Hlavní navigace

Nokia vydává zdrojové kódy, Symbian je definitivně open source

5. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia na blogu věnovaném operačnímu systému Symbian oznámila finální zveřejnění zdrojových kódů. Dokáže udržet Symbian při životě?

O tomto kroku se už ví poměrně dlouho, ale až nyní se tak konečně stalo. Zdrojové kódy jsou k dispozici komukoliv, kdo se zaregistruje do programu. Sdružení Symbian Foundation, které se dříve staralo především o vývoj systému, se tak nyní budě věnovat jen právními záležitostmi. Nokia věří, že se nabízené šance chytnou noví partneři a alespoň ještě chvíli udrží Symbian při životě.

Není žádným tajemstvím, že momentální jedničkou je pro Nokii systém Windows Phone. Zisků ze Symbianu se však určitě vzdát nechce. Počítá ještě se 150 miliony prodaných telefonů s tímto systémem. Určitě malou část svých financí bude investovat do vývoje a aktualizace systému, bez nových partnerů ale nemá moc šancí a tak také proto uvolňuje zdrojové kódy.

MMF24

Vůči Symbianu je to trochu neférové, byl to totiž právě on, kdo pomohl Nokii nahoru. Počáteční investici do odkoupení od společnosti Symbian Ltd v roce 2008 za 264 milionů eur Nokii mnohonásobně vynahradil. Jeho vývoj však šel jiným směrem, než jakým se ubírala společnost, a proto dopadl tak, jak dopadl. Podrobnější článek o Nokii a Symbianu včetně jejich společné historie si můžete přečíst zde.

Zdroj: Symbian blog