Hlavní navigace

Nízkoprofilový Vortex Plus od CM

21. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmu Cooler Master, známého to dodavatele skříní a chlazení, snad netřeba představovat. Jeho novinka pojmenovaná Vortex Plus si ale pár slov zaslouží. Jedná se o chladič střední třídy pro procesory Intel i AMD; na straně Intelu jsou podporovány sockety T (775), H (1156) i B (1366), u AMD všechny od 754 do AM3.

Vortex Plus se téměř jistě nevyrovná velkým „tower“ chladičům, ovšem s rozměry 100 × 116 × 84 milimetrů se vejde i do skříní, kde místa není nazbyt. Chladič váží 445 gramů. Dobrý přenos tepla zajišťují čtyři měděné heatpipes s přímým dotykem, které se zbytkem základny tvoří jednolitou plochu. Ke hliníkovému žebrování je přichycen 92mm větrák regulovatelný v rozsahu 800–2800 otáček; podle výrobce dokáže vyprodukovat hluk až 35 dBA, a to i přesto, že je přichycen na gumových podložkách, které tlumí vibrace.

Chladič je ale konstruován tak, aby větrák bylo možné snadno vyměnit. Velká škoda toho původního nebude – má totiž kluzná ložiska, u kterých se zpravidla charakteristiky hlučnosti postupem času rychle zhoršují.

Cooler Master Vortex Plus má být dostupný „již brzy“, cena zatím není známa.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku