Hlavní navigace

Novinky: Partition Wizard Edition 7, Free File Wiper a další

16. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Free File Wiper 0.7 ENOficiální stránka

Mazání souborů je celkem zábava, jen Windows nedonutíte smazat je permanentně. Buď se přemístí do Koše, nebo se rovnou odstraní, jenže ne zrovna dokonale. S jistými nástroji data docela snadno obnovíte, pokud na jejich místo systém už neuložil jiné soubory. Dokud ale tímto způsobem Windows odstraněná data fyzicky nepřepíšou, můžete je obnovit. To znamená, že je obnoví i kdokoliv jiný. Co když si to ale nepřejete? Dokonalou skartaci vám nabídne alespoň nástroj od třetí strany. Free File Wiper se neinstaluje, takže jej akorát umisťte do libovolné složky. Po prvním spuštění se integruje do kontextové nabídky „Odeslat“.

Buď se tedy nežádoucího obsahu zbavte touto cestou (postup funguje i když Free File Wiper neběží na pozadí), anebo jej nechte spuštěný a věci k trvalému odstranění přetahujte do plovoucí ikony na ploše. Cestovat s ní lze po celé obrazovce, zástupce se drží nad ostatními okny, takže je kdykoliv k dispozici. Čím tvrdší mazací algoritmus zvolíte, tím déle bude akce trvat, zato budete mít větší jistotu, že už data nikdo neobnoví. Program vyžaduje .NET Framework 2.0 nebo novější.

Unpack Monitor 2.4 ENOficiální stránka

Kolikrát člověk za den rozbalí nějaký ten archiv? Občas bychom si za neustálé klikání zasloužili medaili. Přitom stačí tak málo, abychom si zbytečnou práci ušetřili. Ostatně, co jiného s archivem plánujeme udělat? V devadesáti procentech případů ho prostě rozbalíme. Na to existuje povedený nástroj. Unpack Monitor vybalí všechen obsah z archivů, které umístíte do vybraného adresáře. Složek může být i víc. Jakmile do některé přesunete archiv, automaticky se spustí rozbalování. Podporovaných typů není mnoho, přesto budou stačit v drtivé většině situací. RAR a ZIP tvoří základ, který doplňuje také 7ZIP a ISO. Po dokončení akce se zdrojový soubor může volitelně smazat.

Aplikaci vnutíte dokonce i cestu pro textový dokument s heslem ke chráněným archivům. Sama se umí sympaticky zaktualizovat. Možná vám přijdou k ruce předvolby k vypnutí nebo restartu počítače po rozbalení.

Bandizip 1.0.2 ENOficiální stránka

Trh s komprimačními nástroji je přeplněný, máme tu sharewarové legendy jako WinRAR, pak zase zdarma dostupné populární alternativy jako 7-Zip. Výše uvedený Unpack Monitor je na rozdíl od těchto aplikací jednoúčelovým nástrojem. Bandizip můžete zkusit, pokud vás už 7-Zip nudí. Pravda je, že si moc nepolepšíte, protože jde o veskrze průměrný produkt, který dovede vytvářet a rozbalovat archivy. Tvůrci se chlubí alespoň podporou Unicode, díky čemuž se neanglické znaky v názvech zabalených souborů zobrazí správně. Na druhou stranu podporuje dostatečný počet formátů a při vytváření archivů nebudete postrádat možnosti rozdělení nebo zaheslování. Samorozbalovací archivy Bandizip rovněž svede udělat.

Jednu jeho vlastnost ostatní přece jenom nemají, v kontextové nabídce archivu uvidíte náhled obsahu.

Partition Wizard Home Edition 7.0 ENOficiální stránka

Od manipulace se soubory si zatím tak docela neodpočneme. Díky své užitečnosti to Partition Wizard Home Edition jistě rádi odpustíte. Výkonný nástroj pro správu disků a diskových oddílů můžete používat doma, nekomerčně zcela zdarma. Právě proto mu věnujte pozornost, jak bývají podobné nástroje osekané, tento překvapivě obsahuje snad všechny funkce, které bychom si mohli vůbec přát. Podporuje Windows 2000 a novější a disková RAID pole. Oddíly maže, vytváří a mění jejich velikost. Někdy přijde vhod konverze souborového systému FAT na modernější NTFS. Není ani problém zkopírovat celý oddíl (nebo disk) jinam, program to zvládne a vy ani nebudete muset přeinstalovat Windows.

V případě potřeby můžete spustit test kontroly povrchu disku, případně opravit sektor MBR. Nastavení primárního nebo logického oddílu Partition Wizard Home Edition zvládne také.

Sleep Preventer 1.2 ENOficiální stránka

Minulý týden jsme si představili miniaturní software, které dokázal (skoro pokaždé) zabránit nechtěnému restartu počítače. Sleep Preventer slouží k dost podobnému účelu, oba nástroje byste docela snadno zaměnili. Hlavním údělem dnešního adepta je zabránit přechodu počítače do režimu spánku, respektive hibernace. Současně zabrání ztmavení displeje a spuštění spořiče obrazovky. Můžete zde nastavit, jak dlouho se má akcím program pokoušet zabraňovat a pak potvrďte tlačítkem Prevent Sleep, které se změní na Preventing Sleep.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

DeskDuster 2.01.03 ENOficiální stránka

Jistě jste i vy strávili aspoň jednou v životě hodiny hledáním vhodných pozadí na plochu. Pakliže podobně důkladné průzkumy po internetu provádíte častěji, těžko jste pak nadšení tím, jak vám ikony zasypou celou plochu a estetiku pošlou na dovolenou. DeskDuster může rozhodovat o tom, jak dlouho bude „dovolená“ trvat. Vystačí si s málem, vlastně mu stačí pouze časový limit. Po jeho uplynutí ikony skryje a vy se zase budete moci těšit z krásného pozadí. Samozřejmě, pořád hrozí, že vám bude na obrazovce překážet nějaké to okno, avšak i s tím si DeskDuster poradí. Po zaškrtnutí jediného možného políčka v hlavním okně program po dosažení časového limitu minimalizuje všechna okna. Ruční skrytí provedete z kontextové nabídky aplikace.

CS24