Hlavní navigace

Novinky: Chrome 12, LibreOffice 3.4, Thunderbird 5.0 Beta a další

11. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 12 CZOficiální stránka

160 milionů uživatelů uživatelů Googlova prohlížeče se vůbec nemusí cítit zanedbaně, neboť díky šestitýdennímu vývojovému cyklu dostávají pravidelné injekce, které Chrome neustále udržují možná aktuálnější než by bylo potřeba. Pravidelné navyšování výkonu nás neminulo ani ve dvanácté generační obměně, důležitá hardwarová akcelerace se vztahuje už i na 3D kaskádové styly. Plynulé oku lahodící efekty jsou nyní zaručeny, vyzkoušejte si například experimentální test s ovečkou Shaun, pokud vlastníte Windows Vista nebo novější systém z dílny Microsoftu. S vloženým videem lze otáčet na různé strany, hrát si s jeho velikostí, případně zapnete odraz obrazu.

Google nezapomíná ani na bezpečnost, což dokládá vylepšená technologie Safe Browsing. Kromě upozorňování na nebezpečné stránky konečně varuje v případech, kdy se schyluje ke stažení podezřelého souboru. Údajně má Safe Browsing fungovat také na stránkách, které americká firma dosud neprohledala a neidentifikovala. Spolupráce s Adobe přinesla své plody, flashová cookies se spravují namísto nepohodlné online aplikace přímo v prohlížeči. Rozhodnete-li se je smazat, provedete tak velmi snadno. S touto verzí Chrome končí podpora pro Gears, projekt umožňující webovým aplikacím fungování v režimu offline. V létě bychom se měli dočkat podpory pro běh bez internetu přímo v rámci googlovských služeb, například v Gmailu a v Dokumentech.

QTTabBar 2.0 Beta ENOficiální stránka

Možná jste někdy snili o dokonalejším Průzkumníku, který by vyšel vstříc našim požadavkům a v rámci boje za pohodlnější ovládání by napodobil webové prohlížeče a zavedl systém panelů. Přeci jen je často pohodlnější mít v okně přístup k více otevřeným složkám najednou než se brodit mezi otevřenými okny. Panely možná produktivitě nepřidají tolik jako správci souborů typu Total Commander, využití se pro ně ale každopádně najde. Vývoj QTTabBar naneštěstí probíhá velmi pomalu, přesto za něj buďme rádi. Čekali jsme dlouho, teď si ale můžeme užívat toto vylepšení původního Průzkumníka i ve Windows 7, 64bitovou edici nevyjímaje. Naroubování panelů do vzhledově hezkého systému proběhlo překvapivě dobře, žádné ošklivé kačátko se z něj po instalaci QTTabBar nestane.

Neobávejte se ani těžkopádného ovládání, vše pracuje tak, jak má. Šťouralové mohou přesto zaběhnout do (vzhledem k účelu aplikace) rozsáhlého nastavení, kde si užijí. K ruce vám budou klávesové zkratky. Po instalaci a opětovném přihlášení ještě musíte v okně Průzkumníka klepnout na Zobrazit v hlavní nabídce (počínaje Vistou se zobrazuje až po podržení klávesy Alt) a v Nástrojových lištách vybrat QTTabBar, jinak jej budete hledat marně. Mezi dodatečná lákadla patří bezesporu snadná změna vizáže prostřednictvím oblečků a rozšiřitelnost doplňky. Program vyžaduje .NET Framework 4.

LibreOffice 3.4.0 CZOficiální stránka

Máme ho tu rychleji než OpenOffice.org a v mnohem lepší formě. Balík kancelářských aplikací LibreOffice pokročil na další úroveň, ve své krátké existenci jde teprve o druhou hlavní verzi. Ve světle nedávných událostí vyvstává otázka, jak se podaří LibreOffice přežít podpásovku ze strany Oraclu. Ten končí s financováním původního projektu OpenOffice.org, na němž nový balík staví. Osud ani jedné aplikace zřejmě zpečetěn nebude, LibreOffice zřejmě bude schopné přežít i v budoucnosti bez svého kolegy. Pakliže jste si mysleli, že by mohlo od Oraclu alespoň dostat povolení používat značku OpenOffice.org, spletli jste se. Důvod k oslavám se přesto najde, nově vydaná verze vychází i v češtině a vylepšuje hlavně tabulkový kalkulátor Calc. Nejzásadnější novinky tentokrát patří edici pro Linux.

