Hlavní navigace

Novinky: Firefox 26, Helicon Photo Safe 4, Opera 20 alfa a další

13. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 20 alfa CZ

Vývojová verze Opery nyní nese č. 20 a s ním dostala pár novinek. Odtud se ne všechny funkce musí nutně dostat do další fáze vývoje, ale existuje dobrá šance, že to zvládnou. Převratné novinky se ale zatím nechystají. Pokročilí uživatelé změní rozměry miniatur v novém panelu, můžete také aktivovat malé verze miniatur. Motivy vzhledu se načítají rychleji a přesouvání položek mezi Rychlým přístupem a lištou záložek platí za spolehlivější.

Panely navíc lze rovnou přesunout na lištu záložek, čímž dojde k uložení stránky. Ukládané obrázky se snad již nebudou rozmazávat. Vývojáři využijí nová API, zpřístupňující stahování. Více ale Opera 20 momentálně nenabízí.

Srovnání malých a velkých miniatur

Mozilla Firefox 26 CZ

Všimli jste si vůbec, že vyšel nový Firefox? Tentokrát se nebavíme o betě, nýbrž o stabilní edici. Mozilla se již delší dobu snaží vyřadit ze hry Javu. Úplné zablokování všech verzí ale nebylo moudré. Teď je veškerá Java pro změnu spustitelná na vyžádání, což zní jako rozumný kompromis. Správce hesel již nebude přehlížet přihlašovací údaje ve skriptem generovaných polích a zapamatuje si je. Když si nainstalujete službu na pozadí, bude se Firefox aktualizovat, aniž by si dodatečně vyžádal práva k zápisu do instalačního adresáře.

 

Podpora pro hudbu ve formátu MP3 byla završena tím, že teď tyto soubory zvládnou dekódovat i odcházející Windows XP. Kromě mnohých novinek pro vývojáře také Mozilla opravila řadu chyb, včetně nekvalitního zobrazení textu ve Windows 7 nebo Windows 8.1. Obrázky, které nejsou vidět, prohlížeč nedekóduje, čímž se zlepšuje čas potřebný k načtení stránky.

Mozilla Firefox 26

Image Optimizer 1.0 EN

Nesmyslně objemné obrázky z internetu nevymizely. Je to boj s větrnými mlýny. Přitom stačí málo a přenosy podstatně zkrátíte. S rozvojem širokopásmového internetu sice otázka dobré optimalizace začala ztrácet na relevantnosti, ale s nástupem mobilních zařízení a kapacitně omezené internetu se opět vyšvihla do popředí. Jedna věc je převádět obrázky do ztrátového formátu, např. do JPG. I kvalitnější, ale rozměrnější PNG lze určitým způsobem zkomprimovat. Právě s touto úlohou si poradí Image Optimizer.

Image Optimizer 1.0

Paragon Partition Manager 2014 EN

Je bezplatný a v pěkném balení. I na takové vlastnosti Paragon Partition Manager láká. Správa pevných disků byla odjakživa věc především nástrojů třetích stran. Firma Paragon si vydobyla dostatečnou úctu, takže se nemusíte bát žádného průšvihu. Nová řada opět nabízí prostředí přizpůsobené dotykovým obrazovkám. Zadarmo ale nemůžete čekat ten nejobsáhlejší nástroj. Mazání oddílů, tvoření nových nebo změna velikosti těch stávajících mu ale jde dostatečně dobře.

Poslední řada se sice na povrchu nezměnila, ale teď už plně podporuje Windows 8.1. Navíc autoři zdárně dokončili podporu funkce Storage Spaces. Paragon Partition Manager 2014 můžete používat zdarma pouze v nekomerčním prostředí.

Paragon Partition Manager 2014

AlwaysMouseWheel 3.24 EN

Pobyt ve Windows lze rozšířit i o takové drobnosti, že vám otáčení kolečkem myši přenese okno do popředí. I taková maličkost ale člověku pozvedne náladu. AlwaysMouseWheel funguje tak, že když máte na pozadí okno, kde lze skrolovat, a které je třeba částečně překryto jiným oknem, tak kolečko myši nejen zahájí posouvání, ale rovnou okno přenese do popředí. Tedy okno, nad nímž se rovna nachází s myší.

Za vyzkoušení nic nedáte, nástroj je zdarma a přenosný. Skrolování ale okno přenese do popředí volitelně – můžete také určit, aby bylo otáčení kolečkem prostě jenom platné pro okna na pozadí. AlwaysMouseWheel podporuje nejnovější Windows 8.1.

AlwaysMouseWheel 3.24

Helicon Photo Safe 4 EN

Správa fotek nepřestane být hned tak aktuální. Každoročně vyprodukujeme více a víc snímků. Běžná domácí kolekce může obsahovat tisíce položek a Helicon Photo Safe s přílivem bojuje po svém. Fotografie v něm budete rovnou prohlížet, přičemž podporuje i méně běžné formáty jako PSD. Rozhraní má oproti jiným správcům dva panely, takže můžete snímky rychle přetahovat z jedné složky do druhé. K tomu vám nástroj dává možnost data zapsat na optické médium. Nezpomalí ani při velkých knihovnách.

MMF24

Z doplňkových nástrojů vypíchneme vyhledávání duplicitních snímků nebo integraci sociálních sítí. Než fotku vystavíte na Facebooku nebo Flickeru, upravíte rozměry a další parametry. Helicon Photo Safe podle údajů o poloze ve fotografii naznačí na mapě, kde byl snímek pořízen. I tak můžete procházet svou kolekci.

Helicon Photo Safe 4

Další důležité novinky: