Hlavní navigace

Novinky: iTunes 9, Total Commander 7.5, Hamachi 2 a další

12. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

iTunes 9 EN - Oficiální stránka

Majitelé iPodů a iPhonů už jistě stihli zaregistrovat vydání komplexního software pro přehrávání a správu multimediálního obsahu iTunes 9. V aplikaci samotné se toho příliš nezměnilo, až na vylepšenou synchronizaci a inteligentní seznamy skladeb, které vám umožní také automatické vytváření mixů. Z větších novinek stojí za zmínku snad jen sdílení médií až s pěti domácími počítači.

Největší změny zasáhly obchod iTunes Store, kde nyní Apple nabízí za příplatek k hudbě i k filmům bonusový obsah navíc. Sociální sítě vládnou internetu, takže veškeré odkazy na stránkách tohoto internetového obchodu lze poslat do služeb Twitter a Facebook. Našinec bohužel naráží na omezení pohybu v jednotlivých sekcích obchodu. V České republice můžeme nakupovat pouze aplikace pro iPhone v App Store a procházet obsah výukově zaměřeného kanálu iTunes U. Žádné nákupy muziky či filmů se u nás nekonají, čímž iTunes z velké části ztrácí na atraktivitě.

Total Commander 7.5 CZ - Oficiální stránka

Kdo by neznal legendárního souborového manažera Total Commander. Jeho autor, Ghisler, tento týden oznámil konečné vydání verze 7.5. Ta již plně podporuje Unicode a navyšuje limit znaků v názvech souborů a složek z 259 na 1022, u komentářů pak na 4095 znaků. Uložená hesla k FTP serverům chrání hlavní heslo a šifrování AES256. Dozajista každý ocení vylepšenou synchronizaci adresářů a možnost zkopírovat soubory do více cílových umístění.

Ghisler pro Total Commander vytvořil interní systém asociace souborů, za který poděkují nejvíce  uživatelé přenosné verze programu.  Kompletní seznam změn najdete na oficiální stránce, podrobněji se programu budeme věnovat také v průběhu následujícího týdne.

Návod: Dvacet tipů pro Total Commander
Návod: TCBurner: vypalujeme přímo v Total Commanderu
Čtěte také: Hledá se bezplatná alternativa pro Total Commander
Mohlo by vás zajímat: Průzkumník Windows na 110%

win7shell 0.71 EN - Oficiální stránka

Také vás mrzí, že populární přehrávač Winamp nepodporuje (prozatím) nové vlastnosti hlavního panelu ve Windows 7? Autoři doplňku win7shell se nápravy zhostili velmi důkladně. Pozici přehrávané skladby značí podbarvení ikony na hlavním panelu. Podle ní můžete dále poznat, zda se něco přehrává. Jump list v tuto chvíli obsahuje pouze seznam naposledy přehraných souborů. Náhled Aero Peek je o poznání šťavnatější - zobrazují se v něm různé informace o přehrávaném souboru a čtyři tlačítka sloužící pro základní ovládání přehrávání.

Pro konkurenční přehrávač foobar2000 existuje podobný projekt, který přináší takřka identickou funkcionalitu, jakou poskytuje win7shell pro Winamp.

Hamachi 2.0.0.60 CZ - Oficiální stránka

Hráčům počítačových her asi nemusíme aplikaci Hamachi moc představovat. Ta dovede přes internet vytvořit zabezpečené virtuální spojení mezi počítači, které se pak tváří jako zapojené v lokální síti. Toho se často využívá právě pro hraní her podporujících multiplayer přes LAN. Druhá generace programu prošla především velkou změnou uživatelského rozhraní - vypadá lépe a je jednodušší. Jen si dejte pozor na možné problémy ve Windows 7.

Návod: Jednoduše a bezpečně: propojení počítačů přes internet

Google Earth 5.1 CZ - Oficiální stránka

Prozkoumávání Země se díky Googlu stalo častou a jednoduchou činností. Do svého programu Google Earth americký gigant postupem času zakomponoval množství vrstev. Například díky historické vrstvě si můžete prohlédnout, jak vypadala Země v minulosti. Google ovšem nezůstal pouze u naší modré planety, projít se můžete také po Marsu nebo po Měsíci. Poslední vydání trochu překvapivě nepřináší nové možnosti průzkumu, na druhou stranu ale práci s aplikací v mnoha ohledech výrazně zrychluje.

Spolu s plynulejším cestováním nabízí nová verze plugin pro nejběžnější prohlížeče, takže Google Earth spustíte i ve svém oblíbeném browseru.

KL24

CPU Speed Professional 3.0.3.2 EN - Oficiální stránka

Zejména na začínající nadšence zkoumající vnitřnosti svého PC cílí CPU Speed Professional. Pozornost přitáhne díky povedenému grafickému kabátku. Klepnutím na tlačítko Test program otestuje váš procesor, a vy se tak dozvíte takt.  Rychlost procesoru doplňují některé další informace, viz obrázek. Dosažené "skóre" můžete porovnat online s uživateli po celém světě. Ještě podotýkám, že v mém případě program špatně detekoval Windows 7 a udělal z nich Windows Vista.

Další novinky, které byste neměli minout:

Byl pro vás článek přínosný?