Hlavní navigace

Novinky: Mozilla Firefox, Fresh Download a další

27. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 3.0.3 CZ - Oficiální stránka - Recenze

Třetí generace oblíbeného internetového prohlížeče s názvem Mozilla Firefox přinesla mnoho vylepšení. Například inteligentní adresní řádek mění dosavadní zaběhlý způsob hledání v historii. Záložky jdou přidat pouhým klepnutím na jedno tlačítko, stejně jako jim jde přiřadit tagy (štítky, chcete-li) pro lepší organizaci. Zabezpečení bylo také viditelně zlepšeno, při vstupu na nebezpečnou stránku dostanete výstrahu, kterou nelze přehlédnout. Firefox dále nabízí v inovované formě správce stahování, správce doplňků, kterými lze aplikaci rozšířit a různé funkce, správce hesel, automatické aktualizace a ve Windows Vista dokonce spolupracuje s rodičovskou kontrolou.

Druhou plánovanou aktualizaci v rychlosti nahradila neplánovaně třetí, která opravila chybu ztráty všech uložených hesel (ve skutečnosti došlo pouze k jejich skrytí, faktem však zůstává, že jste byli připraveni o možnost je používat). Kromě toho vývojáři odstranili i další chybky, takže doporučujeme aktualizovat na nejnovější verzi.

Mozilla Thunderbird 2.0.0.17 CZ - Oficiální stránka

Druhá generace kvalitního poštovního klienta, také od Mozilly, tu s námi je již poměrně dlouho - poslední číslo v označení verze - 17 - označuje vysoký počet aktualizací. Nic to ale nemění na faktu, že Thunderbird 2 má stále úroveň. Jako každý správný pošťák podporuje vybírání emailové schránky prostřednictvím protokolů POP3 a IMAP. No nové zprávy vás upozorní hezké (a přizpůsobitelné) vysouvací okénko. S přidám účku by také neměl být problém, k dispozici máte přehledného průvodce. Mezi největší chloubu programu se řadí antispamové filtry, které se sami učí a po chvíli používání vychytávají nevyžádané zprávy takřka dokonale. V této verzi bylo opraveno několik chyb.

Mozilla Sunbird 0.9 CZ - Oficiální stránka

Pod značkou Mozilla tento týden vyšel ještě jeden program - a to sice Sunbird, kalendářová aplikace a správce času. Denní až měsíční zobrazení kalendáře skýtá různé možnosti přidávání úkolů a událostí. Konkurence v podobně webových aplikací typu Google Kalendář však dávají na Sunbird zapomenout (synchronizace s takovými službami však může fungovat, za pomoci nějakého rozšíření). Proto je daleko zajímavější volbou Lightning, jakožto Sunbird ve verzi rozšíření pro Thunderbird. Pokud používáte poštovního klienta, má kalendář daleko větší smysl, můžete tak spojit organizaci svého času s emaily. Aktuální Lightning 0.9 by měl být posledním zástupcem, v Thunderbirdu 3 bude totiž zabudovaný. Nová verze prošla citelnou optimalizací a vylepšením uživatelského rozhraní.

Microsoft Image Composite Editor EN - Oficiální stránka

Dobrých programů, kde se dá jednoduše a elegantně vytvořit z několika fotografií panorama je spíš jako šafránu a nově na veřejnost vypuštěný Microsoft Image Composite Editor tak trochu působí jako dar z nebes. Po prostém přetažení fotek do pracovní oblasti editoru dojde k analýze a automatickému uspořádání smíků, takže se nemusíte skoro o nic starat. Poté si vše doupravíte podle vašich představ a panorama vyexportujete do některého z nejznámějších formátů. Vysoké rozlišení není na obtíž, zpracovává se dosti svižně.

CCleaner 2.12.651 CZ - Oficiální stránka

Ve Windows se časem nahromadí nepotřebné soubory, které pouze zpomalují počítač. CCleaner většinu takových souborů odstraňuje, dokonce se podívá na zoubek i systémovému registru. Mezi jeho dodatečné schopnosti patří odinstalace programů a možnost zvolit si programy spouštěné po startu systému. Nová verze přidává podporu Google Chrome a opravuje různé chyby.

CCCP (Combined Community Codec Pack) 2008-09-21 EN - Oficiální stránka - Recenze

Velmi solidní sada různých kodeků, které jsou obvykle vyžadovány pro přehrávání videa. Kromě zmíněných potřebných kodeků si můžete při instalaci zvolit dva přehrávače - jednoduchý Media Player Classic Homecinema ze staré školy, nebo na funkce bohatší a vzhledově honosnější Zoom Player. Samotná instalace vám dá docela zajímavé možnosti nastavení - od asociace souborů po nastavení kodeků. S každou verzí dochází k aktualizaci součástí celé sady, tentokráte tomu není jinak. Rozhodně se tedy nenechte zmást názvem a CCCP neváhejte vyzkoušet (přestože oficiální stránka ladí do ruda ;-).

Fresh Download 8.10 EN - Oficiální stránka

Všichni ti, kdož z internetu častěji stahují různé soubory určitě uživí pokročilejšího správce stahování, který naproti tomu původnímu v prohlížeči obsahuje spoustu funkcí navíc. A to nemluvím o tom, že některé prohlížeče takového správce zcela postrádají. Fresh Download se řadí mezi ty lepší, zdarma dostupné kousky (v tomto případě se ale musíte nejprve zaregistrovat). Kromě obligátního pozastavení/navázání stahování a vizualizace využití sítě, umožňuje stahované soubory rozdělovat do složek podle kategorií. Nechybí ani plánovač, integrace do prohlížeče, integrovaný prohlížeč archívů ZIP a kontrola schránky pro případné odkazy. V této verzi autoři představují filtr pro seznam stahování.

CS24

MiniLyrics 6.0.3709 EN - Oficiální stránka

Určitě občas vyhledáváte text své oblíbené písničky, když si ji zrovna pouštíte. V tom případě dozajista oceníte MiniLyrics. Tenhle program dokáže spolupracovat s většinou více či méně známých přehrávačů a zobrazuje aktuální text. Na obrázku jej vidíte v kombinaci s přehrávačem Foobar2000. Poslední verze vylepšuje vzhled zobrazovaného textu a opravuje podporu Foobaru2000.