Hlavní navigace

Nokia vás bude navigovat i uvnitř budov

18. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před třemi lety začali Finové pracovat na navigačním systému pro vnitřky budov. Vychází z analýzy, že lidé tráví uvnitř okolo 80 % času. Samozřejmě takovou funkci neoceníte doma při nočních návštěvách ledničky, ale ve velkých veřejných prostorách ano. Třeba na letišti, v nákupních centrech, v podzemních parkovištích apod.

Nokia Indoor Navigation přitom vůbec nevyužívá GPS, ale Wi-Fi (alespoň v původním návrhu to tak bylo). Navigace tak může pracovat ve všech budovách, kde je bezdrátová síť a pracovat by s ní mohl kterýkoliv telefon takto vybavený.

Výzumné centrum včera prostřednictvím video kanálu Nokia Conversations ukázalo nové video, které ukazuje hlavní sílu systému.

" frameborder="0" height="311" width="500">

Nokia naviguje na letišti ke správnému terminálu. Při přechodu zvenku dovnitř budovy se telefon automaticky přepne do druhého režimu. Pozicování řídí krabička umístěná na stropu místnosti. A ještě detail – minimodul připnutý k zavazadlům uvidíte na mapě také. To kdyby jste jej někde nechali (mobil upozorní na ztrátu), případně ztratili jiným způsobem.

Záhadou je ona krabička. Předpokládám, že na stropech jich bude více a polohu budou určovat triangulací. Nejspíš je jedná o chytřejší Wi-Fi routery. Nokia už v roce 2008 tvrdila, že systém testuje ve svých budovách. Ale určitě se nejeden čtenář těší, až bude tato technologie nasazena v komerční sféře. S udávanou přesností na 30 cm vám taková funkce najde i přesnou sedačku v kině :-).

CS24

Dokážu si představit, že samotné mapy by mohla tvořit i komunita. Stačí trackovací aplikace a zveřejněné plány budov. Těším se, co vy?

Zdroj: Nokia