Hlavní navigace

Novinky: Driver Sweeper 3.2, Firefox 8 beta 1 a další

30. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Driver Sweeper 3.2 CZOficiální stránka

Představovat CCleaner by bylo nošením dříví do lesa. Čištění systému od odpadních souborů si řada lidí oblíbila a z neustálého projíždění registru a systémových složek udělala svůj koníček. Pokud si s podobnými nástroji hrajete rádi, bude se vám líbit Driver Sweeper. Na rozdíl od CCleaneru s širokým rozptylem se zaměřuje na jednu specifikou oblast. Ano, o odpad stále jde, tentokrát ale po ovladačích. Program si dovoluje vkročit na dosti tenký led. Jestliže použití čističe typu CCleaner není příliš nebezpečné, u ovladačů stačí k sesypání systému mnohem méně.

Bonusová funkce zajistí, že se ikony na ploše uloží, takže je pak můžete pohodlně obnovit do původního rozložení. Při šachování s ovladači je totiž ztráta pozice ikona naprosto běžná. Teoreticky by se při čistění nic závažného stát nemělo, neboť se vytváří záloha starších ovladačů. Program vyžaduje .NET Framework 3.0 nebo novější.

Mozilla Firefox 8.0 beta 1 CZOficiální stránka

Sedmá řada ohnivé lišky vyšla s jen několik dní poté dokonce i první opravné vydání. Teď se zase můžeme zadívat do budoucnosti, ona vlastně beztak moc vzdálená není. První beta osmé generace vyšla oficiálně souběžně s Firefoxem 7, konečná verze přistane v aktualizačním kanálu 8. listopadu. Novinky tradičně dvakrát převratné nebudou, k vyhledávačům v boxíku přibude Twitter. Do Možností se propracuje nenápadná, ale o to zásadnější předvolba, která upraví chování panelů při spuštění aplikace. Místo okamžitého načtení se stránka obnoví, až když panel navštívíte. Hledejte za tím úspory, díky nimž se Firefox nastartuje rychleji.

Mozilla konečně učiní přítrž nechtěnému instalování doplňků třetích stran. Nejeden program pro Windows instaluje do prohlížeče rozšíření bez zeptání. Nejhorší je, že se těchto nechtěných doplňků konvenčními způsoby často nelze zbavit. Na obrázku níže můžete funkci vidět v akci. Jinak se těšme na hezčí animace, zejména při práci s panely. Nebo si novinky sami vyzkoušejte již v této betě, pokud se jich nemůžete dočkat.

Mozilla Thunderbird 7.0 CZOficiální stránka

Poštovní klient ze stáje Mozilla dorovnává v číslování Firefox a bere si jeho nejnovější jádro, to jest Gecko 7. Kromě obligátního vylepšení stability, oprav chyb a tweaků pro rychlejší chod aplikace nic moc dalšího nepřináší. V seznamu novinek figuruje možnost vytisknout souhrn vybraných e-mailů, jenže trochu neprávem. V šesté řadě šel takový souhrn vytisknout, avšak pouze díky chybě. Ta byla nahlášena a opravena a my jsme se obloukem vrátili k tomu, jak se pošťák choval v páté generaci. V detailech chyby je vyloženě napsáno, že vytisknutím více než jedné zprávy se zredukuje obsah e-mailů. Při výběru více zpráv proto nešlo jejich obsah vytisknout v kompletní podobě.

Nyní by se všechny zprávy měly na papír převést opět v kompletní podobě. Jak vytisknout pouhý souhrn, mi ale není jasné. Ani kolegům ze zahraničních serverů. Tento problém se nezdá být jediným. Ve známých problémech s Thunderbirdem 7 Mozilla uvádí, že při zvoleném širokém pohledu se může ztratit obsah vašim kanálů RSS, na což existuje lék: buď vypnout doplněk Lightning, nebo se přepnout do klasického pohledu. A pak program zrestartovat.

Advanced Password Recovery 1.1 ENOficiální stránka

Pryč s návody, jak z Windows vydolovat hesla k uživatelským účtům. Příjemný nástroj Advanced Password Recovery dává zapomenout složitým postupům, tady vám bude celkem stačit, když zmáčknete správné tlačítko. Všem uživatelským účtům ve Windows snadno změní heslo. Anebo jej odstraní úplně. Jediným předpokladem je, že máte možnost se k systému přihlásit. V opačném případě vám program bude k ničemu. Heslo k jednomu zapomenutému účtu nicméně není důvodem klesat na mysli. Použijete-li speciální funkci Logon Patching, budete vyzváni ke změně hesla při příštím spuštění systému, musíte však pětkrát zmáčknout klávesu Shift.

Šikovný nástroj nezůstává pouze u hesel k operačnímu systému, dovede dostat sériová čísla a přístupové kódy z instant messengerů, Windows, Office, prohlížečů a bezdrátových sítí. Výsledky uloží do textového souboru do libovolné složky. Seznam podporovaných kecálků a ostatních programů naleznete na oficiální stránce.

EaseUS Todo Backup Free 3.0 ENOficiální stránka

Pokud se do čistění starých ovladačů pustíte, možná si budete chtít nejdříve pořádně zazálohovat počítač. S tím vám pomůže EaseUS Todo Backup, který můžete zadarmo používat v domácím, nekomerčním prostředí. Oproti předchozí generaci se program nijak zásadně nezměnil, prostředí zachovává stejné, jen ladí detaily a hlavně funkce. Autoři sestavili schopný tandem funkcí a zároveň ponechali přístupné ovládání. Můžete naklonovat kompletní kopie disku, nebo třeba jen zazálohovat operační systém. A s plánovačem lze dopředu utvořit funkční systém záloh. Dřív program neuměl provádět inkrementální zálohy, což se naučil.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

Easis Drive Check 1.1 ENOficiální stránka

Pakliže byste neradi ztratili data, pravidelně kontrolujte především stav pevného disku. Aplikací, které dovedou číst údaje ze zabudovaného monitorovacího systému S.M.A.R.T. (najdete jej skoro v každém pevném disku), existují desítky, takže si stačí vybrat. Zdaleka ne všechny jsou vám schopné pomoci pochopit získané hodnoty, takže pokud nepatříte k odborníkům, číslíčka vám mnoho neprozradí. Easis Drive Check alespoň u každé hodnoty graficky znázorňuje stav. Na 100 % zdravý disk by měl mít všechny ukazatele obarvené zeleně. S přibývajícím věkem a zvyšujícím se opotřebením se kondice zhorší a zelená postupně ustoupí červené.

CS24

Takže bedlivě sledujte, jak se vašemu disku daří. Druhý dostupný testík představuje kontrola sektorů, která vám prozradí, zda je disková jednotka čitelná.