Hlavní navigace

Novinky: Rainmeter 2.0, Messenger Plus! 5, RockMelt a další

12. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rainmeter 2.0 ENOficiální stránka

Ve Windows Vista se Microsoft chytil myšlenky widgetů, samostatných miniaplikací žijících vlastní životem na pracovní ploše. Prvotní pojetí se ale nezalíbilo každému, takže ukotvení do postranního panelu vzalo ve Windows 7 za své a widgety zde začaly žít samostatněji. Přesto v jádru jednoduchý systém nemusí každému stačit, náročnější jedinci se mohou ohlédnout Rainmeteru. Podobně jednoduchý ekosystém ve výsledku působí komplexněji a mocněji. Samotné miniaplikace se ve funkčnosti příliš neliší od těch ve Windows, ukazují datum a čas, aktuální vytížení procesoru a paměti, případně stahují novinky z vaší oblíbené stránky. Na první pohled ovšem prozradí, že patří do jedné sady. Sladěný vzhled všech aktivovaných modulů působí elegantněji než pestrobarevné a různě velké výtvory pro Windows od několikerých vývojářů.

Rainmeter nedávno došel do stádia, které jej posunuje o pár úrovní výše. Z technického hlediska mu nemám co vytknout. Existuje 32bitová i 64bitová verze, obě sloučené do jednoho instalačního programu. Plně nastavitelný vzhled dává kreativním lidem příležitost vyřádit, na internetu se válí tucty zajímavých oblečků ke stažení. I dostupných zásuvných modulů je dost. U každé miniaplikace si můžete zvlášť vybrat, zda se má v blízkosti ukazatele myši skrýt – či zda má klikání projít skrze něj na plochu. Rainmeter k radosti mnoha běží i ve starých ikspéčkách.

System Restore Manager 2.0 ENOficiální stránka

Nepovedená aktualizace může způsobit podivné chování a nestabilitu systému. Zásluhu někdy aktualizačním přeberou programy nebo zásahy aplikací do systému. Pro tyto případy Microsoft ve svých operačních systémech zavedl ukládání záchranných bodů. Přesněji řečeno Bodů obnovení. Tyto body reprezentují starší konfiguraci Windows, např. ještě bez aktualizací. Windows 7 si standardně body obnovení vytváří každých 24 hodin a používají pro ně maximálně 5 % z dostupné diskové kapacity. System Restore Manager 2.0 je snadno dosažitelný správce, jehož prostřednictvím můžete mazat staré body obnovení, obnovovat je a také vytvářet nové. Poslední jmenovaná funkce dle mého názoru potěší nejvíc. Když se chystáte do experimentování, jednoduše si uložíte aktuální stav počítače a v případě potřeby uvedete systém zpět do předchozí nastavení. V 64bitových Windows 7 mi program nedokázal zjistit tři hodnoty související s velikostí a zaplněním pevného disku, jinak podle všeho pracuje správně.

Messenger Plus! 5.01.706 ENOficiální stránka

Způsobů, jak upravit chování kecálka Windows Live Messenger není mnoho, nadstavbová aplikace Messenger Plus! zůstává jednou z mála a teprve odnedávna podporuje nejnovější Live Messenger 2011. Jestliže Microsoft vybavil své dítko jednoduchými motivy vzhledu, Messenger Plus! jde v oblasti změny vizáže pořádně do hloubky a změní program k nepoznání. Jen se musíte prodrat velkou webovou galerií oblečků a najít ten správný. Vyhledávání v historii chatů lze přímo v prohlížeči historie – a že to díky indexaci docela fičí. Pokud se rádi přehrabujete starými konverzacemi, potěší vás možnost online archivace. K dispozici jsou v celkovém součtu desítky až stovky drobných i větších úprav, které váš instant messenger dokonale uzpůsobí vašim potřebám. K nejzajímavějším funkcím patří bezesporu plovoucí kontakty, které zůstávají na ploše po zavření hlavního okna. Díky správci statusů můžete ukládat a používat starší stavové zprávy. Jistá klávesová zkratka zase celý komunikační program skryje, takže odpadají starosti s nechtěnými slídili za vašimi zády.

Messenger Plus! vychází vstříc těm, kdož vlastní více než jeden účet ve službě Live a rádi by chatovali z několika účtů naráz. Pakliže se vám zdá počet funkcí nízký, můžete si do programu dokonce nahrát skripty, které funkcionalitu ještě rozšíří. Je až s podivem, že za takto mocný nástroj nemusíte zaplatit ani korunu.

