Hlavní navigace

Nokia propojí smartphony s palubními deskami automobilu

14. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finský výrobce včera v rámci autosalonu ve Frankfurtu představil svou novou iniciativu. Propojení mobilního telefonu s automobily.

Nokia si od toho slibuje především zjednodušení obsluhy potřebných funkcí jako GPS, hudební přehrávač či klasické volání během řízení a snížení nehodovosti. Před nastartováním automobilu smartphone pomocí microUSB kabelu jednoduše propojíme s automobilem a v rámci aplikace Nokia Car Mode (podporující standard MirrorLink) se palubní deska vozidla změní ve zvětšený dotykový displej smartphonu.

" frameborder="0" height="283" width="450">

Oproti klasické navigaci má tento systém výhodu v možnosti přijímání aktuálních informací o dopravních situacích, přehrávání vlastní hudby a kompletního nahrazení hands-free. Aplikaci Nokia Car Mode (napsanou v Qt kódu) budou moci využívat majitelé všech smartphonů, pro které někdy přijde aktualizace na Symbian Belle. A také vlastníci Nokie N9 s operačním systémem MeeGo.

MMF24

Standard MirrorLink však zatím podporuje pouze palubní deska Alpine ICS-X8. Pokud ale nahlédneme do budoucnosti, ve které by se teoreticky tento systém masově rozšířil, mohlo by se nám například konečně podařit sbírat informace o všech právě používaných automobilech a díky tomu se třeba včas dozvědět o blížící se koloně, nebo dle hustoty provozu by mohla sama GPS vypočítat tu nejrychlejší trasu. Na tyto vymoženosti si ale ještě nějakou dobu počkáme.

Zdroj: Blog Nokia