Hlavní navigace

Nová architektura CPU od AMD nahrazující Bulldozer a spol. se jmenuje Zen

10. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před lety v době Phenomů vyhlíželi fanoušci příchod následnické architektury AMD označené sugestivně Bulldozer a všemožně spekulovali, jaká asi bude. Podobná doba nastává opět i nyní. Od oznámení architektury K12 (která ale staví na instrukční sadě ARM) víme, že AMD chystá novou procesorovou architekturu, která Bulldozer a jeho odnože nahradí. Firma konečně začíná vypouštět první informace o tomto „jádru budoucnosti“. Po tom, co Rory Read minulý týden naznačil, kdy má zhruba přijít na svět, se konečně dozvídáme také, jak se tato architektura vůbec jmenuje.

Read coby ředitel AMD hovořil o náhradě stavebních strojů včera na Deutsche Bank 2014 Technology Conference. Zde pak poprvé veřejně padlo jméno, kterým ji firma označuje, a sice „Zen“. Nová architektura tak nese jméno, symbolizující velké naděje na radikální změnu. Jméno Zen se už na různých diskusních fórech objevilo i předtím, ovšem nebylo jasné, zda nejde jen o výplod něčí fantazie. Nyní ho ovšem můžeme považovat za potvrzené přímo z nejvyšších míst. Read mluvil vedle Zenu také o K12; zatímco K12 označuje procesorová jádra navržená pro instrukční sadu ARM, Zen představuje procesorová jádra pro klasickou architekturu x86.

Éra stavebních strojů spěje ke konci, místo nich chce AMD zkusit Zen

Zen by zřejmě stejně jako K12 měl v AMD vznikat pod vedením Jima Kellera, který se do firmy vrátil z Apple. Keller měl prsty v úspěšných procesorech minulosti jako Athlon, Athlon XP, Athlon 64 a Opteron (jádra K7 a K8), osvědčil se ale i v době méně dávné. V Apple totiž pracoval na řadě mobilních SoC, které vyvrcholily čipy A7 a A8, prvními 64bitovými ARMy s vlastním výkonným designem jader CPU.

Read však přímo zmínil zkušenosti Jima Kellera nikoli v mobilní oblasti, nýbrž v procesorech pro servery. SoC pro mobily totiž AMD nepovažuje za příliš atraktivní trh (je již nasycen a silně konkurenční) a zaměřuje se na oblasti, nabízející příležitosti k růstu. Takový je zřejmě v očích AMD serverový segment a jak K12, tak Zen by tedy měly být vyvíjeny se zřetelem k tomu, aby se v něm mohly uplatnit a přinést zpět ztracené pozice.

Novou procesorovou architekturu K12 by AMD chtělo uvést v roce 2016
Novou procesorovou architekturu K12 by AMD chtělo uvést v roce 2016

Co se technické stránky architektury Zen týče, není bohužel moc co nabídnout. Můžeme toliko vycházet z informací k architektuře K12, která by měla být čímsi jako sesterským projektem a lze čekat, že mezi nimi budou značné podobnosti. K12 má stavět na zkušenostech AMD s „malými jádry“ Bobcat a Jaguar, ale také na lepších aspektech Bulldozeru. Něco podobného zřejmě lze čekat i u Zenu. Obě architektury ale budou zcela novým návrhem, započatým na zelené louce. K12 má údajně být výkonnou architekturou (minimálně na poměry ARMu), nikoliv úsporným návrhem pro nízké frekvence; a podobnou koncepci bude tedy asi sledovat i Zen, i když jistě to samozřejmě nevíme.

 

 

AMD půjde na 14 nm za dva roky

Na stejné akci Read zmínil i plány společnosti pro přechod na nové výrobní procesy. 20nm čipy by už v tuto chvíli měly být v přípravě (nejdříve se 20 nm asi uplatní u úsporných APU nahrazujících současnou 28nm Beemu a Mullins). Poté AMD hodlá přejít na 14nm proces s tranzistory typu FinFET a výhledově pak na 10 nm. Nebude to však přechod nějak rychlý – 14 nm a FinFETy AMD použije poprvé v roce 2016.

CS24

Z toho, že Read zmínil 14 nm a nikoliv 16 nm, by mohlo vyplývat, že AMD počítá s použitím výrobních linek Global Foundries (které tuto technologii mají od Samsungu) a nikoliv TSMC. To totiž proces s 3D tranzistory označuje jako 16nm. V roce 2016 by se snad také už měla objevit architektura Zen. Je možné, že se její premiéra odehraje právě na 14nm procesu GlobalFoundries, nicméně u velkých procesorů bývá přechod pomalejší, takže pravděpodobnější je pro Zen asi planární 20nm proces.

Zdroje: fórum SemiAccurate, WCCFtech