Hlavní navigace

„Noční“ režim na HP ZR24w

5. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste si ve zprávičce o funkčnosti ICC profilu pro monitor z GeForce na Radeonu a naopak všimli, že kalibruji ZR24w na 80 cd/m² a přitom třeba v recenzi na Prad.de (za niž tedy musíte dát 2,5 EUR) varují, kterak panel neumí pod 140 cd/m². Já jsem zase v re-testu tohoto panelu psal, že po kalibraci má asi 110 cd/m² a už jas nesnížíte. Radek naopak v původní recenzi ukazoval při jasu 0 % kolem 60 cd/m². Jak to tedy je?

Pravdu mají
tak trochu všichni, nejméně ale Prad.de (co byste ode mě také čekali
jiného?). Vysoká čísla jasu patří totiž max. kontrastu – hodnoty blížící
se 1000:1 jsou u panelu, kterému se s černou pod 0,20 cd/m² moc nechce dosahovány právě díky řekněme s trochu nepřesnosti klidně zářivé bílé. Tak jako tak, otevřený prohlížeč webu nebo dokument ve Wordu, kde převažuje bílá, není v noci žádná legrace. Tedy, pokud nesnížíte kontrast třeba na 50 % jako právě Radek v původní recenzi. Pak bude opravdu panel při 0 % jasu mít max. asi 60 cd/m². Konkrétně u HP ZR24w je tovární hodnota kontrastu ale kolem 80 % a nejlépe panel zobrazuje (čtěte: dosahuje nejnižšího jasu u černé; nejhlubší černé, chcete-li) s kontrastem od 90 do 100 %.

 

 

Nechcete-li se tedy smířit s nízkým kontrastem a současně pracovat s panelem i v noci bez silné lampičky hned vedle, máte v podstatě dvě možnosti:

CS24

  • snížit hodnoty R, G, B z 255, 255, 255 např. na 155, 155, 155 a sledovat, co to udělá (anebo poté kalibrovat)
  • zkusit i ve chvíli, kdy víte, že jas dosahuje asi
    140 cd/m² nastavit kalibraci na nižší hodnotu

Já jsem vyzkoušel oboje, ale když jsem nastavil cíl 80 cd/m², byl už nízký kontrast příliš znát, při zacílení na 90 cd/m² byl kvalitativní odstup oproti předchozímu pokusu překvapivě znatelný.

Podobný profil „se sníženým jasem“ na noční práci vám Radek připravil už i pro HP ZR30w (kde je ještě více třeba). Postup se snížením hodnot R, G, B můžete zkusit třeba také na Dell U2410, který má s vysokým minimálním jasem ještě větší problémy. Tento panel po ruce v redakci ale nemáme, takže ICC profilem pro nižší jas neposloužíme. Můžeme si alespoň všichni společně povzdechnout, že LCD panely s matricí IPS, alespoň 1920 × 1200 pixely, slušným kontrastem a přitom možností snížení jasu pod 60 cd/m², dělá snad jen NEC a Eizo. A tyto modely si obyčejně nechají královsky zaplatit a ještě budete trnout, jestli vám při snižování jasu nebude bzučet napájecí část.