Hlavní navigace

Novinky: Kingsoft Office Suite Free 2012, Trillian 5.1 beta, Bram a další

21. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bram 1.0 ENOficiální stránka

Pod zkratkou Bram se skrývají slova Batch Renamer and Mover. Věnujte mu pozornost, pakliže jste stále nenašli vhodný nástroj pro hromadné akce se soubory. Přeci jen Průzkumník Windows není stavěný na žádné extrémní šílenosti. Má velké nedostatky zejména v oblasti hromadného přejmenování. Zato v Bramu si pěkně připravíte schéma, podle kterého se data přejmenují. Prostředí je pěkně strohé takže vás neodvádí od toho nejnezbytnějšího. Před každou akcí si musíte z nabídky vybrat, co se to chystáte provést. Mísí se tři elementy: kopírování, přesouvání a přejmenovávání.

Buď můžete jenom kopírovat, nebo třeba kopírovat a přejmenovávat. Namixované nabídky obsahují všechny kombinace, které vymyslíte. Pak si vyberete, se kterými soubory se bude manipulovat. Na cílovou složku budete v případě přesunů dotázáni až na samý závěr.

GFuwi 1.0.43 ENOficiální stránka

Ne, že by snad přidávání příloh k e-mailu bylo nějak složité. V Gmailu například s moderním prohlížečem podporujícím HTML5 stačí uchopit soubor a přetáhnout ho do okna s rozepsanou zprávou. Přesto možná oceníte, pokud používáte Gmail, jednoúčelovou aplikaci Gfuwi. Nastaví se vám jako výchozí poštovní klient, přestože o plnohodnotném pošťákovi nemůže být řeč. Budete tak moci ale v kontextové nabídce souboru vybrat Odeslat → Příjemce e-mailu. Ukáže se vám okno, do něhož vepíšete zprávu a i s přiloženými daty ji odešlete. Úplně se tak vyhnete buď klasickému poštovnímu klientu, nebo otevírání prohlížeče a webovému prostředí e-mailu.

Zprávy můžete takto posílat z libovolné aplikace, která přístup k poštovnímu klientu umožňuje. Zdarma dostupný Gfuwi nese omezení v podobě maximálně jedno e-mailového účtu. Výhodou je, že se s ním nemusíte nijak složitě nastavovat. Vyplníte přihlašovací údaje k Gmailu a program funguje.

Kingsoft Office Suite Free 2012 ENOficiální stránka

Možná vám to tak už ani nepřipadá, ale kancelářský balík aplikací neznamená automaticky jen Microsoft Office nebo OpenOffice.org, respektive nový LibreOffice. IBM se čas od času připomene se svým Lotus Symphony – vlastně je tomu už celý rok, co vyšla třetí a zatím poslední řada. Naposledy o sobě dal vědět Kingsoft Office Suite 2012, který můžete rovněž používat bezplatně. Obsahuje pouze tři nezbytné nástroje, a sice textový editor Writer, tabulkový kalkulátor Spredsheets a nástroj na tvorbu presentací, Presentation. Doma ostatně těžko bude potřebovat něco víc.

Kompatibilita s formáty od Microsoftu je zaručena. Tím splňuje základní požadavek, protože bez podpory dokumentů v DOC by neuspěl. Tudíž mu v nasazení u nás bude bránit leda angličtina. Přibyla kontrola pravopisu, která nepochopitelně chyběla. Jen si k ní budete muset sehnat český slovník. Vzhledově Kingsoft Office Suite silně připomíná poslední Microsoft Office před přechodem na Ribbon. To berte jako plus.

Trillian 5.1 build 12 beta CZOficiální stránka

Pátá řada Trillianu přinesla kompletní změnu tváře. Na tohoto schopného kecálka musíte od té doby nahlížet jinak, a to také díky zpřístupnění většiny funkcí ve zdarma dostupné verzi. Velká část jich totiž bývala placená. Dokonalá integrace s Windows, podpora většiny chatovacích sítí, dokonce i český překlad, to všechno jsou klady komunikátoru. V podstatě mne nenapadá moc důvodů, proč Trillian alespoň nevyzkoušet. V současnosti se chystá o desetinku lepší verze, kde přijde na řadu integrace Skypu. Momentálně musí Skype běžet na pozadí, pokud chcete mít kontakty z něj i v Trillianu. Tento požadavek ale s verzí 5.1 odpadne.

Historie chatu obdrží nový vzhled a ve všech sítích budeme moci posílat obrázky. V neposlední řadě se zlepší podpora Twitteru.

Další důležité novinky

Tipy na starší software

Shrink O’Matic 0.2.7 ENOficiální stránka

Jak úspěšně zmenšit prádlo? Vyprat ho v pračce za specifických podmínek, že ano. A jednu takovou pračku si můžete sehnat také do počítače. Akorát vám nebude zmenšovat prádlo, ale obrázky. Pokud nemáte nainstalovaný Adobe AIR, vězte, že se bez něj neobejdete. Teprve po něm se Shrink O’Matic nainstaluje. Hromadné akce s obrázky mu jdou dobře, jen si ho musíte řádně naprogramovat. Musíte si v první řadě zvolit zmenšení, pokračovat můžete přejmenováním a na závěr si vybíráte grafický formát. Až si všechno nastavíte, vybrané obrázky doslova přetáhnete na pračku a program se o ně postará.

CS24

StartupEye 1.0 ENOficiální stránka

Windows by neuškodilo, kdyby si samy hlídaly položky, které se chtějí spouštět po startu počítače. Spousta programů se drze vetře k ostatním položkám po spuštění a pak se můžete divit, proč trvá nastartování počítače tak dlouho. Windows se přivedou k životu velice rychle, ale jde hlavně o tu dobu po přihlášení uživatele. Teprve poté se začne načítat řada aplikací a služeb a fakticky je počítač dávno spuštěný, jen s ním nejde moc pracovat. StartupEye chybějící funkci supluje a na pozadí hlídá všechny pokusy o nastavení spuštění po startu systému. Už nikdy nikdo nevepíše do registru podobný příkaz, aniž byste o tom věděli. Když se vám to nebude líbit, záznam smažete a automatické startování zarazíte.