RockMelt CZ/ENOficiální stránka

Prohlížeč, který bez účtu na Facebooku nespustíte. Takový je RockMelt a je myslím jasné, že příznivci sociálních sítí by si jej měli všimnout, zatímco nepřátelé pro změnu obloukem vyhnout. Při prvním spuštění vás vyzve k zadání přihlašovacích údajů na Facebook – pokud vyhovíte, těšte se na maximálně sociální brouzdání. Provázanost s největší sociální sítí na světě snad lepší být nemůže. Levou stranu lemuje lišta, v níž se zobrazují vaši přátelé. Na prvním místě ti se zelenou tečkou, což neznamená nic jiného, než že s nimi lze okamžitě navázat kontakt prostřednictvím chatu. Nemusíte pro to chodit na stránku www.facebook.com, vývojáři RockMeltu vytvořili pro většinu funkcí vlastní uživatelské prostředí. V rámci prohlížeče – nikoliv webové stránky – se dá pohodlně chatovat i prohlížet novinky a příspěvky na zdech vašich známých. Sdílení zajímavého obsahu probíhá tím nejjednodušším způsobem, kdy uchopíte objekt (třeba obrázek) a přesunete jej na avatara v levém sloupku. Možností je ale víc.

Sociální prohlížeč se kolegovi Google Chrome nepodobá žádnou shodou okolností, staví totiž na jeho zdrojových kódech (resp. na zdrojovém kódu open source projektu Chromium, na němž zase zakládá Google své Chrome). Díky tomu přebírá RockMelt i lokalizace do jiných jazyků, takže si češtinu může zapnout každý. Bohužel funkce přidané vývojovým týmem stojícím za tímto prohlížečem nikdo nepřeložil, takže zůstávají v angličtině. Pokud jste sociálně založení, tak tenhle facebookářský produkt vyzkoušejte, protože se konečně otevřel pro širokou veřejnost – donedávna jste museli patřit k vyvoleným a vlastnit pozvánku.

NCS WinVisible 1.0.5.3 ENOficiální stránka

Pokud si v počítači prohlížíte jakýkoliv obsah a není ve vašem zájmu, aby se o něm dozvěděli lidé za vašimi zády, máte hned několik možností, jak se s danou situací vypořádat. Každého napadne vypnout monitor, aby nikdo nespatřil inkriminovaný obsah. Nejzákladnější řešení je pravděpodobně nejméně nápadné, protože prsty na vypínacím tlačítku s provinilým výrazem ve tváři prozradí, že se děje něco, o čem by ten druhým neměl vědět. Mnohem přirozeněji působí snaha o minimalizaci či zavření okna. Kdybyste těch oken potřebovali schovat víc, ostatní řešení hravě předčí NCS WinVisible. Jedinou klávesovou zkratkou schová všechny programy, jež jste zaškrtli v hlavním okně aplikace. Jinou zkratkou je zase přivoláte zpátky. Nebo můžete v nastavení zaškrtnout volbu, že hra na schovávanou platí pouze po dobu stisku klávesové zkratky.

Poslední a naprosto nekompromisní možnost doslova zabíjí. Zkratku aktivující tichého zabijáka procesů ani vývojáři nenadefinovali, její použití nechávají výhradně na vás. Pokud takto násilně ukončíte program, ztratíte neuložená data. Buďte si však jistí, že vaši činnost na počítači nikdo neprokoukne.

MMF24

Personal Activity Monitor 0.1.1 Beta ENOficiální stránka

Určitě to také znáte – do něčeho se pustíte a ztratíte pojem o čase. Pokud se jedná o práci, při níž používáte počítač, není na škodu sledovat, kolik času strávíte nad kterým programem. Zajímá-li vás to, aplikace Personal Activity Monitor se může stát vaším velmi dobrým osobním hlídačem, který vám převede statistiky do pěkné grafiky. Ve srovnávacím grafu vedle ikony spatříte celkový čas, během něhož jste program používali. Některými čísly budete možná zaskočeni, místo plakání nad zbytečně ztraceným časem se ale v budoucnu tím spíš můžete vyhnout aplikacím, jenž vás akorát odvádí od práce a narušují vaši soustředěnost. Žádné bonusové funkce navíc zatím Personal Activity Monitor nemá, ke zvýšení produktivity práce nicméně přispívá už v současné verzi měrou vrchovatou. Je na vás, jak s výsledky nakonec naložíte. Možná vás nakonec některá čísla demotivují od častého vysedávání u obrazovky, kdo ví.

Další důležité novinky: