Hlavní navigace

Novinky: Opera 12.50 alfa, Digsby build 92, KMPlayer 3.3 a další

13. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 12.50 alfa CZ32bitová/64bitová

První ukázku z další připravované verze Opery si nemůžeme schovávat pro sebe. Kódové označení pokračovatele dvanácté řady navazuje na tradici pojmenovávání jednotlivých vydání podle ryb. Marlin toho o sobě bohužel mnoho neprozradil. Prozatím netušíme, co si pro nás vývojáři chystají za funkce, raná ukázka obsahuje prakticky pouze technologická vylepšení. Clipboard API má do prohlížeče přinést více než obyčejné kopírování obsahu. Zde jde především o to, že někdy potřebujeme kopírovat prostý text, zatímco jindy se hodí formátování zachovat.

Specifikace tedy určuje běžné operace jako kopírování nebo vkládání tak, aby s daty bylo možné pracovat, jak to žádá situace. V podstatě se snaží zachovat kompatibilitu mezi zdrojem a cílem. Jednoduše řečeno, snad nás už nečekají žádné problémy s kopírováním na webu. Očekávejte také další vylepšení podpory webových standardů.

 

CDBurnerXP 4.5 beta CZOficiální stránka

Vypalování skoro zemřelo, avšak vývojáři většiny nástrojů boj s budoucností stále nevzdali. Pokud dáváte stříbrným kotoučům přednost před flash disky a jinými přenosnými úložišti, můžete se obrátit rovněž na CDBurnerXP. Ten se stále připomíná jako jeho vzor, a sice starší verze populárního Nera. Nelze přitom říct, že by v tomto ohledu úplně selhal. Aktuálně si můžete stáhnout ochutnávku nové řady, která rozšiřuje podporu souborového systému UDF. Aplikace konečně nativně podporuje přehrávání hudebních souborů ve formátu FLAC a vývojáři se odhodlali přestat používat knihovny Numedia Soft.

To pro nás znamená vyřešení některých problémů, mj. nedetekování mechaniky, stoprocentní vytížení procesoru při vypalování a jiné technické zádrhely. Tento krok by měl současně snížit čas potřebný ke spouštění aplikace.

 

Digsby build 92 ENOficiální stránka

Více než rok uplynul od akvizice vývojového týmu stojícího za Digsbym. Koupila ho sociální síť Tagged. Lidé byli integrováni a práce na výborném komunikátoru byly pozastaveny. Projekt do této chvíle oficiálně neumřel, ale ani se nikam neposunul. Po dlouhém setrvání ve stavu vegetace ale ještě jedna verze vyšla. Ta nepřináší nové funkce, „nečekaně“ pouze opravuje připojení k Facebooku. Jak jste asi pochopili, budoucnost projektu nevyhlíží zrovna nadějně. Protože se nový vlastník na dalším vývoji sociální chobotničky podílet nehodlá, učiní alespoň jeden logický krok. Brzy uvolní zdrojové kódy, takže komunita bude mít šanci projekt dále rozvíjet.

 

Přiloží ale někdo ruku k dílu? Na to si budeme počkat. Každopádně by byla škoda, kdyby Digsby zemřel. S tím souvisí další jasná věc: vše, co se dříve ukládalo do cloudu, na servery provozovatele služby, se nyní bude ukládat pouze lokálně. Uvolnění zdrojových kódů nepřežije widget pro webové stránky.

 

KMPlayer 3.3 CZOficiální stránka

Jeden z nejzajímavějších přehrávačů posledních let se má stále k světu. Přehraje prakticky libovolný multimediální soubor, za což vděčí vlastní sadě kodeků. S nastavením různých filtrů si můžete hrát celé hodiny. Třetí menší aktualizace třetí řady korejského přehrávače se nese ve znamení drobnějších novinek. Kupodivu se v KMPlayeru objevilo hledávání na internetu. Těžko říct, k čemu je to dobré. Podpora přehrávání disků Blu-ray v dnešní době také nikoho nevytrhne, někoho snad potěší alespoň správné fungování titulků ve formátu XSUB pro video v AVI. Vývojáři jinak opravili několik chyb a přidali pár kodeků.

 

Uniblue Powersuite Lite 2013 ENOficiální stránka

Zájemci o optimalizaci by měli na moment zbystřit. Určitě vás bude zajímat další sada nástrojů na zrychlení počítače. Uniblue Powersuite na to jde podobně jako jiní. Řada 2013 odhaluje kompletně předělané uživatelské prostředí, kterým chce zaujmout jak začátečníky, tak experty. Zdarma můžete používat pouze omezenou edici, což ale není nic neobvyklého. Systémové optimalizace nepřekvapivě zasahují do některých nastavení Windows, sahají na méně důležité služby, čistí registr a aktualizují ovladače. Práce s diskem spočívá v defragmentaci a vymazání nepotřebných souborů. Tyto funkce ale bez uhrazení poplatku použít nemůžete, tady hranice obvyklého končí.

Aplikace má dokonce urychlovat spuštění programů. Uniblue Powersuite Lite 2013 představuje běžný nástroj na optimalizaci počítače, ovšem s docela pěkný uživatelským prostředím. Jen je mnohem osekanější než jeho neplacená konkurence, kam spadá především IObit Advanced SystemCare.

 

RecImg Manager 1.0 ENOficiální stránka

Windows 8 se blíží a firma SlimWare Utilities pro ně v uplynulých dnech vydala parádní nástroj na zálohování. Ten se hodí, zvlášť pokud již nyní pracujete s některou z testovacích verzí operačního systému. Program vám zajistí pravidelné zálohování základních systémových souborů a nainstalovaných aplikací. V případě potřeby tato data obnovíte ze zálohy, osobní soubory přitom zůstanou nedotčeny, s nimi se celou dobu vůbec neoperuje. Uložená data díky tomu nedosahují přehnaných objemů a vejdou se klidně na úložiště v tabletu. RecImg Manager tedy přichází s výborným nápadem, myšlenku podtrhuje skvělé provedení.

Nástroj se příjemně ovládá, je jednoduchý a lze s ním pracovat i na dotekové obrazovce. Pakliže chcete, zálohu přirozeně můžete uložit na externí úložiště.

CS24

 

Další důležité novinky: