Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 4, Qnext 4 Beta, jetAudio 8.0.4 a další

30. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 4 CZ - Oficiální stránka

Google pomáhá své produkty orientovat správným směrem jednoduše - ptá se uživatelů, co by si přáli zlepšit a jaké funkce přidat. Na základě podobných žádostí nyní můžeme ve zbrusu novém vydání internetového prohlížeče Chrome přivítat podporu pro rozšíření a synchronizaci záložek. Již dnes obsahuje galerie rozšíření přes 1500 položek, čímž vzniká Firefoxu poměrně zajímavá konkurence. Otázkou zůstává, nakolik budou nainstalované doplňky ovlivňovat (negativně) rychlost prohlížeče. Synchronizace záložek spolupracuje se službou Google Dokumenty, kam se také všechny záložky ukládají. Například na rozdíl od služby Opera Link ale Chrome neumožňuje synchronizovat také hesla.

Webové standardy se Google opravdu snaží dodržovat, do Chrome 4 implementoval hned několik nových funkcí z HTML5. Tradiční navýšení výkonu je opět docela skokové - vývojáři uvádí zrychlení až o 42 % v porovnání se třetí řadou prohlížeče.

Qnext 4.0.2.26 Beta EN - Oficiální stránka

Provázat komunikaci se sdílením médií a streamováním multimediálního obsahu, taková myšlenka vedla ke vzniku univerzálního komunikátoru Qnext. Multiplatformní kecálek (chystá se dokonce verze pro iPhone) podporuje sítě ICQ, MSN, Google Talk a další. Během instalačního procesu se však musíte zaregistrovat, jinak byste s programem pracovat nemohli. Psaní zpráv doplňují hovory a videohovory, v obou případech můžete pořádat konference v omezeném počtu lidí. Komunikaci zpestřují hry, pro které si lidé oblíbili program ICQ. A podobně jako v ICQ 7, i zde najdete nástroj pro sdílení obrázků. Nejste však omezení tím, jakého klienta používají vaši přátelé.

Při přenosech souborů mezi uživateli Qnext neplatí žádné restrikce velikosti, protože posílání probíhá pomocí technologie P2P, přičemž vás chrání šifrování SSL. Obdobně můžete s Qnext streamovat až 700 000 různých písní z vaší hudební sbírky, takže ať už se nacházíte kdekoli ve světě, můžete si vy, nebo vaši přátelé, pokud jim hudbu nasdílíte, vychutnat své oblíbené interprety přímo z internetového prohlížeče. Jeho prostřednictvím se totiž můžete připojit k vašemu PC přes web Qnext z jakéhokoliv místa s připojením k internetu - na dálku s počítačem tedy můžete pracovat tak, jako byste seděli přímo před ním.

PC Wizard 2010.1.93 EN/SK - Oficiální stránka

Již od roku 1996 se setkáváme s jedním z těch zajímavějších programů, jejichž cílem je co možná nejdůkladnější analýza hardware a software v počítači. PC Wizard detekuje široké spektrum zařízení, o nichž se vždy dozvíte alespoň základní údaje. Autoři si zakládají na pravidelných aktualizacích programu, díky nimž zaručují podporu a detekci nejnovějších technologií. Speciální sekci pro sebe dostal systém, jehož součásti a nastavení si můžete prohlédnout opravdu důkladně. K ruce vám bude také sada benchmarků, kde si výsledky vašeho počítače můžete porovnat s jinými sestavami. Českou lokalizaci program neobsahuje, můžete však místo angličtiny zapnout slovenštinu.

jetAudio 8.0.4 Basic EN - Oficiální stránka

Možnost katalogizace rozsáhlých hudebních sbírek nakonec ovlivní nejednoho uživatele ve výběru přehrávače. jetAudio v základní verzi nabízí slušně zpracovanou knihovnu médií, kde si prohlédnete multimediální obsah, tj. hudbu a video, přehledně rozdělený do několika kategorií. Pokud ovšem vyžadujete jen obyčejný přehrávač, můžete program přepnout do jednoduššího a poněkud klasičtějšího rozhraní. Jestliže vlastníte trochu větší monitor, oceníte možnost přetransformovat hlavní ovládací okno jetAudio do podoby toolbaru umístěného na spodní nebo horní straně obrazovky. Odtud lze pohodlně celý program ovládat.

Konverzi hudebních CD sice v dnešní době neprovádíme příliš často, přesto je dobré vědět, že tu tuto možnost máme. S jetAudio také nahrajete zvuk z mikrofonu, případně libovolné soubory z knihovny médií převedete zpět do podoby hudebního CD.

PhotoGrabber EN - Oficiální stránka

Z populární sociální sítě Facebook se stala největší zásobárna fotografií na internetu. Možná i vás někdy napadlo, že by nebylo úplně špatné si některé fotografie stáhnout a uchovat pro případ, že by se s nimi na Facebooku něco stalo. Projekt s názvem PhotoGrabber to umožňuje - stáhnete fotografie vaše, nebo vašich přátel. Předpokladem samozřejmě je, že někdo snímky řádně otagoval. Před začátkem stahování vás program požádá o autorizaci, pak už jen stahujete.

MMF24

CCleaner 2.28 CZ - Oficiální stránka

Notoricky známý čistič od týmu Piriform si teď možná získá větší přízeň uživatelů Windows 7. Pirifom nakonec dostál svým slibům, takže v jumplistu konečně naleznete přístup k hlavním funkcím programu, tedy ke standardnímu čističi, čističi registru, nástrojům a k nastavení. CCleaner prošel řadou optimalizací, obecně by tedy měl fungovat lépe a všechny úlohy provádět rychleji. Nově dokáže vyčistit aplikaci Paint Shop Pro 12, zatímco u dávno podporovaného IZarc a Axialis IconWorkshop vývojáři odstraňování nepotřebných souborů ještě vylepšili. Pakliže vám připadá pohodlnější práce s příkazovým řádkem, možná oceníte nové příkazy /CLEANER, /REGISTRY, /TOOLS a /OPTIONS.

Další novinky, které byste neměli minout: