Hlavní navigace

Novinky: Opera 11 Alpha, ObjectDock 2.0, A-Patch a další

23. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

ERUNTgui 1.2.2 ENOficiální stránka

Od dob Windows 3.1 je s operačními systémy od Microsoftu neodmysleně spjat registr, byť se začal více využívat až později. Slouží v podstatě jako databáze pro ukládání většiny nastavení, což jej pasuje na nanejvýš důležitou součást systému. Nesprávný zásah do této databáze může v nejhorším případě Windows zcela znefunkčnit. Přesto rádi pokoušíme štěstí, když používáme různé čističe, které slibují odstranit nepotřebné a neplatné záznamy. Zanesený registr sice často na vlastní kůži poznáte zpomalením počítače, v horším případě zaplatíte nestabilitou a častými pády. V moderních Vistách či „Sedmičkách“ bychom se s těmi to problémy měli setkávat mnohem méně.

Občasná údržba nicméně neuškodí, než se však dáte do práce, raději s ERUNTgui registr zazálohujte. Jediným tlačítkem je pak kdykoliv snadno obnovíte. Pakliže chcete mít úplnou jistotu, zapněte automatické zálohování, které se provede po spuštění počítače. Nepřátelé instalačních programů mohou využít přenosnou edici ERUNTgui. V případě potíží se stažením využijte tento odkaz.

BImageStudio 1.1.1 ENOficiální stránka

Šikovných nástrojů pro práci s obrázky není nikdy dost, obzvláště když poskytují tolik příjemných funkcí zadarmo. Freewarové BImageStudio spustíte jak ve starých XP, tak v nejnovějších 64bitových Windows 7, což je jistě příjemná zpráva. Expert na hromadné operace s grafickými soubory se jeví jako dostatečně kvalifikovaný pracovník na změnu velikosti obrázků, vyberete si z předpřipravených rozlišení, nebo si určíte vlastní. Pokud to situace žádá, snímky ořeže, natočí, případně úplně převrátí, ať už horizontálně, či vertikálně. Pohraje si i se sytostí barev nebo kontrastem. Chystáte fotografie pro web? Označte je grafickým nebo prostým textovým vodoznakem a převeďte do vhodného formátu s požadovanou kompresí.

Pro pořádek ve složkách zadejte do BImageStudio vzor, podle kterého se budou obrázky přejmenovávat. Až skončíte s nastavováním, zmáčkněte tlačítko „Process“ v horní liště.

A-Patch 1.43 Build 9 CZOficiální stránka

Vydání balíku aplikací Windows Live Essentials 2011 oprávněně doprovodily povětšinou velké ovace. Kecálek Windows Live Messenger určitě zaujímá vedoucí místo nejznámějšího a nejdůležitějšího programu ze všech ostatních kolegů. Přes výbornou ovladatelnost a množství kvalitních funkcí bychom pár vad na jeho kráse našli. Do oka člověka doslova praští reklamní pruh v seznamu kontaktů, textová reklama v okně s konverzací se dá s trochou dobré vůle bez potíží ignorovat. Jestliže vám tyto prvky opravdu vadí, stáhněte si miniaturní A-Patch, který vás reklamy v komunikátoru od Microsoftu a dalších obtěžujících položek zbaví. A jako bonus vám umožní mít více spuštěných relací Windows Live Messengeru naráz.

Mohlo by vás zajímat
: Finální Windows Live Essentials 2011 je venku! Stahujte i v češtině

MyDefragPowerGUI 1.0.2 CZOficiální stránka

Udržet pevný disk v dobrém kondici tak, aby zběsile nešrotoval při hledání souborů na svých magnetických plotnách, ale aby měl data pěkně seřazená a – obrazně řečeno – hned po ruce, o to se starají defragmentační programy. Ten obsažený ve Windows funguje relativně dobře, ale najdeme efektivnější alternativy, které svou práci zvládnou lépe. MyDefragPowerGUI slouží jako grafická nadstavba pro MyDefrag defragmentační program, čímž vzniká velmi dobrá kombinace. Moderní jádro slibuje řadu možností, příliš často nevídáme možnost defragmentace stránkovacího souboru a registru Windows. Program si sám dokáže vyčistit počítač od nepotřebných souborů, k čemuž, mimochodem, lze díky zabudované podpoře využít CCleaner.

Optimalizaci a defragmentaci registru můžete, podobně jako další akce, naplánovat. Vyčištění prázdného místa na disku od neviditelných, dříve smazaných souborů a složek asi využijete méně, podobně jako spouštění programů před a po defragmentaci. Pokud máte ladění systému v krvi, nastavte defragmentaci během spořiče obrazovky. Vypínáním počítače po dokončení operace se vám MyDefragPowerGUI zavděčí spíš.

Opera 11 Alpha ENOficiální stránka

Norští vývojáři se rozhodli k docela významnému kroku, nástupcem prohlížeče Opera 10.6 se stane rovnou verze 11, nikoliv 10.7, jak se původně předpokládalo. První ukázková alfaverze nám bohužel novinek ukazuje minimum. Očekávaný výkonnostní nárůst, který se obecně očekává, už nikoho nepřekvapí. Osobně si stále kladu otázku, zde ještě někoho tyto zprávy vůbec zajímají. Z dalších kroků zajišťujících lepší podporu nových webových technologií (zejména HTML5) radost mít můžeme, i když se v posledních měsících jedná o povinnou položku na seznamu novinek v každém prohlížeči, čili nejde o nic nečekaného. Příjemně naopak překvapí instalační program, když vás nechá vybrat, zda chcete Operu nainstalovat standardně do počítače, nebo na výměnný disk.

Hlavním tahákem již jedenácté generace prohlížeče z Norska budou bezesporu rozšíření, kterými jej doplníte o další funkce. Jako stavební kameny poslouží otevřené technologie HTML5, CSS a JavaScript. Správně vám to připomíná Google Chrome, pro něhož se rozšíření tvoří také těmito technologiemi. Pokud se nemýlím, doplňky pro Firefox ani tentokrát nenajdou úplného přemožitele, protože ty dokáží browser modifikovat mnohem více. Na druhou stranu pro Operu vytvoříte doplněk snáze a bude přitom kompatibilnější (tzn. nepřestane fungovat po větší aktualizaci prohlížeče). Kromě výše uvedeného si na nás vývojáři nachystali zapínání pluginů (Flash) na požádání a lištu pro e-maily a záložky.

MMF24

ObjectDock 2.0 ENOficiální stránka

Diskuze o tom, jestli se Windows začínají podobat konkurenčnímu Macu, se naplno rozjely po vydání úspěšných Windows 7. Dobře přijímaný hlavní panel se podle mnohých přiblížil známé liště v Macu. Pokud vám tato „ubohá“ kopie nestačí, kopii takřka dokonalou do Windows dostanete díky aplikaci ObjectDock. Hlavní panel zůstane na svém místě, dokud jej nevypnete v nastavení. Ten, ostatně, stejně ztratí smyl, protože lišta ObjectDock ho plně nahradí. Připínají se na ni programy, stejně jako na zmíněný panel ve Windows 7, běžící aplikace od neaktivních rozpoznáte také. Další ikony, jak můžete vidět na obrázku níže, patří jakýmsi „widgetům“, jejichž užitečnost musí každý zhodnostit sám. Pokud vás nezaujmou informace o počasí, možná oceníte hodiny nebo vyhledávání v internetu. ObjectDock je kompatibilní i se staršími Windows XP.

Další důležité novinky: