Hlavní navigace

Novinky: MetroViewer, AVG Anti-Virus Free Edition 2011, Game Fire a další

2. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

MetroViewer 1.1 CZOficiální stránka

Světem chytrých telefonů hýbe po dlouhé době opět Microsoft. Zařízení s očekávaným systémem Windows Phone 7 se budou chlubit originálním a na pohled velmi zajímavým grafickým prostředím, nazvaným Metro. Právě u něj se inspiroval autor jednoduchého prohlížeče obrázků, který se jinak nijak nevymyká zavedeným zvyklostem. Přípony grafických souborů s programem nelze asociovat, aspoň ne jednoduchým způsobem (tzn. zařídit vše jediným tlačítkem v nastavení aplikace), zbývá tak obrázky otevřít pomocí zabudované nabídky, případně prostou metodou táhni a pusť. Hezké grafické zpracování na motivy Metra je v tuto chvíli jedinou věcí, která vás k MetroViewer přitáhne.

AVG Anti-Virus Free Edition 2011 CZOficiální stránka

Po vydání nového ročníku placených bezpečnostních produktů se značkou AVG nám společnost AVG Technologies servíruje zdarma dostupnou a samozřejmě osekanou edici antiviru pod názvem AVG Anti-Virus Free Edition 2011. Předchozí generaci ještě scházel ročník v názvu, takže pro pořádek připomínám, že se jednalo verzi 9. K té letošní tedy přičtěte jedničku a zjistíte, že vlastně máte v rukou jubilejní vydání. První pohled odhalí lehký facelift, na druhý pohled budete mít asi problém další novinky najít. Více méně máme tu čest se stále stejným (ne nutně špatným!) programem, zapracovalo se aspoň na snížení nároků na počítač a na zlepšení detekčních schopností, výrobce zmiňuje zejména ochrannou technologii Cloud. Sami asi tušíte, odkud vítr vane.

Game Fire 1.0.26.0 ENOficiální stránka

Pro zlepšení plynulosti her si hráči obzvlášť v minulosti při nedostatku paměti a výpočetního výkonu vypomáhali vypínáním všech nepotřebných programů a služeb na pozadí. Vyprázdnění paměti sklízelo úspěchy jistojistě, i ulehčení procesoru se většinou zasloužilo na vyšším počtu snímků za vteřinu ve hře. U dnešních vícejádrových počítačů s gigabajty operační paměti většinou odpadá nutnost všechny ostatní programy před hraním vypnout, pokud se tomu stále vyhnout nemůžete, Game Fire vám situaci značně usnadní. Nastavíte v něm, které součásti a služby se mají ve Windows dočasně vypnout, poté vyžijete s jediným tlačítkem, jež tento herní profil spouští. Po ukončení herního profilu se vše vrátí do standardního stavu.

FileToFolder 2.0.5.0 ENOficiální stránka

Zvládnout organizaci množství dat znamená namáhavou ruční práci. Ruční v tom smyslu, že si poctivě naklikáte myší prázdné složky, ty pojmenujete a do nich pak přesunete soubory, případně další složky. Časově poměrně náročná a hlavně nudná práce vám naštěstí může být ušetřena. FileToFolder se primárně zaměřuje na video, filtr, kam se píší přípony, ale můžete vyplnit libovolnými jinými příponami. V Průzkumníku označte pár souborů, z místní nabídky zase vyberte položku „FileToFolder“. Pro každý soubor z výběru program vytvoří vlastní složku, do níž ho následně přesune. Příslušná položka se v nabídce souboru neobjeví, pokud jeho příponu nepřipíšete do filtru – u neznámých formátů FileToFolder předstírá, že je nezná.

Moo0 TransparentMenu 1.07 CZOficiální stránka

Nabídky ve Windows se řadí k většině systémových prvků, které si k obrazu svému bez patřičných nástrojů nepřizpůsobíte. Někdy by se přitom hodila průhlednost nabídek. Moo0 TransparentMenu vám nabídne víc. Průhlednost odstupňovaná po pěti procentech vám dovolí jít nejníže na 50 %. Díky tomuto rozumnému kroku ze strany autora se vám nestane, že by se nabídky zcela ztratili. Dále si program poradí se změnou barviček, avšak vlastní odstíny si nenamícháte, použít lze jen předpřipravená schémata. Těch naštěstí není málo, některý z „oblečků“ si určitě oblíbíte.

CS24

Windows 7 Boot Updater Alpha 8 ENOficiální stránka

Donedávna platilo, že změna animace zobrazené při spouštění počítače, tedy oblíbená kratochvíle nadšenců do tuningu systému, nebyla ve Windows 7 možná. Autor aplikace Windows 7 Boot Updater dokázal prolomit ledy, práce na ní však zdaleka neskončili, spolehlivost ještě nemůže být zaručena, takže se raději do žádných úprav nepouštějte bez zálohy a vědomí, že víte, co děláte. Na oficiální stránce najdete všechny důležité informace, například jak tento program spustíte také ve Windows Vista, takže se tam porozhlédněte po případných návodech a radách. Windows 7 Boot Updater jsem zařadil spíše pro zajímavost, nepříjemným faktem totiž zůstává, že se mi ho nepodařilo v českých Windows 7 vůbec spustit, což se časem doufejme spraví.

Další důležité novinky: