Hlavní navigace

Novinky: foobar2000 1.0, Bitmeter II, Auto Mute 2.0 a další

16. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

foobar2000 1.0 EN - Oficiální stránka

Audiofily oblíbený přehrávač foobar2000 se po letech vývoje dostal takříkajíc do finále. Pro běžné koncové uživatele však bude znamenat verze 1.0 pravděpodobně spíše zklamání, alespoň co se týká novinek. V podstatě jsme se nedočkali žádných nových funkcí, to hlavní se odehrálo pod kapotou, potažmo přímo na ní. Dialogové okno předvoleb totiž doznalo mírných úprav, podobně jako výchozí uživatelské prostředí. Tady stále platí, že pokud se vám nebude líbit, můžete si z internetu stáhnout různé doplňky, které modifikují jak vzhled, tak funkcionalitu foobaru2000. Více si autor pohrál se strukturou kontextových nabídek.

K interně podporovaným hudebním formátům se přidává streamované Windows Media a RTSP. Osobně trochu pochybuji, zda dnes ještě někdo převádí hudební CD do jiných formátů, nicméně právě tato sekce přehrávače byla doplněna, foobar2000 konečně umí číst CD-Text (dříve to bylo možné s externím pluginem). Při upgradu ze starší verze si raději zazálohujte konfigurační soubory, protože nynější vydání ukládá nastavení jiným způsobem. Případný návrat ke starší verzi by pak znamenal ztrátu nastavení.

Recenze starší verze
: foobar2000: zahodíte Winamp?

Bitmeter II 3.5.8 CZ - Oficiální stránka

Při dnešních cenách za kvalitní, rychlé a neomezené internetové připojení si již většina z nás nemusí dělat starosti s tím, kolik dat stáhne (případně odešle). Ti, kdo takové štěstí na dobrého providera nemají, ocení například Bitmeter II, který množství přenesených dat bedlivě sleduje. Pokud stanovíte limit, program vás upozorní, jakmile se k přiblížíte k překročení hranice. Pokud máte rádi statistiky, můžete se kochat grafy za jednotlivá období. Za pozornost stojí funkce webového serveru, která vám umožní monitorovat počítač vzdáleně přes webový prohlížeč na jiném počítači. Dojem z Bitmeteru II kazí jen nepříliš povedený český překlad. Program vyžaduje .NET Framework.

Romaco Timeout 1.2.4 Beta 2 EN - Oficiální stránka

Nemáte rádi, když vaši potomci tráví příliš mnoho času u počítače? Jednou z možností, jak jim neustále vysedávání u sociálních sítí ala Facebook omezit, je nainstalovat program Romaco Timeout. Tam uživateli nastavíte buď denní limit, nebo limit platný pro každou relaci. Po vypršení stanovené časové lhůty se PC vypne, případně dojde k odhlášení uživatele. Pokud se pokusí opět přihlásit, program ho informuje o překročení limitu a znovu provede automatické odhlášení. Romaco Timeout pozná rozdíl mezi surfováním po internetu a prací ve Windows, což můžete v nastavení zohlednit, po uplynutí zadané časové prodlevy pak místo odhlášení jednoduše uzamkne prohlížeč.

Microsoft sice od dob Windows Vista zapracoval přímo do systému rodičovský filtr, například ve starších XP byste jej ale hledali marně.

Auto Mute 2.0 EN - Oficiální stránka

Zvuk spouštění Windows dokáže člověka někdy pořádně vyděsit, obzvlášť když zapomenete ztlumit reproduktory na nižší hlasitost a počítač zapnete třeba v noci. V nejhorším případě vzbudíte celý dům, příliš vhodný není uvítací tón ani na veřejných místech, a že si lidé své pomocníky často berou z různých důvodů takřka všude s sebou. Auto Mute se doslova postará o umlčení zvuků při vypínání a startu systému, takže vaše okolí nebude již nikdy nečekaně vyrušeno. Hlasitost na původní hodnotu obnovíte klávesovou zkratkou (standardně Ctrl + F10), nebo v kontextové nabídce programu. Jen se předtím ujistěte, že zvuky linoucí se z vašich bedýnek nebudou nikoho obtěžovat.

PicPick Tools 2.2 CZ - Oficiální stránka

Popsat PicPick Tools, sadu nástrojů pro grafiky, není zcela jednoduché. Primárně snímá obrazovku na sto způsobů. Snímky však otevírá ve vlastním bitmapovém editoru, který nápadně připomíná malování, jak jej známe z Windows 7 (v uživatelském prostředí používá pás karet ribbon). Funkčně jej nicméně nepřekonává. Ikona schovaná v oznamovací oblasti skrývá nástrojů víc, například lupu, kapátko nebo pravítko. V režimu tabule si můžete na obrazovce bez omezení kreslit a výsledek uložit. Sejmutou obrazovku PicPick Tools dokáže od poslední verze přímo odeslat do sociálních sítí Facebook a Twitter.

Ainvo Registry Defrag 3.2.5.922 EN - Oficiální stránka

Jak již bylo mnohokrát řečeno, systémový registr má tu nepříjemnou vlastnost, že v průběhu času přidáváním a odebíráním aplikací zanese zbytkovými informacemi. Těch se možná zbavíte - i když ne zcela dokonale - specializovaným nástrojem (např. CCleanerem), mohou po nich ale nadále zůstat prázdné sektory, registr si tak zachová zbytečně velký objem. Ainvo Registry Defrag si s tím naštěstí poradí a registr zeštíhlí. Výsledkem je přirozeně rychlejší odezva a stabilnější systém. Vývojáři se dušují, že program podrobili důkladným testů a jeho použití by tím pádem mělo být naprosto bezpečné. Před samotnou defragmentací navíc vytvoří zálohu, kdyby se něco nepovedlo.

CS24

Defragmentace pak proběhne těsně po startu systému, což zvyšuje její účinek. Ainvo Registry Defrag plně podporuje Windows 7, včetně 64bitových edicí. Stáhnout asi můžete také přenosnou verzi, která se nemusí instalovat.

Další novinky, které byste neměli minout: