Hlavní navigace

Novinky: Opera 10.10, Mouse Extender 1.5, Printee 1.7.1 a další

28. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 10.10 CZ - Oficiální stránka

Norové přivedli do konečného stádia myšlenku sdílení souborů pomocí webového prohlížeče. Opera 10.10 obsahuje technologii nazvanou Unite, díky které se sdílení libovolných souborů stává hračkou i pro začátečníka. Pro přístup k této funkci potřebujete účet, s nímž se dostanete také k dalším službám od Opery. Po přihlášení si v postranním panelu zvolíte miniaplikace, které chcete využít a nainstalujete je. Vyjma zmiňovaného sdílení souborů tam naleznete například jednoduchého kecálka.

Nemá smysl si Unite popisovat nějak detailněji, neboť jsme se mu dostatečně věnovali v recenzi nové Opery. Jakkoliv vypadá novinka lákavě, zamysleme se nad tím, zda má dnes ještě nějaký smysl. Přeci jenom komunikaci, včetně odesílání souborů, zvládne běžný instant messenger. Velkou nevýhodou Unite je, že musíte mít Operu v okamžiku přenosu zapnutou, soubory se odesílají přímo z vašeho počítače, nikoliv ze serveru. Mezi současnými uživateli norského browseru si sdílení pravděpodobně využití najde, těžko ale přetáhne na svou stranu vyznavače konkurenčních prohlížečů. Jak to nakonec dopadne ale uvidíme v budoucnu.

Vývojáři rovněž usilovně pracují na Opeře 10.20, kde plánují oživit trochu zapomenuté widgety. Jak ukazuje první vývojové sestavení, ty mohou běžet zcela nezávisle na prohlížeči, tedy i když je vypnutý.

Recenze
: Opera 10.10 už není jen webový prohlížeč. Je to o sdílení dat.

Mouse Extender 1.5.0.1 EN - Oficiální stránka

Používáte někdy klepnutí prostředním tlačítkem myši? Pokud ne, naučte se jím, případně vlastní klávesovou zkratkou, spouštět rychlou nabídku s prográmkem Mouse Extender. Záleží jen na vás, jakým obsahem naplníte volnou přihrádku. Může jít program, složku, či o odkaz na webovou stránku - zkrátka cokoliv, co často otevíráte. Pokud chcete být opravdu systematičtí, nic vám nebrání si vedle panelu Main vytvořit další přihrádky a do nich vše rozdělit.

K rychlejší práci s počítačem přispějí taktéž tři tlačítka umístěná nad seznamem. První otevírá Ovládací panely, druhé restartuje PC a třetí jej vypne. Vypnutí doplňuje hibernace a režim spánku, pro všechny tři jmenované možnosti můžete nastavit prodlevu vykonání až jeden den. Mouse Extender k běhu vyžaduje nejnovější .NET Framework.

Printee for IE 1.7.1 EN - Oficiální stránka

Jestliže vlastníte tiskárnu, pravděpodobně si na ní občas vytisknete nějakou tu webovou stránku. Určitě vás netěší plýtvání inkoustu (nebo toneru) na obsah, který jednoduše nepotřebujete. To se týká kupříkladu také reklam a dalších prvků. Printee vaše problémy poměrně elegantně vyřeší. Předesílám, že bohužel funguje pouze v Internet Exploreru. Po instalaci se v nástrojové liště prohlížeče objeví zelené tlačítko, které vyvolá Printee. Pak zbývá jen vybrat tu správnou část stránky k tisku. V zeleně vybarveném obdélníku se nachází vybraná oblast, případně oblasti, pokud jich označíte víc.

xp-AntiSpy 3.97-2 CZ - Oficiální stránka

Idea německého autora Christiana Taubenheima byla poměrně jednoduchá: zakázat z jednoho místa některé systémové funkce. Nejvíc se obával, že některé komponenty mohou komunikovat se servery Microsoftu a předávat jim různé údaje. Za příklad dával krom jiných i službu Windows Update, potažmo automatické aktualizace, bez nichž bychom opravdu nedoporučovali být. Nakonec vytvořil nástroj xp-AntiSpy, který jeho ideu naplňuje mírou vrchovatou - pěkně z jednoho místa dovoluje usměrňovat dění pod povrchem systému.

Vy samozřejmě nemusíte zacházet tak daleko, že vypnete aktualizační systém, zakázáním některých jiných položek si však práci s Windows poměrně zpříjemníte. Jak si odvodíte z názvu, xp-AntiSpy autor naprogramoval na míru XP, přesto mají poslední verze zajištěnou kompatibilitu také s nejnovějšími Windows 7. Pokud některým položkám na seznamu nerozumíte, raději nastavení neměňte. Případně využijte přednastavených profilů.

CCleaner 2.26 CZ - Oficiální stránka

Jak vývojářský tým Piriform slíbil, tak činí. Mluvím o podpoře nových funkcí ve Windows 7, první z portfolia přišel na řadu známý čistič CCleaner. V jumplistu byste konečně měli najít zkratky k nejčastěji prováděným úlohám. Z nepochopitelných důvodů se však minimálně v mé instalaci Windows vůbec žádné úlohy nezobrazují. Naproti tomu zobrazení průběhu skenu a čištění v ikoně na hlavním panelu funguje dobře. O mnoho užitečněji nicméně působí nová volba u prohlížečů Firefox a Chrome - oba používají databázi SQLite, v níž časem dojde k vnitřní fragmentaci. Defragmentací se tak často velmi citelně zvýší výkon prohlížeče. A právě s tím se CCleaner naučil vypořádat. Jen pro pořádek připomínám, že Firefox 3.6 si již bude databázi defragmentovat sám.

Návod: CCleaner: udělejte si pořádek v počítači

CS24

FinalBurner Free 2.15.0.171 CZ - Oficiální stránka

Zájem o vypalování sice obecně upadá, autoři vypalovacích programů se ale stále snaží prodat svá dílka. Nebo je rozdávat zadarmo. FinalBurner určitě neprodá vzhled, už jen kvůli nepěknému banneru v horní části okna (v placené verzi se nenachází). Na druhou stranu vypálí data, hudbu a dokonce i video DVD. Vnitřní nástroj vám pomůže překódovat hudební CD do počítače, ještě tu máme možnost vytvořit u datových médií autorun. FinalBurner se nebojí ani zápisu na Blu-ray disky. Co chtít od zdarma dostupného produktu víc?

Další novinky, které byste neměli minout: