Hlavní navigace

Nová revize RV670 nebude?

16. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes už jste se na ExtraHardware mohli dočíst něco o chystaných grafických akcelerátorech Nvidie i Intelu, zbývá tedy ještě ATi.

Ačkoliv nás Fudzilla krmila informacemi, že ATi pracuje na nové, vylepšené revizi svého čipu RV670 (revize A12 měla nabídnout vyšší dosažitelné frekvence), nyní svá slova odvolala a tvrdí, že RV670 A12 nakonec nebude vydán. Buď to tedy byla od počátku fáma, nebo záchranný projekt. Vzhledem k tomu, že od neúspěchu s R600 hraje ATi velmi opatrnou hru, není mnoho důvodů živit záložní projekty, i když tuto tezi zcela vyloučit nemůžeme.

Namísto zvyšování výkonu RV670 se tedy ATi bude soustředit na snižování jeho ceny. Určitě si vzpomínáte na zprávy o Radeonu HD 3690, který byl pouze pro čínský trh, posléze o Radeonu HD 3830, který měl být pro celý svět, ale nakonec byl také pouze pro Čínu. Máme-li věřit Fudzille, tak se zbytek světa přeci jen jednoho dne dočká. Připomeňme, že u Radeonu HD 3830 je paměťová sběrnice čipu omezena na šířku 128 bitů, zbytek jádra zůstal netknutý.

MMF24

Fudzilla stanovuje vydání nových Radeonů s čipy RV770 na červen/jún. S tím souhlasí i NordicHardware a dodává, že asi za měsíc po vydání první verze bude vydána „RV770Pro“ – varianta s nižšími takty jádra i pamětí (zřejmě GDDR3). Rychlejší varianta „RV770XT“ by měla používat nové paměti GDDR5, zatím ale nevíme, jak to vypadá s jejich dostupností.

Zdroj: Fudzilla, NordicHardware

Autor článku