K nadějnému projektu se doposud připojilo přes 120 vývojářů, což je víc než v případě OpenOffice.org za jeho celou desetiletou historii.

Any File Remover 5.0 ENOficiální stránka

Mazání souborů, ač jde o jednu z nejběžnějších činností při práci na počítači, nám někdy překazí operační systém nebo neposlušný proces. Stačí k tomu celkem málo, nejčastěji inkriminovaný soubor bojuje s nadvládou nějakého programu. Těžko například smažete obrázek, když jej v tu chvíli prohlížíte ve správci obrázků. Zavřením programu byste sice měli dojít ke kýženému výsledku, ten ale nedostaví pokaždé. Unlocker umožňuje odemčení souboru tím, že jej zbaví pout nasazených blokujícím procesem. Pokud to nepomáhá, nabízí se ještě jedna možnost – proces natvrdo ukončit. Alternativní aplikace, jež vám pomůže s nesmazatelnými soubory se nazývá Any File Remover, chlubit se však nemá příliš čím.

Číselné označení napovídá, že to dotáhla již poměrně daleko, jenže ona si neporadí s větším počtem souborů, ba dokonce ani se složkami. Ani jednorázové použití není zrovna pohodlné, protože se musí spustit celý program a teprve jeho prostřednictvím vyberete nesmazatelný soubor. Integrace do místních nabídek Průzkumníka by se každopádně hodila. Odstraněné položky nenajdete v Koši, Any File Remover je rovnou kompletně zahazuje. Takhle program potěší maximálně kompatibilitou s Windows 7.

Mozilla Thunderbird 5.0 Beta ENOficiální stránka

Vlastně se to dalo čekat. Stejně jako se Firefox přeorientoval na výrazně kratší vývojový cyklus, se nyní jeho dlouholetý kolega sveze na módní vlně nastolené Googlem. Dnes prý už není „in“ čekat na pořádný upgrade rok, novinky se mají uživateli přinést na stříbrném podnose v co nejkratší době. Aktuální produktová řada Thunderbirdu s číselným označením 3.1 dostane svého nástupce už brzy. A poštovní klient bude pokračovat s vydáváním nových verzí po vzoru Firefoxu v pravidelných krátkých intervalech, přičemž bude vycházet vždy zhruba ve stejnou dobu jako právě ohnivá liška. Dokonce si od ní vypůjčí číslo verze. Skoro si říkám, zda nejde o příliš ukvapený krok. Menší počet vývojářů nebyl schopen předvést zrovna ohromující množství novinek ani v ročním vývojovém cyklu, natož za takhle krátkou dobu.

Nechme se ale překvapit, pátý Thunderbird zatím vzejde z roční práce a přinese některé novinky z nadcházejícího Firefoxu. Stejné jádro zajistí svižnost a dobrou podporu webových standardů. Správce doplňků zatím zůstává na oko stejný, ve finále ale bude vypadat takřka totožně jako Správce ve Firefoxu 5 (s ním je zatím příbuzný vnitřně). Již v aktuální betě lze libovolně manipulovat s panely, můžete je i vytáhnout ze stávajícího do nového okna. Přidávání emailových účtů se opět zjednodušuje, snad to zvládnou i začátečníci. Na první pohled vás upoutá hezčí vzhled, byť na tlačících by se ještě mohlo zapracovat. Co dodat? Konečně se zobrazuje dlouho opomíjená velikost přílohy emailu.

MMF24

BlueGriffon 1.1.1 CZOficiální stránka

Tvoření webových stránek zvládne skoro úplně každý i bez potřebných znalostí. Potřebuje ovšem WYSIWYG editor, který potřebný kód doplní za něj. S editory příbuznými s Mozillou se setkáváme řadu let, z původního kódu použitého v balíku Mozilla Suite se časem vyvinul samostatný program s názvem Nvu. Zakonzervované vydání opravující chyby, takový byl nástupce s názvem KompoZer. Spravovala jej komunita, zatímco se autor původního Nvu mezitím pustil do práce na novém WYSIWYG editoru BlueGriffon. S organizacemi Mozilla nemá nic společného, opět pouze používá vykreslovací jádro z Firefoxu. Proto podporuje tvorbu stránek dle platných standardů v jazycích HTML 4, XHTML 1.0, HTML 5 a XHTML 5, rozumí si i s aktuální třetí generací kaskádových stylů.

Další důležité novinky: