonu navíc. Otázkou je reálná použitelnost, když dnes za cca 2000 Kč pořídíte nesrovnatelně výkonnější Radeon HD 4670, s nímž si slušně zahrajete i v rozlišení 1680 × 1050. Pro příležitostné hraní v rozlišení do 1280 × 1024 bez vysokých nároků na detaily však bude mít integrovaná GeForce 9400/9300 výkonu dost.

Integrovaná grafika – herní testy

Integrované grafické karty se snažím testovat za co možná nejvíce podobných podmínek. Integrované grafické karty na platformě AMD jsou testovány s Athlonem 64 X2 6000+. V případě platformy Intel používám pro testování Core 2 Duo E8500, který změnou násobiče podtaktuji na rovné 2 GHz (6× 333). Na několika výkonnostních testech zaměřených na procesor jsem si ověřil, že výsledky přibližně oscilují kolem výsledků Athlonu 64 X2 6000+ a neměly by se tedy výrazněji projevovat na výsledcích grafických testů. Nastavení pamětí a ostatní použité komponenty jsou pak stejné pro obě konfigurace – AMD i Intel.

Během mé krátké hodinové návštěvy u Nvidie jsem bohužel nestihnul na GeForce 9300 projet všechny testy. Po projetí F.E.A.R.u jsem musel testování z důvodu nedostatku času ukončit. Kromě něj jsem stihnul ještě naměřit spotřebu (se zapojenými dvěma disky) a zátěž při přehrávání Blu-ray.

I tak si lze celkem pěkně udělat obrázek o výkonu integrované grafiky, která bez problémů předčí i dosud opěvovaný Radeon HD 3300 se zapnutou pamětí SidePort od AMD. Nutno ještě dodat, že se v případě jedná o slabší z uváděných grafik s taktem 450/1200 MHz. Výše taktovaná GeForce 9400 (580/1400 MHz) by pak měla přinést i odpovídající výkonnostní skok kupředu. Na více grafických testů si budete muset počkat do recenze některé ze základních desek, které již míří do redakce.

Integrovaná grafika – přehrávání Blu-ray

Pro přehrávání Blu-ray médií je GeForce 9 vybavena skutečně královsky. Nechybí žádné zobrazovací rozhraní, akcelerace pomocí GPU zatěžuje procesor minimálně a oproti konkurenci zde najdete plnohodnotný 7.1 LPCM audiovýstup přes HDMI. S ním má neskutečné problémy hlavné konkurent na platformě Intel – čipová sada G45. Připojení k A/V recieveru tak nepředstavuje pro GeForce 9 žádný problém.

Čipset hardwarově akceleruje všechny aktuálně používané videokodeky – H.264, VC-1 i MPEG-2. Nvidia dokázala své PureVideo dotáhnout, důkazem budiž velmi nízké naměžené zatížení při pžehrávání Blu-ray. PureVideo obsahuje i korekci 3:2/2:2 Pulldown snímků, která zabraňuje trhání videa po převodu na 25 nebo 30 snímků/s.

Nvidií proklamovaná nízká zátěž při přehrávání Blu-ray se nakonec potvrdila i při mém měření. To proběhlo na druhé scéně Casina Royale, stejně jako v případě ostatních integrovaných grafik. Šestiprocentní zátěž byla skutečně nejnižší ze všech naměřených grafik.

Spotřeba

Nvidia se drží celkem při zemi i co se týče spotřeby. Zejména v zátěži byla spotřeba nad očekávání nízká. Uvidíme, jak si v tomto směru povedou produkční základní desky.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Po krátkém prvním testování to vypadá, že Nvidia nForce 730i (chtele-li MCP7A nebo GeForce 9) se povedla. Neprojevily se u ní žádné dětské nemoci, které uvádění nových čipsetů často provázejí. Výkon integrované grafiky je i u slabší GeForce 9300 velmi dobrý, nadstandardní je i počet výstupů, kde nechybí ani DisplayPort. Záleží však na kařdém výrobci, jaké výstupy nakonec z desky vyvede, což ilustrují i příklady uváděných základních desek. Oproti dříve testované integrované grafice Nvidia 630i se jedná o velký skok kupředu. Přibyla podpora přehrávání HD videa, dvoukanálového přístupu do paměti, rozšířila se kompatibilita s nejrůznějšími hrami.

Příjemně mne překvapila i spotřeba, která se držela kolem 44 W (se dvěma disky), v zátěži pak byla vůbec nejnižší z dosud měřených desek. Teplotu jsem změřit nestihnul, ale vzhledem k velikosti osazovaných pasivů si o ní nedělám velké iluze. 

Pokud se zaměříme na cenu, tak v porovnání s deskami s čipsetem Intel G45 je na tom Nvidia v podstatě podobně. Desky by se měly prodávat kolem 2500 Kč, kde začínají i nejlevnější Intel G45. Nvidia však v porovnání s G45 má nesporné trumfy v podobě vyššího výkonu grafiky a více spustitelných herních titulů, podpory PhysX a CUDA, takže moc důvodů, proč dát přednost Intelu, není. Nabízí se i srovnání s deskami pro AMD, kde se 780G prodává cca o 1000 Kč levněji, výkonově srovnatelná 790GX se SidePort pamětí je již ale o několik set dražší. Finální ceny by měly vyplout na povrch snad ještě během dneška.

Původně jsem uvažoval o udělení ocenění SmartBuy již nyní, ale přece jen raději počkám, než mi do redakce dorazí finální verze základní desky (Asus by již měl být na cestě), kterou budu moci proklepnout po všech stránkách.

CS24

+ výkon integrované grafiky
+ podpora PhysX, CUDA
+ osmikanálový LPCM audiovýstup
+ nízká spotřeba
+ nízká zátěž při přehrávání Blu-ray
+ cena v porovnání s Intel G45

- cena v porovnání s AMD 780G

Kompletní prezentaci Nvidie o nové čipové sadě si můžete stáhnout zde.