Hlavní navigace

Norton 360: antivir, firewall a ochrana proti podvodným stránkám

29. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je patrně úplně zbytečné, snažit se vám vštípit známá fakta o tom, jak je důležité míti antivirus. Všichni dobře víme, že bez takové bezpečnostní aplikace bychom se raději neměli k internetu vůbec připojovat. Poučeni jsme byli všichni, přesto máme občas s dodržováním pravidel problém. Microsoft si to uvědomuje, stejně jako jiné firmy, a tak se snaží co nejlepší ochranu vložit již do základní výbavy svého operačního systému. Windows 8 obsahují dokonce základní antivirus.

Slovo základní je kritické. Systém obsahuje jádro ze Security Essentials, které se v minulosti osvědčilo. Přestože nepatří k nejhorším, samotná aplikace vám nenabídne nic zajímavého. Z hlediska výbavy se jedná o jeden z nejchudších antivirů, což je částečně záměr. Cílem bylo vyrobit jednoduchý produkt pro běžného uživatele, s tím, že ho nesmí příliš obtěžovat. To se povedlo, většinu času se Windows Defender, jak se antivir ve Windows 8 nazývá, nepřipomíná. Ke slovu přijde, když detekuje hrozbu.

 

Pokud se ale s počítačem kamarádíte o něco víc, oceníte širší možnosti ochrany. Norton 360 by mohl být tím pravým pro vás. Pakliže patříte k náročnějším, budete si rochnit v tom, kolik citlivých míst pokryje jeho obranný štít. Počítejte samozřejmě s tím, že takhle dobrá obranná linie pro počítač vás bude něco stát. Předplatné na jeden rok vás vyjde na 1 899 Kč při nákupu z oficiální stránky. Jedním nákupem však pokryjete celkem tři počítače, takže si sami spočítejte, zda se vám investice vyplatí. Cena se může zdát vysoká, na druhou stranu si poslechnete hodně muziky.

Instalace
Instalace

Rychlejší a účinnější než Windows Defender ve Windows 8

Norton upustil od značení jednotlivých verzí, takže verze 6.0 byla prakticky poslední, kterou jste mohli spolehlivě rozeznat. Od nynějška abyste se spolehli na automatické aktualizace, že vám nabídnou vždy aktuální produkt. Za zmatek si výrobce pochvalu nezaslouží, bohužel se jedná o docela rozšířený trend. Čísla verzí bývají před zraky uživatele stále častěji skrývána. Největší podíl na tom nesou zřejmě webové prohlížeče, v čele s Chromem a Firefoxem. Chytil se toho např. Microsoft, který navenek vůbec nepoužívá čísla verzí u Windows RT.

Hlavní okno aplikace Norton 360
Hlavní okno aplikace Norton 360

V každém případě můžeme potěšeně oznámit, že Norton 360 již podporuje Windows 8. naše nadšení ze skutečnosti však zchladila nedobrá zkušenost. Na testovacím stroji antivir působil problémy, nechtěl nabíhat, nakonec jsme ho museli dát pryč a spokojili jsme se instalací ve Windows 7. Možná šlo o konflikt při odinstalaci původního antiviru, kdo ví. Přestože vám Norton nedoporučí provozovat dva antiviry souběžně a podá vám pomocnou ruku při odstranění stávajícího bezpečnostního řešení z počítače, raději starší antivir odinstalujte sami předem a vše potvrďte restartem.

Kompatibilita s Windows 8 je vůbec velkou novinkou, na níž Symantec sází. Přesvědčit vás chce tím, že jeho produkt dosahuje vyššího skóre při detekci virů než vestavěný antivir; jeho tvrzení dokládá německá firma AV-Test. Podle jejího srovnání vychází Norton 360 ze souboje s Windows Defenderem lépe. Konkrétně s ním je váš počítač o prý 20 % bezpečnější, navíc i o 50 % rychlejší. O výkonnostní srovnání se postaral zase Passmark, a to v srpnu, kdy byla k dispozici hotová Windows 8.

Správa aplikací po spuštění
Správa aplikací po spuštění

Symantec si dal záležet na tom, aby produkt nepojídal nezřízeně systémové prostředky. Podotýkám, že AV-Test srovnání provedl v červenci, pracoval tedy s nehotovými Osmičkami. Symantec se výsledky zkoušek nicméně chlubí nyní, v souvislosti s novou verzí Norton 360 a po dokončení Windows 8. Budiž, těžko se nějakým zázrakem situace mohla obrátit o 360°. Pověst dobré ochrany Norton ostatně provází léta. Jeho ostříží zrak zahlédne opět o něco více breberek.

Ochrana před podvody na sociálních sítích

Jestli jste s Nortonem 360 nikdy nepřišli do kontaktu, vězte, že kromě antivirové části obsahuje rovněž firewall, nástroj na zálohování a detektor podvodných stránek. Proto ten název, který odkazuje na komplexnost bezpečnostního řešení.

Symantec se naposledy při vylepšování zaměřil na stále oblíbenější sociální sítě. Na nich tráví řada z nás podstatnou část z celkového času, který počítači věnujeme. Kdyby vám nyní na Facebooku přišly podvodné zprávy, notifikace nebo cokoli dalšího, proti nebezpečného obsahu aplikace zasáhne. Toho si cením, protože sociální sítě doslova přetékají různými pokusy, jak důvěřivého a méně znalého uživatele podvést.

Výsledky jednoho z testů
Výsledky jednoho z testů

Také na podvody mimo sociální sítě se Symantec zaměřil. Vždycky se najde chytrák, jenž např. vzhledově napodobí stránku s přihlášením k internetovému bankovnictví. Proti těmto podvodným webům by vás měl chránit prohlížeč sám o sobě. Firefox obsahuje podobnou ochranu jako Chrome, ta tady pochází od Googlu. Podle mnohých testů je však přeborníkem na phishing a sociální malware Internet Explorer. Buď jak buď, s Nortonem 360 se nemusíte spoléhat jen na základní ochranu v prohlížeči.

Je dobré zmínit, že spolupracuje s prohlížeči Internet Explorer, Chrome a Firefox. Z vyhledávačů, kde ukazuje stupeň důvěryhodnosti odkazů, podporuje Google, Bing, Yahoo a Ask. Českému uživateli zde stoprocentně bude chybět Seznam.cz.

Po stažení souboru proběhne krátká kontrola
Po stažení souboru proběhne krátká kontrola

Jako obvykle čekejte rovněž zlepšení v oblasti „obyčejné“ ochrany proti virům a jiným breberkám. Vrstvení technologií na sebe kupodivu nemá dopad na obratnost aplikace. Přestože hovoříme o složitém ochranném systému, jemuž by podle všeho nemělo uniknout zhola nic (a nejspíš vás zachrání i před apokalypsou, která je naplánována na konec letošního roku), hýbe se svižně.

Přes 3G se aktualizace nestahují

Marketingové materiály nelhaly, což je pozitivní. Tak trochu ale lžou, když označují tzv. pulzní aktualizace za jedinečné. S něčím podobným přišel dříve Avast. O co jde? Prakticky o skoro okamžitou distribuci aktuálních virových definic. Každých pár minut se vám stáhne aktuální verze, což může být rozhodující, když se objeví nová hrozba. Jak bylo řečeno, Avast nabízí to stejné v bledě modrém, jen zdarma.

Ochana výsledků hledání
Ochana výsledků hledání

V dnešní době, kdy se stává standardem, že se po internetu s laptopem pohybujeme na cestách, však více oceníte jinou funkci. Nová správa aktualizací nedopustí, aby ke stažení objemného balíku došlo, když budete na 3G. Vlastně, v Česku není problém spadnout na Edge, takže tím spíš inteligentní stahování aktualizací hodnotím kladně.

Novinky povyšují již tak funkcemi prošpikovaný Norton 360. Ten slibuje ochránit prakticky všechny aspekty počítače, navzdory tomu nejde o pomalý moloch, to jsme si ověřili. Je ale natolik komplexní, že budete děkovat tomu nahoře za to, že Symantec vhodně vybral výchozí nastavení. Kdybyste si chtěli upravit chování programu, vyhraďte si na to několik hodin. Vážně, předvoleb zde naleznete tolik, že než se jimi prokoušete, bude to trvat velmi dlouho. To je úděl komplexního bezpečnostního řešení.

Kvantum úloh pro kontrolu a optimalizaci počítače
Kvantum úloh pro kontrolu a optimalizaci počítače

Naštěstí se můžete spolehnout na výchozí hodnoty, s nimiž vás bude Norton 360 chránit tak akorát. Ne příliš agresivně, ale ani nebude ochranu zanedbávat. A nejen to, průběžně bude optimalizovat výkon počítače, mj. defragmentací disku.

Zbytek galerie

Instalační progtram umí odstranit předchozí bezpečnostní software Instalace Instalace  Aplikace a stažení aktualizací

Aplikace a stažení aktualizací Aplikace a stažení aktualizací Aplikace a stažení aktualizací Aplikace a stažení aktualizací

CS24

Mnoho úrovní nastavení Fragment z preferencí Rohle všechno antivir nabízí Kontrola výkonu

Máte poslední verzi? Program vás při kontrole přesměruje na web Rodičovská kontrola navazuje na jiné produkty od společnosti Symantec Na webu můžete spravovat své počítače Výsledky jednoho z testů