Hlavní navigace

Novinky: Firefox 4 Beta 1, Opera 10.60, Preme 0.92 a další

10. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 4 Beta 1 EN - Oficiální stránka

Zejména po příchodu internetového prohlížeče od společnosti Google se začaly ozývat hlasy, že Firefox již dávno není tím inovátorem, jakým býval před lety. Uživatelské prostředí již pěkně dlouho nezměnilo svou podobu a jak naznačilo Chrome, můžeme jej považovat za překonané. Nová generace Firefoxu, o níž se mluví dlouhou dobu, se mnohem více přiblíží současným trendům. Zeštíhlování aplikace spočívá v první řadě ve skrytí řádku hlavní nabídky, kterou nahradí jedno jediné tlačítko. Ke stejnému kroku se nedávno odhodlala norská Opera. Tento stav platí ve pro Windows 7 a Vista, ve starších Windows XP a 2000 zůstane ve výchozím stavu zobrazená hlavní nabídka, jak ji známe dnes.

Přesun panelů nad adresní řádek vývojáři dostatečně zdůvodnili v dlouhém videu, kde vysvětlují, že se k tomuto kroku odhodlali především ve vztahu k webovým aplikacím. Ty adresní řádek nepotřebují, takže když běžný panel přepnete do režimu webové aplikace a adresní řádek tím pádem zmizí, umístění panelů v horní části okna dává smysl. To ale zatím nelze a budeme se tomu moci věnovat až někdy příště. Správce doplňků dostal zcela jinou podobu a neotevírá se v samostatném okénku, nýbrž v panelu. Tímto směrem se bude Firefox ubírat i nadále.

K menším novinkám patří přepínání mezi panely za psaním jejich názvu v adresním řádku nebo lepší zabezpečení. Samozřejmou podporu webových standardů snad netřeba příliš pitvat. Zde bych jen vypíchnul projekt WebM, díky němuž je snadné sledovat videa ve vysoké kvalitě bez nutnosti technologie Adobe Flash. Jak bude Firefox 4 vypadat záleží také na vás, protože prostřednictvím tlačítka „Feedback“ máte možnost poskytnout Mozille zpětnou vazbu. S dalšími betaverzemi se budeme setkávat každé dva až tři týdny.

Opera 10.60 CZ - Oficiální stránka

Jestliže výše uvedený Firefox nabízí prozatím podporu WebM ve vývojových verzích, Opera 10.6 se tento týden stala prvním prohlížečem, jehož stabilní řada již nabízí otevřený video formát WebM široké veřejnosti (betaverze přeci jen není primárně určená pro široké masy uživatelů). Dalším novinkám ze specifikace HTML5 v Opeře 10.6 jsme se věnovali minule, nebudeme se tedy zbytečně opakovat. JavaScriptové jádro je v porovnání s předchozí generací norského prohlížeče nakonec až o 50 % rychlejší. Podle různých testů to znamená jediné - na Operu v tuto chvíli nestačí ani vývojová sestavení Chrome. Titulem nejrychlejšího prohlížeče na světě se tak na oficiálních stránkách (prozatím) vývojáři chlubí oprávněně.

Našeptávání výsledků ve vyhledávacím políčku zjednodušuje hledání. Mezi poskytovateli vyhledávání se nově objevil Bing od Microsoftu. Stránka Rychlý přístup (Speed dial) prodělala menší facelift, nejde však o žádnou převratnou změnu. Základna stávajících uživatelů bude Operou 10.6 bezpochyby nadmíru spokojena.

Unlocker 1.9.0 CZ - Oficiální stránka

Obecně platí, že na na první pohled nesmazatelný soubor jde vždy nějakým způsobem vyzrát. Pokud jej „pouze“ blokuje některý z běžících procesů, stačí viníka ukončit. Snazší variantou je použít pomocníka k mazání naprogramovaného. Unlocker patří k nejspolehlivějším programům ve své kategorii. Dosud vládl pouze 32bitovým Windows, s příchodem poslední verze se to ale konečně mění. Plná podpora 64bitových systémů dělá z Unlockeru společně s řadou vnitřních vylepšení vhodný nástroj pro každodenní boj se zdánlivě neodstranitelnými soubory a složkami.

Preme 0.92 EN - Oficiální stránka

Přestože můžeme Windows 7 bezesporu nazvat kvalitním a použitelným systémem, s Preme jeho chování snadno ještě vylepšíte. Malý prográmek nezbaští o moc více než 3MB paměti a přitom značně ulehčí běžnou práci v tomto operačním systému. Jedna z „vychytávek“ otevře nabídku Start po pouhém najetí ukazatelem myši na levého dolního rohu obrazovky (alespoň za předpokladu, že máte hlavní panel umístěný ve standardní poloze). Jiná funkce zobrazí buď Aero Flip 3D, nebo klasický seznam otevřených oken přístupný pod zkratkou Alt + Tab - tentokrát stačí přemístit ukazatel do levého horního rohu obrazovky.

Dvojité stisknutí klávesy Escape způsobí zavření okna, rolování kolečkem na myši směrem k vám zase okno minimalizuje. Pokud naopak kolečkem kdekoli v záhlaví okna klepnete, okno se zavře. Jakmile si na některá vylepšení zvyknete, těžko se vám bez nich bude pracovat. Preme se sice instaluje, nezasahuje ale do systému, ani do registru - pouze si vytváří zástupce ve složce „Po spuštění“.

MetroTwit 0.1.0.17 EN - Oficiální stránka

Klientů pro sociální síť Twitter existuje celá řada, vybírat lze z webových nebo klasických aplikací pro Windows. My se budeme věnovat přirozeně druhé možnosti, konkrétně programu MetroTwit, který staví na zatím nedokončené technologii .NET Framework 4 a Windows Presentation Foundation 4. Sami autoři svůj výtvor označují jako technologické demo, přesto jej už nyní mohu označit za velmi povedený. Všechny potřebné součásti se stáhnou při instalaci, takže například .NET Framework 4 nemusíte nikde shánět. Elegantní uživatelské prostředí je oku lahodící, panely s obsahem si přitom vybíráte sami, takže v podstatě nastává ideální stav.

Nekonečně rolování, integrace s hlavním panelem ve Windows 7 a automatické dokončování uživatelských jmen a tzv. hashtagů dojem z MetroTwit jen umocňují. Nové tweety oznamuje grafickým či zvukovým upozorněním, záleží na vás, co si vyberete. Windows Presentation Foundation umožnilo autorům vytvořit vektorové prostředí, které vypadá hezky v jakémkoliv rozlišení. Škoda jen z toho vyplývající paměťové náročnosti.

MMF24

ZUploader 1.2 EN - Oficiální stránka

Nahrávání souborů do různých služeb (typicky Rapidshare) přes webové rozhraní obvykle není nejpohodlnější a někdy bohužel ani nejspolehlivější. Naštěstí máme na výběr z mnoha aplikací stvořených právě k těmto účelům. ZUploader vám například pomůže s nahrávání souborů, fotek nebo i textových souborů do specializovaných služeb. Soubory k nahrání se vkládají ze schránky, nebo je můžete přímo přetáhnout do okna programu. Odesílání se zahází zcela automaticky, takže jedinou možností, jak jej přerušit, je ZUploader ukončit.

Další důležité a zajímavé novinky: