Hlavní navigace

Nokia se bude soudit s brněnskou firmou. Vadí jí podobnost názvu českého softwaru Lokia

7. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Společnost Nokia Corporation podala námitky na Úřad průmyslového vlastnictví proti zápisu značky Lokia. Pod tímto názvem byl loni v září uveden na trh software pro řízení skladů brněnské společnosti CCV Informační systémy. Nokia Corporation je už Nokií bez mobilů, ty po Microsoftu převzala společnost HMD Global. Nokia Corporation se dnes zabývá telekomunikacemi.

Podle brněnské společnosti CCV Informační systémy, která software Lokia WMS vlastní, se název odkazuje na latinské slovo Lokia, které znamená vážku z rodu Libellulidae, symbolicky rychle se pohybující mezi skladovými regály. Současně má prý blízko k anglickému slovu locate, které opět evokuje skladový systém.

lokia_wms_dashboard_u_prubezne_inventury Lokia WMS

Tomáš Kormaňák, produktový manažer Lokia WMS ve společnosti CCV Informační systémy, jakýkoliv pokus o zneužití obchodní značky odmítá slovy: „Námitky k názvu našeho skladového programu pro nás byly velkým překvapením a zprvu jsme nevěřili, že mohou být míněny vážně. Na českém trhu je možnost záměny málo pravděpodobná. Prodáváme moderní cloudový software, kterým firmy vybavují své skladové provozy, a do oblasti výroby mobilních telefonů opravdu nemíříme.“

Tip: Nová Nokia to rozjede ve velkém. Do půl roku uvede smartphony, tablety i hloupé mobily

ICTS24

Společnost Nokia Corporation prostřednictvím svého mluvčího Marka Durranta uvádí jako důvod sporu podobnost slova Lokia s ochrannou známkou Nokia, což by si spotřebitelé mohli plést.

Zástupce společnosti CCV ale kontruje, že vyrábí software pro skladové provozy a ne mobilní telefony. Navíc není v názvu pouze Lokia, ale Lokia WMS. Software Lokia využívá technologie Microsoftu, dřívějšího vlastníka mobilní divize Nokie.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.