Hlavní navigace

Nokia vyvíjí telefon s nekonečnou výdrží. Budou jej nabíjet bezdrátové sítě

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumné centrum v Helsinkách pracuje na technologii, která by mohla neustále nabíjet telefon i bez přímého přísunu elektrické energie. Vědci chtějí využít široké spektrum rádiového vysílání z okolí, jež by mikrosnímače uvnitř přístroje dokázaly přeměnit v elektřinu.

Princip je údajně podobný běžným RFID čipům. Ty nemají vlastní zdroj, pouze přijímají vysílané impulsy. Tyto pasivní čipy i s anténkou často najdete například v supermarketech. Jakmile byste s ukradeným zbožím prošli elektromagnetickou bránou, čip by se nabil, vyslal signál a brána spustila alarm.

Štítek RFID
Pasivní štítek RFID umí využít energii z bezdrátových sítí (foto: Wikipedia)

Markku Rouvala, jeden z členů helsinského týmu, říká, že dnes jsou schopni bezdrátově vyrobit asi 5 miliwattů energie. V blízké budoucnosti by se měli dostat až na 20 mW, což už by mělo stačit, aby se telefon v pohotovosti nevybíjel. Ale na udržení hovoru to ještě nestačí. Metou, kterou by vědci chtěli dosáhnout, je vygenerování až 50 mW, tedy desetinásobku současných protypů. To už by mělo telefon (pomalu) nabíjet.

Nokia chce sbírat okolní energii ze všech sítí o frekvencích 50 MHz až 10 GHz (televize, rádio, Wi-Fi, mobilní sítě…). Signál tak může putovat ze vzdálenosti několika kilometrů. Stávající prototyp sestává z antény a dvou jednoduchých obvodů. Jeden přeměňuje energii, druhý se stará o nabíjení. Co nejjednodušší návrh musí zůstat zachován, aby přeměna byla vůbec efektivní, tedy aby výkon byl vyšší než samotná režie.

 

CS24

V dohledné době si ale žádný mobil s neomezenou výdrží nekoupíte. Aktuálním hitem zůstane bezdrátové indukční nabíjení, které už propaguje Nokia, Samsung, HTC nebo LG.

Zdroj: Guardian