Hlavní navigace

Notebooky vs. minibooky: co vydrží více?

19. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod: spolehlivost notebooků a minibooků

Minibooky táhnou světem: zatímco rušno kolem notebooků oproti minulým létům podstatně ochablo, minibooky jsou hypem dnešní doby. Za malý peníz již dnes nabídnou de facto vše, co jejich vyspělejší bratříčci (řeč je o noteboocích), jsou malé, přijatelně funkční (pomalý Intel Atom nevadí) a běžný uživatel nakonec stejně jen jde po ceně, neb chce nahradit své prehistorické PC něčím lepším. A když to ještě bude přenosné a bude se tím moci chlubit, tím lépe.

Asus Eee Minibook

V dnešním článku se podíváme na analýzu spolehlivosti mobilních zařízení serveru SquareTrade.com. Pojmem "mobilní zařízení" mám na mysli minibooky a notebooky dohromady, v případě srovnání každé skupiny zvlášť použiji právě její název samostatně. V grafech se setkáte s pojmy "laptop" a "netbook": jako české ekvivalenty jsem zvolil pro první jmenovaný výraz "notebook" a pro druhý "minibook" (minibook z důvodu udržení konzistence názvosloví na serveru ExtraNotebook.cz).

Tato analýza pracuje s vypovídajícím vzorkem 30 000 mobilních zařízení prodaných v posledních třech letech. V úvahu se brala pouze ta zařízení, která byla nová, tj. neprodaná po servisním zásahu (refurbished) nebo po předchozím použití. Studie dále rozděluje příčiny nutnosti navštívení servisního střediska: buď z důvodu HW závady (malfunction), nebo z důvodu nehody (accident).

Již nyní mohu prozradit jedno číslo, které není příliš potěšující: během tří let celých 31 % notebooků navštívilo servisní středisko. Minibooky jsou na tom ještě o trochu hůře. Nyní se pojďme podívat na všechna data, která máme k dispozici.

Jeden ze tří notebooků selhal během tří let

Nejdříve se podíváme na celkovou míru selhání notebooků: ať už z důvodu nehody, či HW závady.

Graf #1

Pokud bychom sledovali čistě křivku znázorňující HW selhání, uvidíme relativně vysokých 20,4 % po třech letech užívání. Zajímavá je stoupající tendence této křivky, kdy ve druhém roce následuje skok ze 4,7 % na celých 12,7 %.

Křivka nehod je již o něco mírnější, notebooky mají očividně pevnou schránku a tak pouze necelých 11 % zaznamenalo selhání z důvodu nehody za tři léta užívání. Pokud bychom obě křivky sečetli, výsledek je neméně zajímavý: po třech letech užívání notebooků se skoro jedna třetina alespoň jednou podívala do servisu.

Podívejme se nyní na data minibooků.

Rok na trhu, každý pátý z nás potřeboval opravu

Vzhledem k tomu, že definice minibooku není příliš jasná a každý si pod takovým zařízením představí něco mírně jiného, bude nejlepší přidržet se hlediska cenového. Pojmem "minibook" se rozumí zařízení s cenou pod $400. "Entry-level laptops" jsou notebooky s cenou mezi $400 a $1000, přičemž "Premium Laptops" zakotvily na ceně vyšší, než $1000.

Bohužel, minibooky nejsou s námi takovou dobu, abychom mohli zhodnotit jejich spolehlivost v širším časovém horizontu. Ačkoli společnost Asus uvedla na trh svůj první Eee PC minibook ke konci roku 2007, výraznější nárůst prodeje se objevil až ve čtvrtém kvartále roku 2008. Máme tedy pouze jeden rok dat, který je však výmluvný dostatečně.

Graf #2

Jak možno zříti z grafu, celých 5,8 % minibooků vykázalo během prvního roku nějakou závadu. V porovnání s lacinými notebooky je to o celých 20 % více (levných notebooků selhalo pouze 4,7 %), přičemž drahé notebooky jsou ještě odolnější (4,2 % selhalo za jeden rok).

Sumace není pro minibooky právě přiznivá: jejich poruchovost je o 20 % vyšší, než u levných notebooků, v porovnání s notebooky drahými dosahuje dokonce 40 %. Předpověď na následující dva roky je následující:

Graf #3

Pokud by se tato prognóza ukázala jako pravdivá, po třech letech by každý čtvrtý minibook alespoň jednou poputoval do servisu. U levných notebooků poté každý pátý, u dražších notebooků dokonce ještě méně. Je pravdou, že o 5 % vyšší poruchovost není zase tolik, je však třeba si uvědomit, že nízká cena těchto zařízení není samoúčelná a na něčem se šetřit musí.

Nejspolehlivější výrobce není jeden, ale dva

Server SquareTrade.com se dále zaměřil na spolehlivost jednotlivých výrobců: vybral 9 značek, které prodaly alespoň 1 000 kusů zboží. Následně byl vytvořen graf se statistikami dvouletého prodeje a nástřelem roku třetího. Vítězem je...

Graf #4

... Asus a Toshiba. Pro některé určitě překvapení, avšak statisticky podložené modré sloupce mluví jasně. Společnosti Asus a Toshiba si v podstatě přesně rozdělily první místo, zajímavé je však umístění značek Acer a hlavně HP.

Zatímco tchajwanský Asus zaznamenal za dva roky pouze 10 % reklamací z celkového prodeje, HP více než 15 %. Prognóza na další rok vypadá pro HP velmi nepříjemně, celá čtvrtina prodaných mobilních zařízení vadná rozhodně není dobá vizitka. Kupeckými počty dojdete k jednoduchému závěru: zařízení Asus/Toshiba jsou o 40 % spolehlivější, než produkty firmy HP.

Ponechme hrátky s procenty chvíli stranou a zaměřme se na hrubá čísla. Dle statistické firmy IDC vyslala společnost HP minulý rok do prodeje celých 16 milionů notebooků. Srovnejte si to s prognózou výše a dojdete k nelichotivému výsledku: po třech letech celé čtyři miliony notebooků selžou.

Závěr: spolehlivost nade vše?

Ze všech statistických dat bych vypíchnul dva podstatné body. Prvním je bezesporu (ne)spolehlivost tolik oblíbených minibooků, která se ještě vyvine v následujících letech. Již nyní lze však vidět, že nízká cena si vybrala svou daň: tato zařízení zkrátka tolik nevydrží.

Asus vs. HP

Druhým bodem je bezesporu fantastické umístění společností Asus a Toshiba, co se spolehlivosti týče. Zklamáním je určitě výsledek HP, který jsem osobně nečekal (už jen proto, že HP je u nás považována za kvalitní značku).

MMF24

Zaujala-li vás dnešní malá analýza, vězte, že za rok se dočkáte znovu. SquareTrade.com přislíbil stejné shrnutí i na konec roku 2010, máme se tedy na co těšit.

Zdroj: SquareTrade.com