Hlavní navigace

Noctua NH-C12P: Kvalitní chlazení pro náročné

17. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vybalení

Již na první pohled je jasné, že se Noctua snaží pokrýt celé spektrum chlazení. Velmi kvalitního zástupce klasických věžových chladičů naleznete v Noctua NH-U12P. Tento chladič je však vyšších rozměrů a tak může mnohým dělat problémy jeho umístění do užších skříní. Nejen proto se na trhu objevuje chladič s rozdílnou konstrukcí, NH-C12P.

O ochlazování velmi husté pasivní části se spolehlivě stará ventilátor Noctua NF-P12, který platí za jeden z nejlepších ventilátorů v poměru cena/tichost/průtok vzduchu. Oproti staršímu ventilátoru NF-S12 je sice mírně hlučnější. Nabízí tedy vyšší výkon právě pro hustě žebrované chladiče a je ideálním společníkem i radiátorů vodního chlazení. Testy obou větráků naleznete zde.

Členitost pasivní části je místy až obdivuhodná. Jde vidět, že si s chladičem výrobce velmi pohrál a nesnažil se vydat za každou cenu nějakou „rychlokvašku“. Pasivní část je subjektivně rozdělena do dvou částí, horní a spodní. Tenké plíšky vedoucí přímo ze základny  napomáhají, byť jen mírně šestici heatpipe trubic, které převádějí teplo na hlavní pasiv. Výhodou tohoto chladiče jsou dostatečné rozestupy mezi lamelami – nevzniká tak aerodynamický hukot.

Vrchní část pasivu, který nepřímo přichází do kontaktu s ventilátorem je vybaven vroubkováním, které rozhání vzduch a taktéž minimalizuje vznik parazitních zvuků. Vroubkování je rovnoměrné a bez jediné chybičky. Hrany jsou navíc mírně zaobleny. Na této fotce je taky patrná kontaktní pryž, která snižuje přenos vibrací s ventilátoru na pasivní část.

Při pohledu na balení zjistíte, že výrobce chladič vybavil vším potřebným. Krom návodu pro instalaci jak na patice AMD, tak i Intel najdete již tradičně dva regulátory otáček. Tyto regulátory fungují na principu odporu, který dle velikosti snižuje otáčky. Pro několikerou instalaci postačí teplovodivá pasta Noctua NT-H1, se kterou mám také velmi kladné zkušenosti. Její aplikace je velmi snadná a tepelný přenos se vyrovná i mnohem dražším soupeřům.

 

Vzhledem k tomu, že se všichni výrobci snaží produkovat chladiče univerzální, ani Noctua nezůstává pozadu. Nabízí dvě sady spon včetně výztuží pro základní desky. Specialitou je bezpečnostní uchycení pomocí pružin – minimalizuje se tak šance poškození desky při přílišném utažení.

 

[firstpagebreak title=Průběh instalace, parametry]

Při instalaci chladiče jsem narazil na problém s jeho rozměry. Nainstalované pasivní chlazení grafické karty nebylo možné s tímto chladičem použít, pokud však vlastníte desku s více PCI-E sloty, stačí posunout grafiku o kousek níže.



Testovací metodika

Pro co nejvyšší zátěž byl použit procesor Intel Pentium D820, 2,8 GHz s TDP 95W. Vzhledem k problematičnosti testování v počítačové skříni jsem zvolil uložení základní desky na podložku a proudění vzduchu simuloval dvojicí ventilátorů Coolink SWiF-1202, jejichž otáčky byly sníženy přibližně na 900 ot./min.

Abychom vám nabídli co nejlépe porovnatelné výsledky, rozhodli jsme se chladiče testovat se stejnou teplovodivou pastou. Především kvůli velkému balení a dobrým přenosovým kvalitám jsme se rozhodli pro Arctic Silver Ceramique. Teplota okolí se pohybovala kolem 22,5 °C.

Maximální zátěž procesoru obstaral program OCCT, který umí vygenerovat i graf teploty v závislosti na době testování. Celková doba jednoho testu byla jedna hodina. Aktuální teploty byly čteny z aplikace SpeedFan, protože interní čidlo OCCT nepracovalo korektně (občas teplota poklesla na 0,5 °C a zůstala tak až do konce testu).

Samotná testovací konfigurace pak byla následující:

Výsledky testů

Abychom mohli jednoduše porovnávat kvalitu ventilátorů, nastavujeme vždy stejné otáčky – maximální, 1000 ot./min. a 600 ot./min. Při porovnání Noctuy a Arctic Cooling Freezeru 7 Pro bez zatíženého procesoru se setkáváme s téměř stejnými výsledky. Nízkou úroveň vyzařovaného tepla dokáží chladiče snížit téměř stejně.

Obrovský rozdíl však nastává při spuštění zátěže. Je vidět, že Freezer 7 Pro není dělaný pro vyšší vyzařované teplo, zatímco nová Noctua si s tímto nelehkým úkolem poradila velmi slušně. Při všech testech se navíc ventilátor NF-P12 nikterak neprojevoval a počítač byl téměř neslyšitelný. I při zcela pasivním chodu se chladiči Noctua podařilo uchladit Intel Pentium D820 na (v tomto případě opravdu pouhých) 70 °C.

Při zátěži přetaktovaného procesoru měl Arctic Cooling co dělat, zatímco Noctua zůstávala stále relativně chladná. Srovnatelné teploty jsme se dočkali pouze při maximálních otáčkách obou ventilátorů, zde byl přece jen ve výhodě Freezer se svými 2700 ot./min. oproti 1300 ot./min. u Noctuy. Při srovnatelných otáčkách byl rozdíl přibližně 10 °C, což lze považovat za velkou výhru testovaného chladiče NH-C12P.

Při přetaktovaném procesoru bez zátěže nastává prakticky stejná situace jako u nepřetaktovaného procesoru. Oba chladiče předvádějí rovnocenný výkon a oba jsou při snížených otáčkách velmi tiché. Drobný rozdíl 4 °C ve prospěch Noctuyi se vyskytl při pasivním chlazení.

Hlučnost

Následující graf se snaží ohodnotit testované chladiče z hlediska hlučnosti. Ta byla vnímána pouhý poslechem, nicméně jsem se při tom snažil o maximální objektivitu. Hodnoty v grafu zobrazují hlučnost v bodech, přičemž 10 bodů mohl získat chladič, který nebyl při poslechovém testu slyšet vůbec.  

Co se týče hlučnosti obou chladičů, každému je známo, že Freezer 7 Pro je na vyšší otáčky velmi uřvaný, není se také čemu divit. Ve většině případů necháváme otáčky ventilátorů na PWM regulaci, která je snižuje pod 1000 ot./min. Dnes testovaná Noctua si však vede velmi dobře, hlavním důvodem je však mnohem nižší maximální rotace větráku.

Závěrečné hodnocení

Jak je vidět ze všech testů, Noctua NH-C12P si zaslouží pozornost všech milovníků ticha, kteří se však nechtějí spokojit s podprůměrným výkonem. U mnohých konkurenčních chladičů bývá velký problém v použitých ventilátorech a tak bývá k jejich ceně potřeba připočítat další vynaložené finance za tišší větrák. To u testované Noctuyi nehrozí, neboť je vybavena jedním z nejkvalitnějších větráků vůbec.

Výkonově je na tom tento chladič taktéž velmi dobře. Při kratší zátěži se nemusíte bát ani chladit pasivně. Vzhledem k nízké výšce je možné použít Noctuu NH-C12P i do HTPC skříní, kde odvede velmi dobrou službu i u málotopivých procesorů. Jediným velkým záporem tohoto chladiče se tak stává jeho cena, která se v českých obchodech blíží 1500 Kč.

Plusy a mínusy

+ dobrý chladící výkon
+ kompatibilita
+ skvělý ventilátor součástí balení

- cena
- možná kolize s některými pasivními chlazeními grafik

CS24

Za zapůjčení chladiče děkujeme rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution: