Hlavní navigace

Novinky: Picasa 3.5, ViGlance, SpeedyFox a další

26. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Picasa 3.5 EN - Oficiální stránka

Úspěch správce fotografií Picasa nelze popřít. Zadarmo přinesl spoustu zajímavých funkcí, které pomohly zvládnout tuny digitálních fotek a obrázků. Ty můžete upravit pomocí pár jednoduchých nástrojů a poté třeba nahrát do služby Webová alba programu Picasa.

Nová Picasa 3.5 vám pomůže se výrazně lépe orientovat v rozsáhlých galeriích, neboť dovede rozpoznat tváře jednotlivých osob. V postranním panelu se objevila položka "People", kde každému člověku buď přiřadíte jméno, nebo jej ze seznamu úplně vyškrtnete. Bohužel celý proces skenování fotografií trvá až příliš dlouho, a to nemusíte mít zrovna nejrozsáhlejší sbírku. Nakonec ale si můžete prohlížet snímky pouze s určitými lidmi.

Google nadále pokračuje v duchu myšlenky propojit všechno se vším, díky čemuž můžete k fotografiím přiřadit místo jejich pořízení. Dříve se to řešilo skrze Google Earth, teď už tuto aplikaci mít nainstalovanou nemusíte, protože Picasa využívá Google mapy. Došlo na přepracování importu, během kterého se například obrázky mohou rovnou nahrát na web.

Prozatím vyšla pouze anglická verze. Při pokusu stáhnout ji z oficiální stránky můžete narazit na problém, že vám Google nabídne starší vydání. V takovém případě využijte tento přímý odkaz na stažení.

Návod: Základní úpravy fotek v Google Picasa

ViGlance Build 1194 EN - Oficiální stránka

Ne všichni okamžitě zahodí svá XP do koše a přejdou na nová Windows 7. Jestliže se vám na novém systému zamlouvá přepracovaný hlavní panel, nainstalujte si do XP prográmek ViGlance. Přirozeně nečekejte kompletně stejnou funkcionalitu. Aplikace si například k panelu připnete, zatímco náhledy na okna nejsou živé, jen statické. Tlačítko Start nahrazuje známé logo Windows, panelu dále nechybí různé animace, ani průhlednost.

Oznamovací oblast a nabídku rychlé spuštění nechává ViGlance nedotčenou. Optimalizace se zdá být na slušné úrovni, protože systém nějak moc nezatěžuje. Ideální je tento program použít s dalším produktem od stejného autora, nazvaným ViStart. Tím si do XP přenesete také nabídku "Start" z novějších Windows.

Čtěte také: Proměna Visty na Windows 7
Mohlo by vás zajímat: 5x na téma: Jak se ve Vistě přiblížit k Windows 7

SpeedyFox 1.2 EN - Oficiální stránka

Firefox 3 začal ukládat uživatelská data do souborů vytvářených databázovou knihovnou SQLite. Díky tomu se mimo jiné výrazně zrychlila práce s rozsáhlou knihovnou záložek a zejména s historií. Bohužel pokud ohnivou lišku používáte často a dlouho, můžete časem zaznamenat zpomalení aplikace. To způsobuje vnitřní fragmentace v databázi. Fragmentaci přirozeně vyléčí defragmentace, naštěstí na sebe vznik toho správného nástroje nenechal dlouho čekat.

SpeedyFox svůj účel plní dokonale. Ujistěte se, že máte Firefox vypnutý, poté spusťte program a vyberte uživatelský profil. Běžný uživatel by na svém počítači neměl najít více než jeden, obvykle pojmenovaný "default", viz obrázek. Pak můžete provést defragmentaci databáze. Bohudík si již chystaný Firefox 3.6 bude databázi optimalizovat sám.

Mozilla Thunderbird 3.0 Beta 4 CZ - Oficiální stránka

Poštovní klient Postbox se nejprve tvářil, že z něj vyroste vážná konkurence pro Thunderbird, na němž vývojáři prvního jmenovaného svůj produkt postavili. Nakonec se však ukázalo, že Postbox nebude distribuován zadarmo, čili pro Thunderbird není přímou hrozbou.

Naše pozornost se tedy opět obrací k léty prověřené značce Mozilla. Vývoj třetí generace nabral pořádné zpoždění, naštěstí už nás však žádné další bety nečekají, jen RC a nakonec ostrá verze. Tentokrát si pro nás vývojáři nachystali značně zdokonalené vyhledávání. Výsledky se zobrazují ve velmi pěkné a přehledné podobě, možnosti filtrování jsou široké. Na první pohled vás upoutá přeorganizovaná nástrojová lišta a nový průvodce pro přidání e-mailového účtu.

Aktuální betaverze Thunderbirdu se i přes mnohá vylepšení potýká s několika nepříjemnými chybami, takže pro každodenní použití raději zvolte stabilní vydání.

Čtete takéPoštovní klient Thunderbird 3: přehled novinek
Mohlo by vás zajímat: Vše o elektronické poště a kecálcích

VistaSwitcher 1.0.2 EN - Oficiální stránka

Nabídka objevující se na povel klávesové zkratky Alt + Tab sice ve Windows Vista doznala vylepšení, přesto existuje přehlednější alternativa. Neberu teď v potaz na pohled efektní 3D náhled na okna, protože o jeho použitelnosti by se dalo přinejmenším diskutovat. VistaSwitcher tedy cílí jednak na uživatele XP, za druhé na příznivce klasické nabídky Alt + Tab v novějších systémech, kterým 3D náhled nevyhovuje.

VistaSwitcher jde na věc jednoduše - vedle velkého zobrazuje seznam otevřených oken. Na každou položku můžete klepnout pravým tlačítkem a vybrat si z nabídky akcí, například maximalizovat okno, či ukončit proces. Reaguje skoro až obdivuhodně rychle a neužírá skoro nic ze systémových prostředků.

COMODO System Cleaner 2.0.111095.7 EN - Oficiální stránka

Balík aplikací COMODO System Cleaner prošel časem poměrně razantními změnami. V novém uživatelském rozhraní, ač se dle mého názoru po stránce grafické příliš nepovedlo, se zorientujete snadněji. Nejhlavnějšími pomocníky jsou čističe registrů, nepotřebných souborů (např. koš a adresáře s dočasnými soubory) a soukromých údajů (např. historie v prohlížečích, atp.).

Bezpečnost při pročesávání registrů zajišťuje záloha; počítač se po vyčištění restartuje a pokud nastane nějaký problém, obnoví COMODO System Cleaner data ze zálohy. Obdobně funguje odstraňování dočasných souborů ze systémových složek. Díky dalším nástrojům můžete také spravovat položky po spuštění, smazat uzamčené soubory, popřípadě se trochu povrtat v systémovém nastavení.

CS24

COMODO System Cleaner oficiálně podporuje Windows 7, včetně 64bitových edicí.

Další novinky, které byste neměli minout: