Hlavní navigace

Nokia tune bude znovu změněna, vybere se nejlepší melodie od fanoušků

6. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo by neznal vyzváněcí tón „Nokia tune“. Čtyři takty ze skladby Francisca Tárregy Gran Vals použila Nokia poprvé u modelu 2100 v roce 1994, později ji překřtila na název Nokia tune a nakonec si ji i zaregistrovala jako ochrannou známku, i navzdory tomu, že melodii „vykradla“ od výše zmíněného skladatele (na dílo z roku 1904 se ale už nevztahují autorská práva). Podle Wikipedie zazní Nokia tune každý den 1 800 000 000×, což z ní oficiálně dělá nejotravnější melodii na světě. A nyní se i vy můžete stát autorem její nové podoby.

Nokia ve spolupráci se serverem AudioDraft vyhlásila soutěž o nové ztvárnění populární melodie. Vítěze bude hřát nejen pomyšlení, že jeho dílo bude standardní podobou Nokia tune v modelové řadě Nokie pro rok 2012 (počítá se se sto miliony přístrojů), ale také 10 000 amerických dolarů. Dalších pět návrhů ocení porota tisícem dolarů a jejich výtvory budou posléze také ke stažení z Ovi Store.

" frameborder="0" height="367" width="600">

Své příspěvky do soutěže můžete skrze stránku nokia.audiodraft.com posílat do 2. října/októbra. Vítěze vybere odborná porota složená převážně z odborníků na audio branding, do hlasování ale můžete zasáhnout i jako registrovaní uživatelé Audiodraftu. Pět nejlépe hodnocených návrhů totiž automaticky postupuje do finále.

MMF24

Pravidla jsou jednoduchá: nová Nokia tune musí být „svěží, expresivní, originální a tvořivá“, stále ale musí být jednoznačně identifikovatelná jako Nokia tune. Otravná melodie tak bude znít světem nadále, ale snad ve snesitelnější podobě. (To ale může být jen zbožné přání, když nejvíc facebookových Like zatím nasbírala verze „tuc tuc – tada damtam – tada damtam – tada damtam tá – tuc tuc“.)

Zdroj: Nokia Conversations, Audiodraft