Hlavní navigace

Novinky: ICQ, Google Chrome a další

29. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

HandBrake 0.9.3 EN - Oficiální stránka

Vlastníte sbírku filmů na DVD a chtěli byste si některé kousky přehrát při cestě autobusem například ve vašem iPodu? HandBrake představuje zejména těm méně pokročilým uživatelům jednoduchou cestu, jak vzít nějaké video (samozřejmě nejste omezeni jen na DVD) a překonvertovat jej do formátu určeného přesně pro vybraná zařízení. Mezi nimi nechybí zmiňovaný iPod, iPhone či přenosná konzole PSP od Sony.

Pokud si z několika takových předpřipravených profilů nevyberete, můžete se každopádně prohrabat nastavením technických aspektů sami. Tady zdaleka nekončíte u výběru formátu, ovlivníte celou konečnou podobu videa. HandBrake dokonce dovede vypálit titulky do obrazu. V nové verzi program vylepšuje uživatelské rozhraní a poprvé dokáže zpracovat i jiný zdroj videa, než právě DVD.

Google Chrome 0.4.154.25 Beta CZ - Oficiální stránka

Google na začátku letošního školního roku strhl velký zájem, když poprvé uvedl na veřejnost svůj vlastní internetový prohlížeč nazvaný Google Chrome. Po zhruba dvou měsících vývoje se s novou verzí jeho image nějak zásadně nemění. I nadále zůstává jednoduchým prohlížečem, na který lze aplikovat intuitivní přístup. Z těch několika dovedností zaslouží zmínku anonymní režim (při prohlížení nejsou ukládána žádná data, která by mohla být zneužita), zobrazování nejnavštěvovanějších stránek v nové kartě, možnost vytvořit si na ploše zástupce webové aplikace a naimportovat záložky a hesla z Internet Exploreru nebo Firefoxu.

Uživatelé asi nejvíce volali po pořádné správě záložek - a právě to se Google snaží poslední verzí napravit. Správce sice pořád vypadá hodně jednoduše, ale alespoň tam je a základní operace (vytváření složek, přesouvání záložek a jejich export/import) zvládne. Dále došlo ke sjednocení nastavení týkajících se bezpečnosti (hledejte je v sekci "Pod pokličkou") a prohlížeč konečně (!) umí blokovat vyskakovací okna.

Recenze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

HDClone Free Edition 3.7.1 EN - Oficiální stránka

Také kupujete nový pevný disk, protože starý vám buď nedostačuje kapacitou, nebo už prostě jen dosluhuje? A jak má člověk jednoduše přenést kompletní obsah starého disku do nového a ideálně se vyhnout přeinstalaci Windows? HDClone se jeví skoro jako ideální program - opravdu jednoduše si naklikáte, co se má kam zkopírovat, a pak už jen čekáte.

Ve staženém archívu se nachází samotný spustitelný program (tedy žádná instalace) a také ISO soubor - ten můžete vypálit na CD a nosit si tak šikovného pomocníka všude s sebou. Zdarma dostupná verze trpí především silně omezenou rychlostí kopírování - maximálně 300 MB/min. Nějaké ty funkce navíc se oželet dají, pokud ale potřebujete zachránit 500 GB dat, je načase začít uvažovat o koupi některé vyšší edice.

Recuva 1.21.373 CZ - Oficiální stránka

Co když - ať už úmyslně či neúmyslně - odstraníte nějaký ten soubor z koše, tedy trvale, a pak jej potřebujete? Že ani takový soubor nemusí být nutně nenávratně ztracen dokazuje Recuva. Po prohledání vybraných pevných disků vám nabídne soubory k obnovení. Jestli jde soubor obnovit napovídá zelená, oranžová nebo červená informační značka. Nepoškozené soubory označuje - jak jinak - zelená barva. Kromě pevných disků dokáže Recuva zachránit data i z různých typů paměťových karet a flash disků. Méně znalejší uživatelé pak mohou k obnově využít průvodce. Do nové verze nám autoři přidali českou lokalizaci a opravili několik chyb.

ICQ 6.5 CZ - Oficiální česká stránka

V celosvětovém měřítku málo používaný kecálek ICQ nicméně v Česku stále kraluje. Přes svou rozšířenost ale není tento program (a koneckonců ani samotná síť) žádný zázrak. Funkčnost v poslední verzi vyloženě špatná není, nečekejte ale kvantum zajímavých funkcí - vývojáři moc kreativní nejsou.

ICQ nabízí alespoň to nejběžnější - chatování, hovory (včetně videa), posílání souborů, emailů a SMSek do některých českých sítí zdarma. Určitě potěší elektronické pohlednice k různým příležitostem či hraní her s vašimi přáteli. Nová veze přidává chat ve více lidech, oživuje vlastní statusy a vylepšuje Xtraz, respektive z něj dělá otevřenou platformu pro mladé vývojáře. To vše za rok a půl vývoje. Přičemž ještě musím připomenout, že se program stále potýká s častou nefunkčností některých služeb, výjimkou nejsou ani situace, kdy se nejde do sítě připojit vůbec.

Mohlo by vás zajímat
: Windows Live Messenger: vyměníte ICQ?

ZapMessenger 1.0.0.0 EN - Oficiální stránka

Jedni si nějakého toho kecálka instalují, na druhou stranu se ho někteří chtějí zbavit. ZapMessenger cílí pouze na instant messengery od Microsoftu - jmenovitě Windows Live Messenger, MSN Messenger a Windows Messenger řady 5.

Program se nejprve pokusí o standardní odinstalaci messengerů, pokud však selže, vyrve je ze spárů systému násilně. Poměrně velkým mínusem je nemožnost vybrat si, které kecálky odstranit - takový Windows Messenger se v systému roztahuje většinou úplně zbytečně, naopak Windows Live Messenger tam nejspíš máte nainstalován úmyslně.

MMF24

Clipdiary 1.98 Beta EN - Oficiální stránka

Ještě jednou se vrátíme k obnově dat - nyní ale ze schránky. Měli jste v ní včera něco uloženého a teď byste dali cokoliv, aby to tam zase bylo? V tom případě zkuste Clipdiary. Bude si pamatovat vše, co jste kdy ve schránce měli. Stačí použít nadefinovanou klávesovou zkratku, vybrat si ze zobrazeného seznamu položek, co byly dříve ve schránce, a pak už jen vložit. Po instalaci vás přivítá průvodce, který vás postupně naučí program používat. S tímto jednoduchým pomocníkem v každém případě ušetříte mnoho času.