Hlavní navigace

Novinky: Kylo 0.7, Google Chrome Backup, ICQ 7.2 a další

5. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kylo Beta 0.7 ENOficiální stránka

Takzvané „obývákové počítače“ dnes už nepatří mezi raritní kousky. Přehrávání multimédií všeho druhu jim jde na výbornou, ovšem brouzdání po internetu na televizní obrazovce postrádá značné množství komfortu. Webové prohlížeče na to zkrátka nejsou stavěné, strefování se do titěrných ovládacích prvků na rozměrných obrazovkách s vysokým rozlišením vás tak maximálně rozčílí. Speciálně upravený prohlížeč Kylo se však pro prohlížení internetu na televizi narodil.

Staví na platformě Mozilla, přesto nejde pouze o převlečený Firefox. Všechny zbytečné funkce vývojáři odstranili. Koneckonců, kolik funkcí při prohlížení na televizi potřebujete, že? Adresní řádek s tlačítky nabyl na velikosti a přesunul se na spodní část obrazovky a může se automaticky skrývat. Jedno z tlačítek vyvolá virtuální klávesnici, kterou oceníte pokaždé, když nemůžete (nebo nechcete) použít klávesnici fyzickou.

Pokud by se vám písmo zdá příliš malé, funkce přiblížení vám jej zvětší tak, aby se dala načtená stránka pohodlně přečíst. Výchozí stránka se skládá se samých seznamů na služby spojené s poskytováním multimediálního obsahu, viz obrázek. Instalační průvodce vám v jednom kroku nabídne dokonce k nainstalování Flash.

COMODO Internet Security Premium 4.1 CZOficiální stránka

Brouzdat po internetu bez ochrany v podobě antiviru (základní firewall v sobě Windows obsahují) by si už dnes po neustálém školení ze strany médií a odborníků netroufl snad nikdo. Jak si ale ze široké nabídky placených i freewarových programů vybrat? Unikátní produkt od společnosti Comodo vás zadarmo ochrání před viry i hackerskými útoky. Antivirus a firewall tvoří základní součásti bezpečnostního balíku. Zejména firewall sbírá jedno ocenění za druhým a vyhrává množství testů, kde často poráží placené produkty. Antimalwarový modul pak doslova zabije škodlivý proces ještě předtím, než stihne napáchat nějaké škody.

Defense+ chrání systémové soubory a zabraňuje malware, aby se vůbec nainstaloval. Obvykle jste to vy, kdo je postaven do role soudce, který rozhoduje, zda přístup programu na síť nebo do registru povolíte. Podezřelé aplikace COMODO Internet Security nejprve spouští v tzv. režimu sandbox, který funguje jako takové ohrádka, z níž není úniku. Po otestování se program spouští normálně.

V posledním vydání balíku od Comoda doznal právě sandbox menších vylepšení. Zrochu zvláštní mne připadá změna názvu neplacené edice z COMODO Internet Security Free na COMODO Internet Security Premium. Buď jak buď, napadá vás jiná firma, která by nabízela obdobnou sadu aplikací zadarmo?

Recenze starší verze: Comodo Internet Security: firewall s antivirem v jednom balení

OnTopReplica 2.9.3 CZOficiální stránka

Počínaje Windows Vista jste si mohli zvyknout na malé náhledy zobrazované po najetí ukazatelem myši na ikonu spuštěného programu na hlavním panelu. Napadlo vás někdy, k čemu by se dala tato funkce Aera využít? Představte si náhled, který se zobrazuje vždy nad ostatními aplikacemi. Proč v něm nesledovat například video? OnTopReplica takové okénko vytváří. V prvním kroku si zvolíte jakékoliv otevřené okno, a to se v náhledu ihned ukáže. V dalších krocích si můžete pohrát s velikostí náhledu a také vyříznout určitou oblast, takže třeba ořežete zbytečné prvky přehrávače a zbude vám jen samotný obraz videa.

Pravdou je, že kromě videa se moc dalších způsobů využití OnTopReplica nenabízí. Pokud vás nějaký napadne, podělte se o něj s námi v diskuzi pod článkem.

M3U Dropper 0.563 ENOficiální stránka

Pakliže vaši hudební kolekci spravujete (a přehráváte) pomocí katalogizačního software jako iTunes, nejspíš následující přeskočíte. Věřím však, že stále najde dost příznivců klasických playlistů. Jejich výrobu bez nutnosti zapnout přehrávač obstará jednoduchý nástroj M3U Dropper. Na okno s touto aplikací přetáhnete vybrané soubory a výsledek uložíte, M3U Dropper podporuje playlisty ve formátech M3U, M3U8, PLS a WPL. Když do programu vložíte větší množství skladeb, můžete je různými způsoby řadit, nebo naopak rozházet. Ze seznamu lze vybrat pouze ty písně, které obsahují určitý text.

M3U Dropper existuje i v nativní 64bitové verzi a nemusí se instalovat. V budoucnu chce autor vyřešit jeden drobný nedostatek, a to sice že na okno programu nemůžete přetahovat celé složky, ale jen soubory.

CreaWriter 1.0 ENOficiální stránka

Rozptylující prostředí nedovolí člověku koncentrovat se. Pokud píšete seminární práci, od které neustále něco odvádí vaši pozornost, výsledek vašeho snažení patrně nebude zrovna nejlepší. Teď se zkuste trochu zasnít – píšete do poloprůhledného textového pole, pozadí vévodí tapeta se západem slunce a z reproduktorů se ozývá uklidňující praskání hořícího dřeva. Pokud vás navozená atmosféra navnadila, dejte šanci textovému editoru CreaWriter. Obrázek na pozadí i přehrávaný zvuk si můžete přizpůsobit podle vlastních představ o relaxaci. Dokumenty program ukládá do univerzálního formátu RTF.

Vedle zdarma šiřitelné varianty autor poskytuje vylepšenou verzi programu lidem, kteří na vývoj přispěli jakoukoliv částkou. Za to jsou oceněni třeba automatickým ukládáním a počítadlem napsaných slov.

Google Chrome Backup ENOficiální stránka

Přestože webový prohlížeč Google Chrome umožňuje pracovat s více než jedním uživatelským profilem, sám vlastně žádného správce profilů neobsahuje. Lidský způsob, jak profily vytvářet, ukazuje Google Chrome Backup. Ano, primární funkcí této aplikace je záloha uživatelských dat uložených v prohlížeči. Zálohovaný profil můžete ochránit heslem, případně nastavíte kompresní poměr. Zálohou i obnovou dat vás provede srozumitelný průvodce, zde už chybí jen český překlad programu.

Vraťme se ale ke správě profilů – s Google Chrome Backup jedním klepnutím profil vytvoříte, dalším jej zase smažete. Z kontextové nabídky vyvolané klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonu profilu vytvoříte na ploše zástupce, který bude spouštět prohlížeč právě s oním profilem. Můžete tak používat kupříkladu „pracovní“ a „domácí“ verze Chrome, aniž by se sami sobě nějak pletly do cesty, dokonce je můžete mít obě spuštěné zároveň!

MMF24

Jedná o velmi užitečný nástroj, který by příznivci prohlížeče od Googlu neměli nechávat bez povšimnutí. Do karet mu nahrává také existence portable verze.

Další důležité a zajímavé novinky: