Hlavní navigace

Novinky: SeaMonkey 2.0, Simple Adblock, Unlocker a další

31. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

SeaMonkey 2.0 CZ - Oficiální stránka

Kombinace internetového prohlížeče, e-mailového a IRC klienta, HTML editoru a nástrojů pro webové vývojáře, to je velký internetový balík SeaMonkey. Příliš velké množství uživatelů sice asi nezaujme, přesto si najde místo u některých náročnějších jedinců. Na druhé generaci se pracovalo dlouho, výsledek za to však stojí. SeaMonkey přejalo vykreslovací jádro a mnoho funkcí z prohlížeče Firefox 3.5 a z dosud nevydaného pošťáka Thunderbird 3. Díky tomu si můžete krom jiného prohlížet e-maily v panelech, brouzdání po webu vám zase zpříjemní inteligentní adresní řádek. Automatické aktualizace v předchozích verzích chyběly, což vývojáři naštěstí napravili.

Přestože většinu novinek tvoří funkce převzaté z nového Firefoxu, nebo z Thunderbirdu, obzvlášť pro současné uživatele SeaMonkey se jedná o velký skok vpřed. Příjemně působí také přepracovaný vzhled.

Mozilla Firefox 3.5.4 CZ - Oficiální stránka

V Mozille si na nás tento týden také nachystali pár novinek. Internetový prohlížeč Firefox 3.5 se dočkal dalšího plánovaného opravného vydání. Chyb se nastřádalo velké množství (přes 50 kousků), na seznamu oprav dále figuruje šest kritických bezpečnostních děr. Aktualizace se tudíž doporučuje všem uživatelům.

Vydání Firefoxu 3.6 se kvapem blíží, což naznačuje vypuštění první (a zároveň poslední) betaverze. Někdy v polovině listopadu by měla přijít RC a koncem měsíce pak ostrá verze. Není bez zajímavosti, že se nový Firefoxu bude s největší pravděpodobností distribuovat jako běžná aktualizace pro Firefox 3.5, jehož další podpora by bude ihned ukončena. Mozilla obvykle starší generaci svého browseru podporuje ještě půl roku po příchodu nové. Logiku toto rozhodnutí nicméně má, neboť novinek nebude zase tak mnoho a navenek se pro koncového uživatele nic zásadního nezmění. Souvisí to také s transformací vývoje na půlroční cyklus vydávání nových verzí (Firefox 3.7 se plánuje zhruba na polovinu následujícího roku).

Přečtěte si také: Seznámení s novinkami ve Firefoxu 3.5
Mohlo by vás zajímat: Jak bude vypadat Firefox 3.7 a 4?

Simple Adblock 0.8.0 EN - Oficiální stránka

Reklam se na webových stránkách nachází čím dál větší množství a často se až nepříjemně vtírají. Uživatelé Firefoxu si proto oblíbili doplněk Adblock Plus, který reklamu blokuje. Dnes můžete podobný blokátor najít i pro Internet Explorer. Simple Adblock dělá svému jménu čest a naprosto přesně plní to, co si předsevzal. Jednoduše a účinně odstraňuje snad všechny druhy reklam, včetně flashových bannerů. Ve výsledku tak můžete profitovat zrychleným načítáním, případně snazší orientací na pročištěných stránkách.

Na druhou stranu mají podobné blokátory logicky řadu odpůrců, jejich argumenty jsou velmi přesvědčivé. Reklama totiž živí nejeden web, to koneckonců platí i pro ExtraWindows, takže její odstranění může v extrémním případě vyústit až v zánik stránek. Jakýkoliv filtrovací program tedy používejte na vlastní svědomí.

Unlocker 1.8.8 CZ - Oficiální stránka

Odstranit některé soubory či složky nemusí být úplně jednoduché, například když je blokuje nějaký proces. Mezi nejlepší ve své kategorii patří prográmek Unlocker, který vás podobných obtíží zaručeně zbaví. Dostanete se k němu přes kontextovou nabídku problémového souboru (nebo složky). Pokud soubor nejde smazat ihned, nabídne vám jeho odstranění po restartu systému. Bohužel Unlocker nefunguje v 64bitových systémech, na jejich podpoře autor stále pracuje. Na 32bitové platformě Windows ale těžko najdete spolehlivějšího pomocníka.

RSSOwl 2.0 EN - Oficiální stránka

Pouhým občasným navštívením internetového potrálu vám mohou uniknout mnohdy zajímavé novinky. Proto dnes skoro každý web poskytuje RSS kanál, jehož prostřednictvím se k vám dostanou obvykle všechny zveřejněné zprávy. Navíc si ušetříte námahu jejich hledáním, neboť se vám v RSS čtečce pěkně seřadí za sebou. Výběr správné čtečky byste tedy určitě neměli ponechat náhodě.

Velkou oblibu si získala například služba Google reader. Pokud však důvěřujete klasickým programům více než těm webovým, vyzkoušejte RSSOwl. Již od počátku vývoje bylo úmyslem autorů vytvořit výkonnou a flexibilní čtečku, což se jim, myslím, podařilo. Čersvě vydaná verze 2.0 přináší mnoho vylepšení, například automatické vyhledání RSS kanálu z adresy webu a podporu podcastů. RSSOwl obsahuje zabudovaný prohlížeč a vyniká svými možnostmi v seskupování odběrů.

CS24

AbiWord 2.8.1 CZ - Oficiální stránka

Přestože se historie multiplatformního textového editoru AbiWord začala psát před bezmála jedenácti lety, nejedná se o program, jehož vývoj by se nějak zasekl. Poslední vydání se nás naopak snaží předvědčit o pravém opaku. Snaha o lepší spolupráci s kolegy vyústila v úzké svázání se službou AbiCollab, kde si vytvoříte účet a pak můžete s několika lidmi upravovat dokument v reálném čase, případně vám AbiCollab poslouží jako prostá úschovna. Vývojový tým do programu konečně zapracoval podporu škálovatelné vektorové grafiky (SVG). Když vám nebude základní verze AbiWordu dostačovat, můžete využít množství pluginů.

Další novinky, které byste neměli minout: