Hlavní navigace

Nokia 603: Seriózní manažer i cool telefonek se Symbianem (recenze)

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dodávané příslušenství, zpracování, displej

I když se Nokia poslední dobou na poli chytrých telefonů angažuje především s Windows Phone 7.5, ani Symbian ještě finálně nepohřbila. V Barceloně jsme se dočkali Nokie 808 PureView se super vysokým rozlišením fotoaparátu, jež je taktéž poháněna Symbianem. Loni na podzim byla ohlášena Nokia 603, avšak na český trh se po dlouhém váhání dostala až koncem dubna.

Krabice nepřekvapí

Vzhledem k ceně jsme ani nečekali, že bychom v krabici vedle telefonu našli nějaké speciální příslušenství. Proto nás ani nepřekvapilo, když jsme v ní našli nabíječku, datový kabel a sluchátka.

 Cestovní nabíječka je o něco větší, než většina současných adaptérů a taktéž má na rozdíl od dnešních standardů pevný kabel. Většinou se setkáváme s adaptérem, do kterého se připojuje standardní datový kabel. Zde tomu tak není.

Nokia 603

Datový kabel s délou 80 cm bílé barvy je vzhledem k poněkud tužší gomové izolaci docela nepoddajný a hůře se po vybalení z krabice formuje do nějakého použitelnějšího tvaru.

Jako typ sluchátek zvolil výrobce pecky, které bohužel nemusí sedět do ucha každému. Konkrétně v tomto případě se jedná o jejich velikost, jež by mohla činit problémy zejména dámám. V balení najdete i molitanové obaly pro pecky. Docela nás potěšil plochý kabel, který zabraňuje přílišnému zamotání v kapse. A ani svými zvukovými vlastnostmi na tom nejsou nikterak špatně. Pokud je porovnáme s dnešními sluchátky, která nacházíme u telefonů, jedná se o vyšší standard.

Nokia 603 Nokia 603

Smartphone mnoha tváří

Jednou z klíčových vlastností Nokie 603 jsou výměnné kryty, které je možné k telefonu dokoupit. Přední strana je tvořena buď černým, nebo bílým plastem. Druhý jmenovaný  jsme otestovali. Do rukou se nám dostala verze s růžovým zadním krytem, která zaujme především slečny. Dopřát si však můžete i kryt zelený, modrý, žlutý či bílý. Pro méně odvážné uživatele pak Nokia nabízí i černý zadní kryt, který v kombinaci s černým předním plastem udělá z šestsettrojky elegantní model pro seriózní uživatele.

Nokia 603 Nokia 603

Pokud máte alespoň základní přehled o současným smartphonech na trhu, pak vám jistě neunikla podobnost s Lumií 710. Na přední straně tedy najdete kromě dominujícího displeje především tři tlačítka, která jsou spojena v jeden celek a kryta průhledným plastem. Ještě více však vynikne podobnost na zadní straně, jež je takřka totožná. Větším odlišením je pouze absence přisvětlovací diody fotoaparátu.

Nokia 603 Nokia 603

Konektory, které pro práci s telefonem potřebujete, najdete na horní hraně. Nachází se zde microUSB a také 3,5mm audio jack. Doplňuje je ještě tlačítko pro zamknutí či odemknutí displeje. Tlačítka pro ovládání hlasitosti i hardwarovou spoušť fotoaparátu najdete na pravé hraně. Chválíme především možnost spustit fotoaplikaci přidržením tohoto tlačítka.

Nokia 603Nokia 603

Další dvě hrany, tedy levá a spodní jsou prázdné. Pouze v pravém spodním rohu najdete poutko pro případnou šňůrku, kterou byste chtěli telefon vybavit.

Nokia 603Nokia 603

Na zadní straně se pod krytem skrývá hlasitý reproduktor a také čočka pětimegapixelového foťáku. Na levé straně je to pak slot na microSD kartu, pro jejíž výměnu tedy budete muset sundávat zadní kryt. Stejně tak pro vložení microSIM karty, kvůli které navíc budete vyjímat baterii.

Nokia 603 Nokia 603 

Samotný kryt nás překvapil svou pevností. Ani při vyšších tlacích nikde nic nevrže a na telefonu sedí opravdu dobře. Jeho sundávání tudíž není zrovna jednoduché. Naštěstí však není nutné toto martirium podstupovat často. Další výhodou krytu je také jeho celobarevnost. Stejně jako u Lumie 800 není plast pouze ošetřen barevným nástřikem, ale je obarven i vnitřní materiál. Díky tomu se i při nechtěném škrábanci neobjeví bílá rýha. Poslední zajímavostí zadního krytu je integrovaná NFC anténa. Ta se nachází v oblasti čočky fotoaparátu a se zbytkem telefonu je spojena pomocí dvou pinů, kterých si na fotkách telefonu můžete všimnout. Celkově je kvalita zpracování na velmi vysoké úrovni a i mnoho dražších telefonů se takovouto pevností nemůže pochlubit.

 

Jde to i bez AMOLED

Na rozdíl od Lumie 800 upustila Nokia u Lumie 710 od Super AMOLED displeje. Naštěstí tuto vlastnost zdědila i šestsettrojka a předcházela jim i Nokia 701 se stejným displejem jako zde. Do těla přístroje umístila Nokia LCD panel s matricí IPS, která nabídne rozhodně věrnější barvy, než Super AMOLED. Díky rozlišení 360 × 640 na poměrně malé úhlopříčce je displej příjemně jemný. O tom ostatně vypovídá i hustota pixelů na palec 210 PPI. Displej chrání ochranná vrstva Corning Gorilla Glass, která by měla ochránit zobrazovací panel před sebemenšími škrábanci. Navíc Nokia přidala svoji technologii ClearBlack, která by se měla postarat o černější černou. Je pravda, že se zobrazením černé barvy mívaly předchozí generace LCD panelů s IPS problémy, avšak nyní jsou i tyto strasti minulostí. Při porovnání černé barvy tak ClearBlack svou konkurenci nijak nepřevyšuje.

Parametry
Cena 5200 Kč včetně DPH
Zapůjčil Nokia
Nokia 603
procesor ARM 1176 (1 GHz)
RAM 512 MB
inetrní paměť 2 GB
displej 3,5", IPS, 360 × 640, 210 PPI
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 (A2DP)
mobilní sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA
konektory 3,5 mm audio, microUSB
fotoaparát 5 MPx, 2 592 × 1 944, bez AF
rozměry 113 × 57 × 12,7 mm
hmotnost 109 g

Operační systém, prohlížeč, závěr

Belle aka použitelný Symbian

Po dvou posledních aktualizacích Symbianu (Anna a Bell) se z tohoto systému opět stalo použitelné prostředí. Většina ovládacích prvků byla přizpůsobena dotykovým displejů, jež se ovládají bez stylusu a byla by škoda, kdyby Nokia na Symbian úplně zanevřela. Samotné prostředí telefonu je asi většině známé a tak nebudu podrobně popisovat všechna jeho zákoutí.

 

Základem systému jsou čtyři pracovní plochy, které můžete využít pro zástupce oblíbených aplikací i widgety. Obdobně jako v Androidu můžete přidávat widgety jednotlivých systémových funkcí, ale i aplikací třetích stran. Pro každou plochu můžete nastavit rozdílné pozadí a systém si tak upravit podle svých představ.

Nokia 603 Nokia 603

Samozřejmě nesmí chybět ani rolovací horní lišta, kterou stáhnete z horní části obrazovky. Tuto původní vlastnost Androidu tak úspěšně převzaly kromě Windows Phone 7.5 všechny mobilní systémy. Najdete ji jak v IOS, tak v Symbianu i v MeeGu na Nokii N9. Na této obrazovce je Symbianu umístěno ovládání bezdrátových sítí, mobilních dat a profilů. Ve spodní části pak nesmí chybět notifikační oblast, kterou využívají systémové funkce a najdete zde informace třeba o aktualizacích systému.

Jakkoliv byla Symbianu vytýkána horší optimalizace a ne zrovna plynulý chod, zde můžeme hovořit o opaku. Prostředí funguje bez problému a nějaké menší záseky zpozorujete opravdu jen zřídka. Podmínkou pro tento bezproblémový běh je ale menší počet běžících aplikací. Pokud jich na pozadí spustíte více a navíc budou využívat dejme tomu datové připojení, například procházení seznamem aplikací se stane lehce zpomaleným. Naštěstí zde však existuje možnost běžící aplikace vypnout. Stejně jako u většiny systémů stačí podržet hlavní domovské tlačítko, po čemž se zobrazí seznam spuštěných aplikací. Po jedné je můžete ukončit a ulehčit tak výkonu telefonu. I když bychom raději viděli ještě lepší optimalizaci multitaskingu, raději budeme občas ukončovat aplikace sami, než se spoléhat výhradně na automatiku, jako je tomu třeba u Windows Phone.

Prohlížeč s RSS a rozporuplná klávesnice

I když není displej s úhlopříčkou 3,5“ ideální pro brouzdání po webu, webový prohlížeč bude pravděpodobně jednou z nejpoužívanějších aplikací. Poměrně nás překvapily jeho schopnosti. Nabízí funkci RSS čtečky, snadné sdílení odkazu vícero kanály i základní správce stahování. A navíc je možné svobodně zvolit poskytovatele vyhledávání. Nejen tímto předčí prohlížeč ve Windows Phone 7.

Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 

Největší slabinou celého systému, která mě v průběhu testování vadila, byla virtuální klávesnice. U té je docela logické, že je dost omezena úhlopříčkou 3,5“, avšak prostor šel využít určitě lépe. QWERTZ část je docela nesmyslně doplněna o tři klávesy s diakritickými tlačítky a pomlčkou. Kdyby vývojáři od tohoto sloupce upustily, získají prostor pro širší klávesy, na kterých by se psalo o mnoho pohodlněji. I když neznám průměrnou šířku mužského palce, zřejmě jen minimu budou takto úzké klávesy vyhovovat. V tomto je nejdále Apple se svým iPhonem, který na stejné úhlopříčce mnohem lépe využil prostor pro klávesnici, navíc má lépe optimalizované snímání doteků. I proto budou na Nokii častější překlepy.

Nokia 603

Navigace pro všechny

Nokia, stejně jako Google do svých telefonů instaluje hlasovou navigaci zdarma. Tu je možné zobrazit i v klasickém 3D pohledu a dobře tak poslouží jako základní turn-by-turn navigace. Díky asistované GPSce je načtení polohy otázkou několika sekund a navigování tak může začít téměř okamžitě. Mapové podklady je možné stáhnout zdarma a dostupný je celý svět. I díky tomu je možné používat navigaci v offline režimu. 

Nokia 603 Nokia 603Nokia 603 Nokia 603

MMF24

Verdikt

Stejně jako Nokia 701 i šestsettrojka nás přesvědčila, že Symbian Belle je plně použitelný operační systém. Prostředí je přehledně uhlazené po vzoru iOS a Androidu. Díky hardwarové výbavě se nijak často nesetkáte se záseky systému. Díky možnosti měnit široké portfolio krytů je na trhu dost barevných kombinací tohoto telefonu a tak by si mohl vybrat opravdu každý. I prodejně by se tedy mohlo jednat o úspěšný model finského výrobce. Do karet mu také hovoří cena, která se v eshopech pohybuje lehce nad hranicí pěti tisíc. Za tuto cenu se jedná rozhodně o povedený telefon pro uživatele, kteří buď odmítají trio hlavních systémů dneška, jsou odkojeni na Symbianu nebo prostě chtějí zaujmout možným extravagantním vzhledem telefonu.

Plusy / mínusy
displej s IPS matricí občas nutnost ukončit běžící aplikace
navigace zdarma menší klávesy virtuální klávesnice
výměnné kryty microSIM
kvalitní zpracování  
Hodnocení

Kompletní galerie

Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603 Nokia 603