Hlavní navigace

Nizozemské úřady posvětily nezávislé SIM, které mohou přecházet mezi sítěmi

18. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nizozemci budou mít snazší život, když budou migrovat mezi operátory. Identifikátorem uživatele je karta SIM. My jsme zatím zvyklí na to, že při každém přechodu dostaneme novou. Nizozemské úřady nicméně posvětily nezávislé SIM, které lze snadno přeprogramovat a přeregistrovat. Právě s tímto přístupem bychom mohli vymýtit klasické uzamčené SIM. Karty by výrobci smartphonů zabudovali přímo do přístroje, takže bychom uspořili nějaké místo.

Bez šuplíků by telefon vypadal lépe. Jenže výrobci by mohli zajít i dále. Zejména se v této souvislosti mluví o Applu, kterak by mohl (a určitě hodně chtěl) zákazníkům vzdáleně a zcela automaticky nastavovat služby v závislosti na poloze. Při cestování do jiných zemí by tak nevznikala potřeba drahého roamingu. Vaše domácí síť by byla tam, kam byste jeli. I finanční úspora pro zákazníka by tím pádem mohla být zajímavá.

 

CS24

Právě Apple před lety experimentoval s nezávislými SIM. Je jasné, že v takovém světě by se úloha a důležitost operátorů snížila. Stále bychom se bez nich neobešli, protože síťová infrastruktura patří jim. Výrobce smartphonů by nicméně převzal maloobchodní prodeje. Především on by na nezávislé SIM vydělával. Mohl by si třeba účtovat malý poplatek za přechod do jiné sítě atp. Naplní se scénář? Záleží na tom, zda se myšlenka chytí i v jiných zemích.

Zdroj: Gigaom