Hlavní navigace

Nokia N9: Finové to s Meego ještě myslí vážně

22. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia včera pořádala velkou tiskovku, jejíž hlavním tématem bylo představení dlouho odkládaného telefonu. Když Nokia opustila systém Maemo a přešla společně s Intelem (ten se vzdal Moblinu) pod Meego. Linuxová distribuce šitá na míru smartphonům, tabletům, automobilovým počítačům i netbookům. Poslední verzi Meego 1.2 si můžete stáhnout pro Atomové netbooky a Nokii N900. Jenže se stále čekalo, až Nokia vydá opravdu optimalizovaný telefon, na němž bude Meego nativní systémem. Čekalo se na Nokii N9.

N9 – císařovy nové šaty

Čert aby se ještě vyznal ve značení Nokie, ale budiž. N9 má řadu věcí společných s Nokií N8, ale také se ve spoustě detailech liší. Na první pohled si můžete všimnout podobného tvaru. Na ten druhý už lze vidět čistší návrh. Chybí Quasimodův hrb s fotoaparátem, linie jsou jemnější, telefon tenčí.

Téměř celou přední stranu zabírá displej. Při takřka stejných rozměrech telefonu jako u N8 se tedy dočkáme větší úhlopříčky, konkrétně 3,9 palce. Tlačítka jsou pouze tři a najdete je na pravém boku (vypnutí, a dvojice pro regulaci hlasitosti). Design působí tak čistě, protože celý kryt je odlit z jednoho kusu polykarbonátu. Až do této vaničky byly umístěny všechny komponenty a následně zakryty displejem. Výhodou je, že nebude nic vrzat, tou menší už pak zjištění, že už v telefonu sami nic nevyměníte.

Nokia N9

Na vlastní akumulátor jste už mohli zapomenout i u N8. Teď ovšem chybí i paměťová karta a slot SIM kartu překvapivě obsahu šuplík pro microSIM (jako iPad 2 a iPhone 4). Na N8 byly oba sloty na boku, všude kolem spousta tlačítek a ještě zbylo na díru pro nabíječku, USB, HDMI a sluchátka. Teď zůstala jen ta sluchátka a microUSB, obojí na horní hraně stejně jako vstup pro SIM. Na spodku se pak nachází mikrofon, a na hraně ještě reproduktor. Co vás možná dost překvapí, druhá kamerka se nachází v pravém spodním rohu. To je snad první telefon, kde není nahoře.

Nokia N9 Nokia N9 Nokia N9 Nokia N9 Nokia N9

Absence tlačítek znamená jediné – absolutní závislost na dotykovém displeji. Ten opět využívá technologie AMOLED s rozlišením 480 × 854 px. Je překryt nepoškrábatelným sklem, které se směrem ke krajům ztenšuje, takže vypadá jako prohnutý. Nokia tvrdí, že se jedná o první telefon, který vepředu nemá žádné tlačítko. To asi nelze vyvrátit, protože nemáme zmapován asijský trh, ale běžný mainstream tak daleko opravdu nezašel.

Hardware z předloňska

Pod displejem se nachází výkonný hardware. Tedy byl výkonný před 2 lety, dnes už neoslní. Jako procesor slouží 1GHz OMAP 3630 od Texas Instrumets a grafické jádro PowerVR SGX530 od Imagination Technologies. N9 je překvapivě osazena nezvykle velkou pamětí – 1024 MB. To může znamenat, že MeeGo zvládne opravdu náročný multitasking, nebo je prostě hodně paměťově náročným systémem (čti špatně optimalizovaným).

Jak už bylo řečeno, čtečka paměťovek chybí. Místo toho bude N9 dodávána s 16 nebo 64 GB interní paměti. Nokia disponuje čtyřpásmovým modemem pro GSM a pětipásmovným UTMS včetně nadstavby HSPA (až 14,4/5,76 Mb/s). Z dalších sítí podporuje Bluetooth 2.1 a Wi-Fi 802.11a/b/g/n. Novinkou u Nokie je NFC, viz dále.

Nokia N9

Po více než roce byl představen teprve druhý (!) telefon s automatických zaostřováním. Tím prvním byla právě en-osmička s 12Mpx rozlišením, xenonovým bleskem a největší snímačem mezi mobily. N8 je trochu chudší. Snímač je znovu menší, rozlišení „jen“ 8 Mpx a xenonovou výbojku střídají dvě diody. Ale opět se na optice podepsal Carll Zeiss. Video zaznamenává v rozlišení 720p při 30 snímcích za vteřinu.

Stejně jako N8 přehraje i N9 Dolby Digital Plus, novinkou je ale technologie Dolby Headphone, která má vykreslit prostorovější zvuk na všech sluchátkách.

Tabulka s parametry

  Nokia N8
Nokia N900
Nokia N9
rozměry 114 × 59 × 13 mm 110 × 60 × 18 mm 117 × 61 × 12 mm
hmotnost 135 g  181 g  135 g
displej 3,5", 360 × 640 px, AMOLED 3,5", 480 × 800 px, LCD 3,9", 480 × 854 px, AMOLED
procesor 680 MHz, ARM 11 600 MHz, ARM Cortex-A8 1000 MHz, ARM Cortex-A8
paměť 256 MB RAM + 512 MB ROM + 16 GB + microSD 256 MB RAM + 32 GB + microSD 1 GB RAM + 16/64 GB
klávesnice softwarová výsuvná QWERTY softwarová 
Wi-Fi 802.11 b/g/n 802.11 b/g, DLNA 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 3.0  2.1 2.1
fotoaparát 12 Mpx, AF, xenon, 720p video 5 Mpx, AF, 2× LED, 480p video 8 Mpx, AF, LED, 720p video
senzory a rozhraní akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio, FM transmitter, HDMI, akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio   akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio, NFC, HDMI
akumulátor 1200 mAh  1320 mAh 1450 mAh
udávaná výdrž (2G/3G) standby: 390/400 h
hovor: 12/5,5 h
hudba: 50 h 
standby: 278/250 h
hovor: 6,4/4,5 h
hudba: 24,5 h
standby: 380/450 h
hovor: 11/7 h
hudba: 50 h
systém Symbian^3 Maemo 5 Meego 1.2

Hardware tedy patří do kategorie „předloni by nás posadil na zadek“, ale s dobře optimalizovaným systémem nejsou papírové parametry až tak důležité.

Ani Symbian, ani S40, ani Maemo, ani WP7. Co je to?

Meego 1.2 vypadá a hlavně se ovládá jako žádný jiný systém. Celou nabídku tvoří pouze tři obrazovky. Na první jsou ikony aplikací, na druhé spuštěné aplikace a na třetí pak notifikace (vše od zmeškaných volání, přes kalendář až po Twitter).

Mezi plochami se přepíná táhnutím prstu od úplného kraje displeje. Nokia toto ovládání nazývá Swipe, neplést s alternativní klávesnicí Swype. V nabídce otevřených aplikací funguje pinch-to-zoom (zvětšování a zmenšování náhledů) a aplikace lze i vypínat. K rychlému nastavení profilů, aktivaci Bluetooth apod. se dostanete klepnutím do horní lišty. Dokud si N9 sami nevyzkoušíme, těžko popíšeme, jak se s novým ovládáním, rozhraním a vůbec celým systémem pracuje.

O plynulosti a jednoduchém ovládání nás docela přesvědčilo toto video. Vyzkoušet si jej můžete i demu na swipe.nokia.com.

" frameborder="0" height="349" width="560">

V MeeGo nechybí Nokia Mapy včetně turn-by-turn navigace, ale hlavně přijde nový prohlížeč založený na Webkitu 2. Poradí si s mnoha funkcemi HTML5, ale o Flashi se zatím nemluví. V systému vidíme nové zakulacené ikony a písmo Pure, obojí se dostane i do Symbianu Anna. Mimochodem, font Pure už používá také nápis „Connecting People“ v logu Nokie.

Velkou neznámou bude podpora aplikací. MeeGo je stejně jako poslední Symbian postaven na Qt, tudíž by neměl být problém rychle zkompilovat staré aplikace pro novou platformu. Bez aplikací třetích stran by MeeGo nemohlo uspět. Nokia už prozradila, že se dočkáme minimálně video klientu pro Vimeo (o YouTube se nemluví), Twitter, Skype, Facebook a Foursquare. Dočkáme se i Angry Birds. Jako by to dnes byla klíčová funkce, když se tím chlubil i Microsoftu u updatu Windows Phone 7. A MeeGo umí z telefonu udělat Wi-Fi hotspot.

Novinkou je NFC (near field communication). Google z ní udělá peněženku, ale také síť pro okamžitou výměnu souborů a jiných informací v domácnosti. V případě Nokie lze pomocí NFC jednoduše párovat přístroje s Bluetooth (už žádná hesla), případně sdílet fotografie nebo kontatky.

Nové příslušenství

Spolu s N9 přijde i nová nabíječka (konečně už pouze USB, žádný kolík) Nokia AC-16, vypadá opravdu efektně. Nový je i stereo Bluetoothe headset BH-111 se sponou, mikrofonem a vlastními tlačítky pro hudbu. Na jedno nabití má vydržet až 120 hodin v pohotovosti nebo 6 hodin přehrávání hudby. Přijde v průběhu léta v pěti různých barvách za cenu okolo 39 eur.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Nokia Play 360° je nový reproduktor se 3,5mm vstupem a Blutooth, jež se také páruje pomocí NFC. Stereo měniče rozprostřou zvuk do všech směrů. Objevit se má ve třetím čtvrtletí za cenu okolo 149 eur.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Poslední novinkou je Wireless Music Receiver MD-310. Funguje na stejném principu jako Pay 360°, ale jedná se o pouhý přijímač, který připojíte k vlastní audio sestavě. Páruje se výhradně pomocí Bluetooth s NFC a díky BT class 1 má dosah až 100 metrů! MD-310 se začne prodávat ve třetím čtvrtletí 2011 za 59 eur.

" frameborder="0" height="349" width="560">


Nokia N9 se na trhu objeví někdy na konci roku v černé, azurové a purpurové barvě, cenu zatím neznáme.

Jak se vám nová Nokia N9 líbí? Nemyslíte, že přichází už dost pozdě?

Osobně se mi N9 jako celek líbí, jenže je zde spousta ALE. Takový telefon a systém tady měl být už před dvěma lety, bez Symbianu 3 by se lidstvo určitě obešlo. Teď už neuvěřitelně vyrostl Android, čeká se na výraznější nástup Windows Phone, s nímž má plány i Nokia. Kvůli toho mám obavy, aby N9 zase nebyla pouhý experimentem pro geeky jako N900 se systémem Maemo, jemuž nebyla věnována taková pozornost jako Symbianu.

CS24

Další software vždy někdo vyvine, framework Qt je populární v linuxovém a open-source světě, takže o to bych strach neměl. Jde ale o to, aby si platformy všimly i výrobci „killer apps“. Zaplavit Ovi (Nokia) Store řadou amatérských aplikací bude snadné, ale Nokia bude muset přesvědčit i autory kvalitních a placených programů a služeb. Jenže budou se chtít věnovat maličké platformě a tříštit vývoj do další větve, když systém prakticky nikdo nepoužívá?

Zdroj: Nokia