Hlavní navigace

Novinky: Firefox 7 beta, Thunderbird 6, DiffMerge a další

19. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 7.0 beta 1 CZOficiální stránka

Firefox č. 6 naznačil, že krátký vývojový cyklus nemusí být nutně špatný. Pokud budeme pravidelně dostávat sice malou, ale viditelnou porcičku novinek, nebudeme protestovat. Další generace by proto měla přinést opět nějakou zajímavější novinku, aby nás, uživatele, příliš nerozhořčila. Z aktualizačního kanálu aurora se Firefox 7 přesunul do fáze beta a jeho první betaverze bohužel nenaznačuje žádný zásadní posun v zavedené funkcionalitě. Velké věci se avšak odehrají na pozadí programu. Správa paměti se zlepší dramatickým způsobem. V nejlepších případech „šťastná sedmička“ spotřebuje o 50 % méně paměti než současná ohnivá liška. Pomoci by mělo uvolňování nepotřebných dat, které v aplikaci přetrvávají po uzavření stránky.

Odpadne tak potřeba po občasných restartech Firefoxu, který po čase naprosto zbytečně spotřebovával enormní množství paměti. Díky tomu bude také rychlejší a celkově zlepší se odezva programu. Nová grafická součást zodpovědná za vykreslování stránek se nazývá Azure a zrychlí načítání stránek. Pokud ovšem během betatestu nesplní nároky vývojářů, posune se až do Firefoxu 8.

RockMelt 0.9.64.253 ENOficiální stránka

O prohlížeči, který byl stvořen pro Facebook, jsme si již povídali. Integruje v sobě některé funkce, například chat, jichž lze využívat, aniž byste museli svou přítomností poctít přímo web největší sociální sítě na světě. K sociálním funkcím máte pohodlný přístup, ať brouzdáte kdekoliv. RockMelt neselhává ani jako klasický prohlížeč. Staví na zdrojových kódech projektu Chromium, takže podobnost s Chromem není náhodná. Ve výsledku se ale sociální prohlížeč od svého vzoru liší mnoha většími i menšími detaily. Omnibox třeba rozděluje zpět dvě původní složky – na adresní řádek a vyhledávací pole. Všechny ty sociální vychytávky se dají skrýt tlačítkem k tomu určeným. Pak se RockMetl chová jako běžný webový prohlížeč, aniž by vás neustále obtěžoval upozorňováním na nové komentáře na vaší zdi na Facebooku.

Poslední aktualizace si už bere kód z Chromia 13, čímž ovšem produkt staví do trochu nepříjemné situace. V této verzi Chromia neběží některá rozšíření a motivy vzhledu správně. Případné opravy prý ale vývojáři uvolní hned, jak to bude možné. Do té doby si můžete podpory motivů vzhledu na stránce v Nové kartě.

DiffMerge 3.3.1 ENOficiální stránka

Myslíte si, že máte v rukou dvě kopie stejného dokumentu, ale nejste si jistí, zda se v něčem liší? Prohledávat je řádek po řádku? Ne, to opravdu není reálné řešení, které by mělo šanci na úspěch. Porovnávače ale existují, DiffMerge to dovede možná lépe než ostatní. Abyste si změn všimli, musí být dostatečně přehledně graficky znázorněny. A stačí se podívat na DiffMerge a hned uvidíte, že snoubí eleganci s funkčností. Podporuje soubory, nespecifikuje, které přesně. Takže lze porovnávat doslova cokoliv. Textové dokumenty budou asi nejčastější příčinou, proč budete program zapínat. Abyste nemuseli projíždět celý obsah, program vám klidně ukáže pouze rozdíly a zbytek shodného textu schová. Nevyhovuje-li vám vertikální poloha, můžete soubory porovnávat v horizontálním zarovnání.

A co víc, porovnávat lze až tři soubory. Přímo je upravíte, pokud to situace vyžaduje, můžete je i sloučit. Vy budete vždy tím, kdo bude mít kontrolu nad výslednou podobou výstupního produktu. Z integrace s Průzkumníkem budete těžit, když budete chtít srovnat dvě složky. DiffMerge od této verze nativně podporuje 64bitová Windows a nemusí se instalovat.

Mozilla Thunderbird 6.0 CZOficiální stránka

Pošťák Thunderbird dorovnává číslování s Firefoxem (čistě z toho důvodu nám vypadla verze 4, pokud jste na to už zapomněli) a on staví na stejném jádru. Poštovní klient by přitom z přechodu na krátký vývojový cyklus mohl možná těžit více než prohlížeč. Zvlášť u Thunderbirdu jsme byli zvyklí na nebývale rozvleklý vývoj a ve finále stejně žádná verze neobsahovala všechno to, co si předsevzala. Vývojáři zkrátka nestíhali dotáhnout do konce plný počet funkcí, které původně zamýšleli, přestože pokaždé přetekli na rámec stanoveného časového plánu. Vleklé čekání nyní bere za své a buďme za to vděční. Postupné servírování novinek dává v případě Thunderbirdu opravdu smysl.

Vzhled aplikace pod moderními Windows stále není úplně ideální, ale lepší se. Ve Windows 7 obzvláště oceníte podporu jumplistů. Mezi zpřístupněnými úlohami najdete možnost napsat e-mail a otevřít adresář. Dále se opravily chyby vyskytující se při importu pošty z aplikace Microsoft Outlook a zlepšil se výkon celého poštovního klienta.

Explorer Toolbar Editor 1.0 ENOficiální stránka

Jestli se cítíte dotčení tím, že nám Microsoft ve Windows 7 ponechal pramalé možnosti, jak si přizpůsobit nástrojovou lištu v Průzkumníku, ciťte se tak i nadále. Děkujte naopak třetím stranám, které se vždy s vervou pustí do práce a „nadělení“ po Microsoftu napraví. Název programu Explorer Toolbar Editor je velmi výmluvný a správě tušíte, že díky němu vrátíte nástrojové liště tlačítka, která z novějších Windows vymizela. Chybělo vám třeba Odstranit nebo Vyjmout? V programu se nastavují dva typy ovládacích prvků. Jedny jsou vidět pořád a druhé se ukáží, až když v Průzkumníku vyberete nějakou služku nebo soubor. Dále se dělí podle typu zobrazení složky.

Jiná tlačítka vyskočí při vyhledávání obsahu, jiná ve standardní složce a knihovny mají rovněž vlastní sadu. V těchto třech oblastech musíte tlačítka přidat zvlášť. Nikde se nic nepotvrzuje, změny jsou platné ihned.

CS24

SSDownloader 2.0 ENOficiální stránka

Nic společného s SSD disky SSDownloader nemá, překvapivě chce ale pomoci každému, kdo zrovna přeinstaloval systém. Po přeinstalaci zejí Windows prázdnotou a nepřestávají si stěžovat, že nenašla antivirový program, dokud jej nenainstalujte také. SSDownloader ví, kde bezpečnostní aplikace hledat. Ušetří vám běhání po webu a shánění potřebného vybavení. Vyberete v něm jen všechno, co vás zaujme, a program stáhne instalační soubory. Zjistí, zda máte 64bitový nebo 32bitový operační systém, dokonce zjistí konkrétní verzi. To aby se nestalo, že vám na internetu nesežene úplně verze programů určené pro jiné systémy. Češtinu SSDownloader nezná, takže vám obstará antiviry, firewally a antispywary v angličtině. Zato ale bez námahy.

Další důležité novinky: