Hlavní navigace

Novinky: Safari 5, Explorer++ 1.1, Soluto a další

12. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Safari 5.0 ENOficiální stránka

Web se rozvíjí, důkazem budiž současný boom HTML5. Většina prohlížečů má v sobě aktuálně implementováno alespoň několik funkcí, které tento moderní značkovací jazyk pro hypertext nabízí. Mezi největší inovace Safari 5 se tedy „nečekaně“ řadí právě podpora funkcí HTML5. Společnost Apple, z jejíchž dílen prohlížeč pochází, má ostatně podle všeho s tímto jazykem velké plány. Ty ústí zejména v tendence vytlačit z webu uzavřené platformy, v čele s Flashem.

Například populární iPad jej nepodporuje a Apple dnes s pátou řadou Safari chce dokázat, že Flash lze nahradit mnohem příjemnější technologií. Opravdu hezké technologické demo demonstrující možnosti HTML5 najdete na stránkách jablečné firmy. Bohužel budete k prohlédnutí budete potřebovat Safari, přestože takový Firefox nebo Chrome by měli uvedenou stránku zvládnout bez sebemenších potíží.

Pomocí webových technologií – HTML, kaskádové styly a javascript – můžete rovněž pro Safari 5 tvořit tzv. „Safari Extensions“. Jedná se samozřejmě o rozšíření, jejichž katalog bude otevřen někdy létě. Novinek pro běžné uživatele poslední vydání prohlížeče od Applu příliš nenabízí, přestože rozestup mezi čtvrtou a pátou generací činí přibližně jeden rok. Nejvýraznější funkce „reader“ odstraňuje reklamy a další rušivé elementy ze stránek, na nichž se nacházejí články. Některé stránky však prohlížeč nedetekuje, takže se budete muset bez pomůcky pro příjemnější čtení (viz obrázek níže) obejít.

Opera je nejrychlejší prohlížeč na zemi – tak hlásají její oficiální stránky. Apple na svých stránkách prohlašuje to stejné. Buď jak buď, javascript zpracovává nové Safari až o 30 % rychleji než předchozí verze. Ve Windows navíc podporuje hardwarovou akceleraci!

Explorer++ 1.1 ENOficiální stránka

Průzkumník Windows se vydává spíše cestou otevřenou méně pokročilým uživatelům. Ono se možná všeobecně tak nějak očekává, že pokročilejší jedinci automaticky sáhnou po pokročilých správcích souborů, za všechny jmenujme pověstný Total Commander. Explorer++ se ve srovnání s ním nepokouší ohromit svým vlastním (a nejlépe dvoupanelovým) uživatelským prostředím, nýbrž se snaží zapracovat nové funkce do jinak známého prostředí Průzkumníka Windows.

Aby nedošlo k mystifikaci – Explorer++ neupravuje přímo systémového Průzkumníka (v nastavení však možnost nahradit jej touto aplikací objevíte), ale funguje jako samostatný program s velmi podobným vzhledem. Nejzásadnější odlišností je určitě podpora panelů, ne nepodobná systému panelů ve webových prohlížečích. Těšit se můžete také na pokročilejší funkce jako rozdělování a spojování souborů. Explorer++ beží ve všech Windows počínaje XP, autor uvolnil ke stažení i 64bitovou verzi. Program se nemusí instalovat, stačí jej rozbalit do prázdné složky.

Speccy 1.02 ENOficiální stránka

Kdo nezná vývojářský tým Piriform, ať se přihlásí. Minimálně na čistič nepotřebných souborů CCleaner, který spadá do jeho portfolia, jste již někde narazit museli. Ostatně, defragmentační program Defraggler, ani nástroj pro obnovu smazaných souborů Recuva nijak nezapadli, dovolím si tvrdit, že spíše míří na menší cílovou skupinu uživatelů. Není tomu tak dávno, co se ke třem vyjmenovaným aplikacím zařadila další, které pro změnu zjišťuje obecné informace o počítači.

Nečekejte záplavu informací a technických detailů, Speccy se rozhodně zaměřuje na méně pokročilé uživatele, kteří se tímto způsobem dozví to nejdůležitější. Název systému v posledním vydání doplnilo sériové číslo, specifikace hardwaru v počítači nicméně většinou zaujmou více. V případě, že byste chtěli vylepšit vaši stávající konfiguraci, budou vám střídmé informace většinou stačit. Ze zjištěných údajů může i začátečník poznat, která komponenta by zasloužila výměnu.

Informace o počítači můžete publikovat na web a odkaz na ně poslat přátelům. Takto například vypadá moje osobní sestava. Podělte se s námi v diskuzi o údaje o vašem počítači i vy. A nebojte se instalace, Speccy si z oficiální stránky stáhnete v přenosném verzi.

IOGraph 0.9 ENOficiální stránka

Programy obvykle vzniknou za nějakým účelem. Koneckonců, proč by chtěl někdo trávit čas tvorbou programu, který má nulovou užitkovou hodnotu? Záleží na úhlu pohledu, protože na první pohled neužitečná – tedy i zbytečná – věc může alespoň někomu přinést radost. Podobně je tomu s IOGraph. Ačkoliv se zdá být jeho existence naprosto zbytečná, stejně vás nějakým způsobem dokáže zaujmout. Když o něm napíši, že sleduje pohyb myši a zaznamenává jej do do obrázku, napadne vás pravděpodobně něco na způsob „Co je to za blbůstku?“.

Přesto vás nějak osloví a stáhnete si jej. Chvíli jej budete používat a pak jej nejspíš zahodíte. Jsem však přesvědčen, že si i dlouho poté budete pamatovat onen zvláštní program, který dokázal zpracovat pohyby myší do docela zajímavého a neokoukaného pozadí.

DeskDuster 2010 ENOficiální stránka

O užitku programu DeskDuster by se dalo také trochu pochybovat. Sám o sobě toho mnoho nedělá. Prostě jen skryje ikony na ploše během nečinnosti. Výchozí hodnotu, pět minut, můžete změnit, tím nastavování prakticky končí. O důvodech, jež vedly autora k napsání DeskDuteru, by šlo polemizovat dlouho. Pravdou je, že si bez ikon užijete tapety na pozadí mnohem více, pokud vám ovšem nenaběhne spořič obrazovky.

Soluto Beta ENOficiální stránka

Slogan hlásající „náš program vyřeší vaše problémy se zpomaleným počítačem“ na webu potkáte zcela běžně. Naneštěstí je takový slogan málokdy pravdivý. Většina programů, jenž má za úkol spravit zdraví vašeho systému, se nabízí na 100 % zdarma – ovšem jen do doby, než se v něm pokusíte provést nějakou akci (tj. klepnete na tlačítko „opravit chyby“). V horším případě něco skutečně provede a ve výsledku vám systém pouze rozbije.

MMF24

Soluto patří mezi funkčnější řešení, i když není samospásné. Zaměřuje se na aplikace a služby načítané po spuštění systému. Instalace programu tedy v podstatě začíná restartem, po němž následuje získávání informací o spouštěných „hříšnících“. Neokoukané grafické podání, jak vidíte na obrázku níže, názorně ukazuje, jak dlouho se aplikace spouštějí, a které lze bez obav zakázat. Pro některé není zákaz zcela vhodný, jejich spuštění ale můžete pozdržet.

Další důležité a zajímavé novinky: