Hlavní navigace

Novinky: PDFCreator, VirtualBox, Sweet Home 3D a další

12. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sweet Home 3D 1.8 CZ - Oficiální stránka

Tento program si bezpochyby oblíbí všichni začínající architekti i ti, kdo plánují přestavbu bytových interiérů. Sweet Home 3D je volně šiřitelná aplikace se snadným ovládáním, díky které si snadno navrhnete rozmístění nábytku v jednotlivých místnostech. Návrh se prováděn ve 2D prostředí a k dispozici je také přehledný náhled v 3D zobrazení. Program obsahuje docela rozsáhlou databázi nábytku, kterou je možné rozšířit stažením dalších modelů z internetu, případně vytvořením vlastních. Program je lokalizován do češtiny.

VirtualBox 2.2.0 CZ - Oficiální stránka

Tento vizualizační nástroj jistě není potřeba dlouze představovat. V době, kdy je virtualizace díky výkonným počítačům doslova módním trendem, by byla škoda nevyužít možností, které tyto nástroje nabízí. Díky VirtualBoxu můžete bezpečně na virtuální počítač nainstalovat testovací verzi nějakého programu nebo operačního systému, případně provádět v systému různé experimenty, aniž by hrozila ztráta dat.

Nová verze podporuje také 3D akceleraci přes OpenGL pro linuxové systémy a zvyšuje podporu paměti pro 64bitové virtuální stroje na 16 GB. Kolega z redakce si například velmi pochvaloval plynulý běh rozhraní Compiz Fusion ve Windows Vista. VirtualBox 2.2.0 je dostupný v češtině a pro všechny hlavní platformy.

HWiNFO32 2.39 EN - Oficiální stránka

Minulý týden jsme vám nabídli článek zabývající se testováním výkonu, HWiNFO32 však ve výčtu programu chyběl, což je určitě škoda. Jde totiž o šikovný diagnostický program, který zobrazí detailní informace o hardwaru nacházejícím se ve vašem počítači. Dokáže změřit výkon procesoru, paměti a pevného disku a v neposlední řadě nabízí také monitorování teploty a elektrického napětí. Samozřejmostí jsou pak také široké možnosti pro export informací. Program existuje také ve verzi pro DOS, v tomto případě je však placený. Někoho sice může odradit absence české lokalizace, ta však u tohoto typu programů rozhodně není příliš potřeba.

VLC media player 0.99 CZ - Oficiální stránka

Pokud jste stále nepřišli na chuť zabudovanému přehrávači Windows Media Player, nabízíme vám alternativu v podobě tohoto jednoduchého, přesto na funkce bohatého VLC media playeru. Ten se dočkal nové verze 0.99 a kromě standardních audio a video formátů si poradí také se streamovaným videem nebo DVD. Nemusíte tak shánět speciální, často placené DVD přehrávače. Program je nenáročný na výkon a hodí se proto i pro méně výkonné počítače nebo netbooky.

PDFCreator 0.98 CZ - Oficiální stránka

PDFCreator je velmi oblíbený bezplatný program pro snadné vytváření souborů ve formátu PDF. Původní snaha Microsoftu zahrnout podporu PDF přímo do svého kancelářského balíku Office byla ze strany regulačních orgánu sabotována, proto si uživatelé museli najít jinou cestu, jak převod do tohoto univerzálního formátu realizovat.

Placené řešení společnosti Adobe není v mnoha případech řešením, což je zřejmě také důvod, proč si tento volně šiřitelný program získal vysokou popularitu mezi uživateli. Nabízí snadnou instalaci, široké možnosti nastavení parametrů, vysokou rychlost i řadu šikovných funkcí, jako je například spojování dokumentů. Do PDF lze převést prakticky jakýkoliv dokument a rozhodně potěší také česká lokalizace.

SpywareBlaster 4.2 EN - Oficiální stránka

Nové verze se dočkal také bezpečností program SpywareBlaster, který se od běžných antispywarů poněkud odlišuje. Jeho úkolem totiž není prohledávání počítače a likvidace špionážních programů, ale spíše zabránění, aby se takový program v systému vůbec usadil. Funguje tedy jako bezpečnostní štít při surfování na internetu. V rozsáhlé databázi spyware, která je pravidelně aktualizována, si vyberete, proti čemu vás má program chránit a ochranu aktivujete. Podporované jsou dva nejrozšířenější internetové prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox.

Vuze 4.2.0.2 CZ - Oficiální stránka

Žijeme v době Rapidsharu a torrentů. Přestože je mnoho obsahu, který je prostřednictvím těchto kanálů sdílen, nelegální, existují situace, kdy je šíření prostřednictvím torrentů více než ideální. Zjistil to například písničkář Jaromír Nohavica, který nedávno právě touto cestou mezi fanoušky začal rozšířil své nově vydané a bezplatné DVD. A cestou distribuce legálního obsahu se v podstatě vydává i program Vuze, který budete znát spíše pod jeho starším názvem Azureus.

CS24

Od ostatních programů, které nabízejí pouze běžné stahování prostřednictvím torrentů, nabízí Vuze mnohem více. Jde v podstatě o rozsáhlou platformu, která nabízí sdílení nejrůznějšího obsahu, od videí ve vysokém rozlišení až po demoverze počítačových her. Ideálně poslouží například pro vyhledávání nejnovějších filmových trailerů, které můžete ihned po stažení přímo v programu přehrát. Lokalizace je poněkud zmatená, některé texty jsou česky, jiné v angličtině. Pokud dokážete tento nešvar překousnout, podobně jako občasné zpomalené reakce, naleznete ve Vuze výborného pomocníka, který rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení.


Další novinky, které byste neměli minout: